Najaktivniji

FOTO Vatrogasci DVD-a Starigrad aktivni unatoč pandemiji, ovu godinu iskoristili su i za modernizaciju spremišta i nabavku vozila

Ove godine nije bilo vatrogasnih natjecanja, ali su jako ponosni na osam do devet ekipa svih kategorija s kojima se konstantno radi, i po uspjesima na natjecanjima prednjače u VZG-u, pa i šire.

16:00h
0
dvd starigrad novo   scaled
Foto: DVD Starigrad

Unatoč tome što je pandemija koronavirusa zaustavila brojna događanja u vatrogastvu,  DVD Starigrad ovu je godinu iskoristio za uređenje i “punjenje” spremišta.

Početak godine donio je susret s pandemijom s kakvom se do sada vatrogasci još nisu susretali, no uspješno su obavili sve zadatke koji su pred njih bili stavljeni – kazao je Hrvoje Blažeković, zapovjednik DVD-a Starigrad i VZG-a Koprivnica.

– Odličnu suradnju ostvarili smo s JVP-om Koprivnica koja je početkom proljeća bila dislocirana u našim prostorijama gdje su boravile i radile dvije smjene. U sklopu Doma kulture napravili smo i sanitarni čvor, odnosno kupaonicu koja će i dalje služiti vatrogascima, prvenstveno nakon intervencija i za slične potrebe – kazao je zapovjednik Blažeković.

DVD Starigrad prvi se prihvatio i ophodnja koje je obavljao u sklopu VZG-a unutar snaga civilne zaštite grada Koprivnice.

– Svi operativni članovi DVD-a bili su angažirani u ukupno njih 30-ak, pridržavajući se svih propisanih mjera zaštite. Imali smo i intervencije uzrokovane nevremenom, a sve u koordinaciji s JVP-om s kojim i inače rješavamo zadaće. Zabilježili smo i intervenciju zbog poplave, požar kuće kojeg smo također uspješno sanirali – kazao je zapovjednik Blažeković.

Predsjednik DVD-a Željko Cvrtila, kao voditelj smjene, te operativni članovi Borna Cvrtila i Antonio Janach dva su tjedna boravili na otočju Brijuni u sklopu redovne dislokacije, a izvanrednih dislokacija za sada nije bilo.

– Područje Starigrada broji oko 3500 stanovnika pa je važno i preventivno djelovanje te edukacija građana koje DVD godinama uspješno provodi. Jedna od takvih preventiva je i dvotjedno pasivno dežurstvo za vrijeme žetvene sezone, srećom potrebe za intervencijom ove godine nije bilo – objasnio je zapovjednik Blažeković.

Nije bilo vatrogasnih natjecanja, ponosni su na osam do devet ekipa svih kategorija s kojima se konstantno radi, a koje i po uspjesima na natjecanjima prednjače u VZG-u, pa i šire. Nadaju se da će uvjeti pandemije brzo proći te da će se ekipe ponovno okupiti i nastaviti vježbati.

Foto: DVD Starigrad

– Ovu godinu iskoristili smo i za modernizaciju spremišta i nabavku vozila. Uz nekoliko donacija ljudi, među kojima je i gospodin Bašić koji je donirao drvo, napravili smo jednu konzolu za držanje opreme. Đino Cikač je obavio bravarske radove, tako da smo svu opremu pospremili u konzolu. Što se tiče električarskih radova, zahvaljujem i Stanku Blažekoviću koji je napravio ogroman posao, i to volonterski. Svi članovi su dali svoj doprinos, djelujemo kao kolektiv, a to se vidi u ovakvim poslovima – rekao je zapovjednik Blažeković.

I vozni park DVD-a je obnovljen. Na korištenje od VZG-a Koprivnica dobili su vozilo koje je, pak, VZG-u donirala tvrtka Podravka.

– Radi se o autocisterni TAM 130 T11 koja je opremljena spremnikom vode od 4000 litara i spremnikom pjene te pumpom i ostalom osnovnom vatrogasnom armaturom. Posebna je po tome što je opremljena i štrcaljkama koje služe za ispiranje kolnika kada treba dezinficirati ulice, a koristila se nakon tuče u Jagnjedovcu gdje je ispran kolnik od nanosa blata i šljunka.

Zapovjedništvo i predsjedništvo VZG-a u dogovoru s Gradom Koprivnicom ove je godine krenulo s nabavkom pet vatrogasnih autoprikolica koje će uvelike olakšati sve vrste intervencija – kazao je zapovjednik Blažeković.

Odnos cijelog vodstva i članstva DVD-a je odličan, zajedno se odlučuje o svemu i zajedno rade, a to je zapravo najvažnije od svega.

– S VZG-om također odlično surađujemo, većim dijelom nas VZG i financira, a imamo i svoje izvore financiranja i donacije. Ponosan sam na rad i funkcioniranje društva jer smo zaista složan kolektiv – zaključio je zapovjednik Blažeković.

I Željko Cvrtila, predsjednik DVD-a Starigrad, pohvalio je dobru suradnju i s gradskom i županijskom zajednicom, a istaknuo je i veliku pomoć Slavka Tucakovića, glavnog vatrogasnog zapovjednika RH i HVZ-a koji su, između ostalog, dali velik doprinos radu i opremanju DVD-a kao i lanjskoj proslavi 20. obljetnice rada društva i Dana vatrogastva. Zahvalio se na potpori Grada Koprivnice, VZG-a, ali i partnera poput tvrtki KL Protektion i Vatropromet.

– Aktivno smo se uključili u sva zbivanja u Starigradu, a naših 130 članova upisano je u aplikaciju Vatronet u raznim zvanjima. Surađujemo s Društvom žena Kamengrad, Udrugom vinogradara Fran Galović i Mjesnim odborom te posebno Nogometnim klubom Starigrad i predsjednikom Krešimirom Belčićem, jer na nogometnom igralištu vježbamo i mi, a djeca iz redova nogometaša su naši članovi i natjecatelji u kategorijama pomlatka i vatrogasne mladeži – kazao je predsjednik Cvrtila.

Već 20 godina održavaju dobru suradnju i s Područnom školom.

– U početku smo za djecu i učiteljice organizirali prezentacije opreme i vozila, a kasnije je to preraslo u taktičko-pokazne vježbe na nivou VZG-a jer su se s vremenom uključili i drugi DVD-i, JVP te ostale žurne službe. Vježbama educiramo učiteljice i učenike o evakuaciji i ponašanju u raznim situacijama – rekao je predsjednik Cvrtila.

Što se tiče natjecanja i priprema, ove godine ih nije bilo, no to ne umanjuje uspjehe koje dugi niz godina postižu na raznim natjecanjima, a DVD je lani dobio i Plaketu grada Koprivnice za doprinos u radu s mladim generacijama.