15.4 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Najaktivniji

FOTO Vatrogasci DVD-a Starigrad aktivni unatoč pandemiji, ovu godinu iskoristili su i za modernizaciju spremišta i nabavku vozila
F

Ne propustite

Unatoč tome što je pandemija koronavirusa zaustavila brojna događanja u vatrogastvu,  DVD Starigrad ovu je godinu iskoristio za uređenje i “punjenje” spremišta.

Početak godine donio je susret s pandemijom s kakvom se do sada vatrogasci još nisu susretali, no uspješno su obavili sve zadatke koji su pred njih bili stavljeni – kazao je Hrvoje Blažeković, zapovjednik DVD-a Starigrad i VZG-a Koprivnica.

– Odličnu suradnju ostvarili smo s JVP-om Koprivnica koja je početkom proljeća bila dislocirana u našim prostorijama gdje su boravile i radile dvije smjene. U sklopu Doma kulture napravili smo i sanitarni čvor, odnosno kupaonicu koja će i dalje služiti vatrogascima, prvenstveno nakon intervencija i za slične potrebe – kazao je zapovjednik Blažeković.

DVD Starigrad prvi se prihvatio i ophodnja koje je obavljao u sklopu VZG-a unutar snaga civilne zaštite grada Koprivnice.

– Svi operativni članovi DVD-a bili su angažirani u ukupno njih 30-ak, pridržavajući se svih propisanih mjera zaštite. Imali smo i intervencije uzrokovane nevremenom, a sve u koordinaciji s JVP-om s kojim i inače rješavamo zadaće. Zabilježili smo i intervenciju zbog poplave, požar kuće kojeg smo također uspješno sanirali – kazao je zapovjednik Blažeković.

Predsjednik DVD-a Željko Cvrtila, kao voditelj smjene, te operativni članovi Borna Cvrtila i Antonio Janach dva su tjedna boravili na otočju Brijuni u sklopu redovne dislokacije, a izvanrednih dislokacija za sada nije bilo.

– Područje Starigrada broji oko 3500 stanovnika pa je važno i preventivno djelovanje te edukacija građana koje DVD godinama uspješno provodi. Jedna od takvih preventiva je i dvotjedno pasivno dežurstvo za vrijeme žetvene sezone, srećom potrebe za intervencijom ove godine nije bilo – objasnio je zapovjednik Blažeković.

Nije bilo vatrogasnih natjecanja, ponosni su na osam do devet ekipa svih kategorija s kojima se konstantno radi, a koje i po uspjesima na natjecanjima prednjače u VZG-u, pa i šire. Nadaju se da će uvjeti pandemije brzo proći te da će se ekipe ponovno okupiti i nastaviti vježbati.

Foto: DVD Starigrad

– Ovu godinu iskoristili smo i za modernizaciju spremišta i nabavku vozila. Uz nekoliko donacija ljudi, među kojima je i gospodin Bašić koji je donirao drvo, napravili smo jednu konzolu za držanje opreme. Đino Cikač je obavio bravarske radove, tako da smo svu opremu pospremili u konzolu. Što se tiče električarskih radova, zahvaljujem i Stanku Blažekoviću koji je napravio ogroman posao, i to volonterski. Svi članovi su dali svoj doprinos, djelujemo kao kolektiv, a to se vidi u ovakvim poslovima – rekao je zapovjednik Blažeković.

I vozni park DVD-a je obnovljen. Na korištenje od VZG-a Koprivnica dobili su vozilo koje je, pak, VZG-u donirala tvrtka Podravka.

– Radi se o autocisterni TAM 130 T11 koja je opremljena spremnikom vode od 4000 litara i spremnikom pjene te pumpom i ostalom osnovnom vatrogasnom armaturom. Posebna je po tome što je opremljena i štrcaljkama koje služe za ispiranje kolnika kada treba dezinficirati ulice, a koristila se nakon tuče u Jagnjedovcu gdje je ispran kolnik od nanosa blata i šljunka.

Zapovjedništvo i predsjedništvo VZG-a u dogovoru s Gradom Koprivnicom ove je godine krenulo s nabavkom pet vatrogasnih autoprikolica koje će uvelike olakšati sve vrste intervencija – kazao je zapovjednik Blažeković.

Odnos cijelog vodstva i članstva DVD-a je odličan, zajedno se odlučuje o svemu i zajedno rade, a to je zapravo najvažnije od svega.

– S VZG-om također odlično surađujemo, većim dijelom nas VZG i financira, a imamo i svoje izvore financiranja i donacije. Ponosan sam na rad i funkcioniranje društva jer smo zaista složan kolektiv – zaključio je zapovjednik Blažeković.

I Željko Cvrtila, predsjednik DVD-a Starigrad, pohvalio je dobru suradnju i s gradskom i županijskom zajednicom, a istaknuo je i veliku pomoć Slavka Tucakovića, glavnog vatrogasnog zapovjednika RH i HVZ-a koji su, između ostalog, dali velik doprinos radu i opremanju DVD-a kao i lanjskoj proslavi 20. obljetnice rada društva i Dana vatrogastva. Zahvalio se na potpori Grada Koprivnice, VZG-a, ali i partnera poput tvrtki KL Protektion i Vatropromet.

– Aktivno smo se uključili u sva zbivanja u Starigradu, a naših 130 članova upisano je u aplikaciju Vatronet u raznim zvanjima. Surađujemo s Društvom žena Kamengrad, Udrugom vinogradara Fran Galović i Mjesnim odborom te posebno Nogometnim klubom Starigrad i predsjednikom Krešimirom Belčićem, jer na nogometnom igralištu vježbamo i mi, a djeca iz redova nogometaša su naši članovi i natjecatelji u kategorijama pomlatka i vatrogasne mladeži – kazao je predsjednik Cvrtila.

Već 20 godina održavaju dobru suradnju i s Područnom školom.

– U početku smo za djecu i učiteljice organizirali prezentacije opreme i vozila, a kasnije je to preraslo u taktičko-pokazne vježbe na nivou VZG-a jer su se s vremenom uključili i drugi DVD-i, JVP te ostale žurne službe. Vježbama educiramo učiteljice i učenike o evakuaciji i ponašanju u raznim situacijama – rekao je predsjednik Cvrtila.

Što se tiče natjecanja i priprema, ove godine ih nije bilo, no to ne umanjuje uspjehe koje dugi niz godina postižu na raznim natjecanjima, a DVD je lani dobio i Plaketu grada Koprivnice za doprinos u radu s mladim generacijama.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

To je to

Tko ima bolji stil? Ove dvije zgodne frendice očaravaju, svaka ima svoj tajni adut

Zgodne frendice na špici su ovog vikenda privukle pozornost svojom bezbrižnom elegancijom. Kad bi morali i birat čiji nam se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×