Veselo je i zanimljivo ovih dana u Špoljarskoj ulici u Koprivnici, gdje eko vrtovi krajem mjeseca slave deset godina postojanja.
Otvoreni su davne 2014. godine pod nazivom Zajednički eko vrtovi na inicijativu volontera udruge Kopriva, dok je Grad Koprivnica na korištenje ustupio zemljište. Do danas je velik broj građana na parcelama u Špoljarskoj zasadio svoje omiljeno voće i povrće.
Na vrtovima smo zatekli brojne građane koji su krenuli s pripremama za sadnju, a pozitivno raspoloženje prisutno je na svakom koraku.
– Mi se ovdje družimo, živo je, svatko je na svojoj gredici, ali se dovikujemo, razmjenjujemo iskustva i uživamo – kažu nam u prolazu među vrtovima.
Ana i Josip Kovačić jedni su od brojnih korisnika ovih parcela koji zajedno uređuju svoj vrt.
– Sad nam je već šesta ili sedma sezona, po odlasku u mirovinu susjede su me nagovorile da uzmemo vrt. Nevjerojatan je osjećaj ovdje, vrt nas sve okupira, a biljke su najzahvalnije – kaže Ana.
U vrtovima su pronašli mir
Dugi je niz godina radila s ljudima, pa joj odgovara mir koji pronalazi na eko vrtovima.
– To je divota, biljka ti ne vrati riječima, već energijom – kaže nam.
Ana i Josip podijelili su aktivnosti u vrtu, pa je tako Josip zadužen za logistiku.
– Štihanje je najbolje, ja radim na pripremi terena – kaže Josip.
Žive u stanu u centru grada, a oko vrta su aktivni tijekom cijele godine.
– Od onih sam koji kombiniraju ono što su nekada naučili od bake i mame s onim što je danas trend. Vraćaju se u posljednje vrijeme eko i bio vrtlarstvo, pa pratimo što se događa i pokušavamo koristiti. Srećom imamo Google i YouTube, pa se uvijek otkrije nešto novo – govori Ana.
Vrt vole zbog aktivnosti koju im pruža, a vole paziti i na prehranu za koju se trude da bude zdrava.
– Za mene nije zdravo otići u dućan i kupiti onu lijepu sjajnu salatu za koju ne znaš čime je tretirana, a znam da moja nije ni s čim – kaže.
Od kad je vrta, rijetko kupuju u dućanu
Ana nam kaže da od kako imaju vrt, skoro ništa od povrća ne kupuje u dućanu.
– Povremeno sam kupila mrkvu ove zime, peršina još imam, imali smo i matovilac, kelj, poriluk. Cijelu zimu imali smo povrće, došla bi s kantom i nabrala povrća za cijeli tjedan – zadovoljna je onime što vrt donosi.
Prave berbe počinju krajem svibnja, te se protežu kroz lipanj i srpanj, a kulture koje se uzgajaju različite su, od luka, češnjaka, paradajza, salata, graška, do jagoda i kupina.
– Prošle su godine mahune jako rodile, još ih imam u zamrzivaču – kroz smijeh će.
Klimatske promjene dovele su i do drugačijeg ritma u vrtovima.
– Isprobavamo sada i zimske biljke. Ova je zima bila takva da se cijelo vrijeme moglo raditi. Imali smo povrće, poput kelja pupčara, blitve, kroz zimu smo ih stalno brali – kaže Ana.
Povrće ne tretiraju uobičajenim preparatima, pa je neizbježno da imaju probleme i s nekim nametnicima i bolestima poput peronospore.
– Vrtovi su nam puni puževa, pa se s njima borimo. Za to je dobro pivo. Suprug stavlja kore od naranče po vrtu, pročitao je da ih to otjera, ali nisam primijetila neki efekt. Pokušavamo i druge metode popu sode, ricinusovog ulja – kaže Ana, a Josip dodaje kako je najbolja rakija.
– Da, rakija je najbolja za uši i to za zelje i kelj. Jedan decilitar rakije stavimo u litru vode i pošpricamo. Ne znamo napiju li se ili što, ali odu s povrća – kaže nam Ana, dok gospođa sa susjedne parcele dovikuje da uši za razliku od ljudi bježe od alkohola.
Neki odlaze, neki dolaze, u vrtu je uvijek živo
Eko vrtovi nikad zapravo nisu popunjeni do kraja, jer kako nam kažu, ljudi započnu pa zbog različitih razloga prestanu raditi na vrtu.
– Neki stariji zbog zdravstvenih problema, neki mladi dobiju dijete, pa ne stignu više. Tako da se ljudi kroz godinu izmjenjuju na parcelama – kažu nam.
Ana nam kaže kako osim voća i povrća, uz vrt sadi i cvijeće.
– Ja volim cvijeće, ali nisam ga posadila zbog toga. Uz svaki vrt mora biti cvijeća da privuče oprašivače – pojašnjava nam dok nas vodi do cvijeća uz rub vrta da čujemo zujanje pčela.
Atmosfera u vrtovima kako smo i rekli, jako je pozitivna, ali i radna.
– Radim mjere, sve mora biti po špagi – kaže nam Goran pored čije parcele prolazimo pri izlasku iz vrtova.
Što će posaditi još ne zna, ali bitno je pripremiti teren.
– Vidjet ćemo, kako nam s vremenom dođe ideja – kaže nam kroz smijeh.
Ako se još niste odlučili za rad na vrtu, možda je baš ovo proljeće prilika da skoknete do Špoljarske i pogledate što se sve tamo događa. Eko vrtovi sigurno će vas inspirirati da i vi počnete s ovom zanimljivom i korisnom aktivnošću.
Programski sadržaj nastao u suradnji s Gradom Koprivnicom.