5.7 C
Koprivnica
Subota, 20. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Crveni križ

FOTO Velikodušni Picoki proslavili Dan dobrovoljnih darivatelja krvi
F

Obilježavajući Dan dobrovoljnih darivatelja krvi ukazalo se na značaj i važnost darivanja krvi, iskazala se zahvalnost svim darivateljima za njihovu humanost i plemenitost, a javnost podsjetilo da je darivanje krvi nezamjenjivi čin, jer krv nije  moguće proizvesti na umjetan način, jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi.

Ne propustite

Hrvatski Crveni križ i Gradsko društvo Crvenog križa Đurđevac obilježilo je Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, 25. listopada, a svečanost je održana u prostorima Ina-Naftaplina Đurđevac.

Predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac Branka Stipović istaknula je kako se na akcije dobrovoljnog darivanja krvi uvijek javi veliki broj darivatelja čiji je cilj pomoći bližnjemu te ne očekuju ništa za uzvrat stoga oni zaslužuju našu duboku zahvalnost.

Dubravka Jaković, predsjednica Županijskog društva Crvenog križa naglasila je kako je darivanje herojski čin te je ovom prilikom zahvalila svim darivateljima za svu dobrotu, za krv – dar života i zdravlja.

Hrvatski Crveni križ ove godine slavi i svoju 65. obljetnicu, a 25. listopada 1953. u Željezari Sisak provedena je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi. Hrvatski Crveni križ kao organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj te zahvaljujući tome osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi.

-Tijekom 2017. godine HCK je organizirao svakodnevne i  redovite akcije davanja krvi diljem  RH i  prikupio  160 000 doza krvi. I u prvih devet mjeseci ove godine prikupljene su planom predviđene doze krvi. Udio žena u ukupnom broju prikupljenih doza krvi u RH, a u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa u 2017. bio je 17 posto dok je udio  muškaraca bio 83 posto. Mi smo kao županija na prvom mjestu po prosječno prikupljenim dozama krvi- istaknula je Dubravka Jaković. Zajedno sa predsjednicom Stipović uručila je zahvalnice i priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi.

foto: djurdjevac.hr

Obilježavajući Dan dobrovoljnih darivatelja krvi ukazalo se na značaj i važnost darivanja krvi, iskazala se zahvalnost svim darivateljima za njihovu humanost i plemenitost, a javnost podsjetilo da je darivanje krvi nezamjenjivi čin, jer krv nije  moguće proizvesti na umjetan način, jedini izvor toga lijeka je čovjek – darivatelj krvi.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Hrvoje Janči te se ovom prilikom zahvalio svim marljivim djelatnicima Crvenog Križa, aktivistima, volonterima koji sudjeluju u organiziranju i provođenju akcija te svim darivateljima krvi.

-Darivatelji su nesebične osobe koje su svojim činom darivanja krvi do sada spasile brojne ljude koji su bolesni, koji trebaju transplataciju ili su stradali u nesreći. Iznimno mi je drago što mogu vidjeti da ima mnogo mladih i novih darivatelja. Kako se krvi može dati samo ako je čovjek zdrav, svima vama najaviše od svega želim puno zdravlja u životu- rekao je gradonačelnik. Svečanosti je u i ime Grada nazočio i Marijan Ružman, vijećnik Gradskog vijeća i potpredsjednik Županijske skupštine te u ime županije Verica Rupčić, potpredsjednica Županijske skupštine.

Prigodni program za darivatelje krvi priredili su članovi mladeži Hrvatskog Crvenog križa, učenici iz Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac, učenici Osnovne škole Molve i Pjevačko društvo Ferdinand.

Nakon svečanosti darivatelji i gosti su nastavili ugodno druženje uz domjenak.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Bogat program

FOTO/VIDEO Fešta u Drnju, guštanje u specijalitetima i veselje uz tamburaše, Đurđevo je okupilo brojne mještane i goste

Veselo je u Drnju povodom Đurđeva, a mještani uživaju uz bogat program. Sajam domaćih proizvoda i rukotvorina počeo je u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×