Sastanak u županiji

FOTO/VIDEO Aglomeracija Koprivnica dobila 480 milijuna kuna, Petras: Ovo je najveći dan u povijesti Koprivničkih voda

U Domu mladih, nakon sastanka u županiji, počeo je sastanak Vlade Republike Hrvatske sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Republici Hrvatskoj te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru.

13:46h
0
Foto: Ivan Balija
Jakšić, Koren i Plenković tijekom nedavno posjeta Županiji // Foto: Ivan Balija

Premijer Andrej Plenković i ministri danas su u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji, a tom su se prigodom u prostorijama Županije sastali sa županom Darkom Korenom, gradonačelnikom Koprivnice Mišelom Jakšićem i njihovim suradnicima.

Nakon sastanka ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predsjednik Uprave Koprivničke vode d.o.o. Zdravko Petras potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju za projekt Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Koprivnica.

– Ukupna vrijednost ugovora za aglomeracije u Đurđevcu i Koprivnici je 865 milijuna kuna, od čega je bespovratnih sredstava 480 milijuna kuna. Posljednjih nekoliko godina činimo sve da Hrvatske vode i jedinice lokalne samouprave s njihovim komunalnim poduzećima dignu razinu kvalitete života građana. Tako će biti i na ovim područjima. Radi se prije svega o izgradnji kanalizacije, ali i izgradnji dijela vodovodne mreže. Time će doći do povećanja priključenosti na sustav, preko 85 posto što je znatno iznad prosjeka Hrvatske. Jasno je da, barem u vodnokomunalnom području, ne da nema recesije nego nas očekuje vrlo uspješno gospodarsko razdoblje – rekao je ministar Ćorić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je postupak trajao pet-šest godina i današnji potpisi kruna su dodjele sredstava.

– Ovo će omogućiti priključivanje 18.500 stanovnika Koprivničko-križevačke županije na javni sustav odvodnje te 14.500 stanovnika na javne vodoopskrbne sustave. Treba izgraditi više od 180 kilometara kanalizacijskih kolektora, gradnja i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže je oko 65 kilometara, treba iskopati 245 kilometara, kao od Zagreba do Osijeka – rekao je direktor o projektima obje aglomeracije.

Zdravko Petras istaknuo je veličinu projekta i važnost za koprivnički kraj.

Foto: Sanjin Bojić

– Zatvorili smo financijsku konstrukciju za ovaj projekt. Sasvim sigurno, ovo je najveći dan u povijesti Koprivničkih voda i najveći dan u povijesti bavljenja vodnokomunalnim djelatnostima na ovim područjima. Aglomeracija Koprivnica vrijedna je 410 milijuna kuna, od čega EU sufinancira 69 posto ili 283,8 milijuna kuna, nacionalnu komponentu pokrivaju Vlada i Hrvatske vode, a lokalnu Koprivničke vode i partneri, 33,7 milijuna kuna. Duljina izgradnje kanalizacijske mreže je 86 kilometara i 13 kilometara rekonstrukcije dotrajale kanalizacijske mreže. Radi se o jako velikom projektu koji treba biti gotov do kraja 2023. godine. Planira se i izgradnja 12,5 kilometara nove vodovodne mreže, povezat će se vodocrpilište Lipovec s Ivanščakom, te rekonstrukcija 18,5 kilometara dotrajalih magistralnih cjevovoda – pojasnio je Petras.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Podsjetimo, danas je premijer Plenković sa suradnicima već obišao Križevce, gdje se sastao s predstavnicima Križevačke eparhije Caritas. Potom je u Svetom Ivanu Žabnom prisustvovao svečanosti u povodu puštanja u promet nove pruge na dionici Gradec – Sveti Ivan Žabno. U Đurđevcu je sudjelovao na otvorenju Poduzetničkog inkubatora, a
nazočio je i potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovora o sufinanciranju za projekt Izgradnja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete. Posjet županiji nastavio je u Kalinovcu, gdje je posjetio poslovno-proizvodni pogon društva RASCO d.o.o.

U Domu mladih, nakon sastanka u županiji, počeo je sastanak Vlade Republike Hrvatske sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Republici Hrvatskoj te
predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru.

Također, predsjednik Vlade posjetit će Podravkinu tvornicu juha i Vegete, a potom će
sudjelovati i na svečanosti obilježavanja 60 godina Vegete.

Premijer Plenković stigao u Koprivnicu

Gepostet von Epodravina.hr am Montag, 16. Dezember 2019

Loading...