19 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
DAN OTVORENIH VRATA

FOTO “Umorstvom” ravnatelja škole obilježili 110. obljetnicu Gimnazije Fran Galović
F

Ne propustite

Prošla godina bila je najuspješnija u povijesti Gimnazije: najbolji su u Hrvatskoj po broju plasiranih učenika i mentora na državna natjecanja, a u državnoj maturi su među 10 posto najboljih.

Danas u prijepodnevnim satima, na hodniku Gimnazije Fran Galović odjeknuo je pucanj, nakon čega se ravnatelj Vjekoslav Robotić “složio” preko obližnje klupe, a na prsima mu se širio trag “krvi”. Nakon početnog šoka i nevjerice među prisutnima, stigli su “policajci” i “inspektori”, osigurali mjesto događaja te započeli s izuzimanjem dokaznog materijala. Ravnatelja su potom odnijeli, a prikupljeno analizirali u priručnom CSI laboratoriju, kako bi otkrili počinitelja.

Ovo je samo jedna od pedesetak aktivnosti koju su u povodu Dana otvorenih vrata i proslave 110. obljetnice Gimnazije Fran Galović, za javnost u prostorijama škole pripremili učenici i profesori. Svaka grupa učenika pripremila je poseban program iz predmetnog područja, kojim su ne samo predstavili naučeno u proteklih godinu dana, već u sve aktivno uključili i građane. Tako ste, primjerice, mogli izmjeriti visinu i težinu, razinu šećera u krvi i krvni tlak, u mračnoj komori vidjeti bakterije koje svijetle, proučiti ručno rađeni vez napravljen po matematičkoj formuli ili nazočiti sportskim nadmetanjima u odbojci, nogometu i badmintonu.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– U povodu obilježavanja 110. obljetnice postojanja Gimnazije upućujemo čestitku i zahvalu svim gimnazijalcima, njihovim roditeljima i lokalnoj zajednici koja nas podržava te se svima preporučamo i za ubuduće. Zahvaljujući njihovom iznimnom trudu, prošla godina bila je najuspješnija u povijesti Gimnazije: najbolja smo smo škola u Hrvatskoj po broju plasiranih učenika i mentora na državna natjecanja, a u državnoj maturi smo među 10 posto najboljih gimnazija – rekao je ravnatelj Robotić.

– Rezultati koje Gimnazija postiže posebno su vidljivi nakon preseljenja škole u ovu novu zgradu, čime je dislokacija opravdana, jer pozitivno djeluje na generacije koje ovdje stječu znanja. Koprivničko-kriežvačka županija i dalje će podržavati sve aktivnosti koje škola poduzima u nadi da će njezini učenici kasnije ostati davati svoj doprinos na njenom području – rekla je pročelnica Branka Cuki, izaslanica župana Korena, koja je sa suradnicima obišla događanja.

Svijetleće bakterije // Foto: Matija Gudlin
Svijetleće bakterije // Foto: Matija Gudlin

Jedna od zanimljivosti koja je privukla pažnju javnosti su i svijetleće bakterije. Njih je predstavio Paolo Picer iz biološke grupe, a mogle su se vidjeti u mračnoj kutiji kroz mali prorez.
– Radi se o bakterijama koje proizvode svjetlosnu, kemijsku energiju zbog enzima koji se zove bakterijska luciferaza. Žive u vodi, često u simbiozi s ribama ili lignjama. Bakterije sam dobio tako što sam uzeo kulturu s ribljih škrga i onda ih kroz nekoliko mjeseci izolirao – rekao nam je ovaj nadareni učenik prvog razreda, na što smo se samo mogli upitati, što li će tek znati napraviti do kraja školovanja.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

u krugu obitelji

FOTO/VIDEO Baka Mica proslavila 90. rođendan: Imam devet praunučadi, kad bih dobila deseto doživjela bih i stotu

Danas mi je najsretniji dan u životu, nemate pojma koliko sam sretna kad vas sve vidim na okupu -...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×