18.2 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Život za roman

FOTO/VIDEO Baka Marija Štefoković: Moje srce ometa rad aviona, a ne smijem ni blizu struje
F

Veli doktor da sam jako žilava baka. Neke druge žene operirane nakon mene već su umrle – rekla je Marija Štefoković

Ne propustite

Život bake Marije Štefoković (76) iz Kalinovca mogao bi stati u jedan roman, ali ni sada, kada ne bi smjela, svakodnevno nešto radi i ne prepušta se očaju niti tuguje nad sudbinom. Tako je u danas prijepodne naumila nožem očistiti travu između asfaltirane staze i betona ispred svoje kuće.

050624 Kalinovac, babica
Foto: Valentino Štefanek

– Dete, navčena sam puno delati i nemrem biti zabadav. Operirala sam tumora na srcu, već je šesta godina. Pomalo delam i otečem oko očiju, ne bi se smela prigibati, a prigibam se. A kaj bum, vrag mi ne da mira – rekla nam je baka Marija i objasnila kako je došla do dijagnoze.

– Nesem mogla hodati, nikam nisam mogla. Iz Koprivnice su me poslali doma i onda su mi u Virovitici pronašli tumora, a operirana sam u Dubravi u Zagrebu. Sad u srcu imam metala. Nesmem na grmljavinu, na jako sunce. Nesmem ni oko struje puno niti se voziti u avionu. Rekla sam doktorima da se nikad nisam vozila niti ne bum – priča baka Marija. Zbog operacije srca razrezan joj je cijeli prsni koš, a metal u srcu može osjetiti pod prstima.

050624 Kalinovac, babica
Foto: Valentino Štefanek

– Veli doktor da sam jako žilava baka. Neke druge žene operirane nakon mene već su umrle – rekla je i dodala kako se mora micati i kad avioni lete.

– Rekel je doktor da se maknem u kuću i kad avioni lete jer taj moj metal njima smeta i vide ga. Ne vozim se ni u električnom vlaku, a ne smijem ni gledati televiziju zbog struje. To mi je teško jer me svakaj zanima, ali onda mi susedi dojdu reći kaj se događa – objasnila je.

Prije je živjela u Koprivnici, no vratila se u Kalinovac dohraniti svoje stare roditelje. Od obitelji ima još samo kćer, dok joj je sin preminuo kao dječak s deset godina, imao je tumor na mozgu. U braku je bila tri godine, kada se rastala od supruga. Sada živi potpuno sama.

050624 Kalinovac, babica
Foto: Valentino Štefanek

Radila je u raznim tvrtkama, a na kraju zaslužila mizernu mirovinu nedostatnu za normalan život. Srećom, ima velik povrtnjak u kojem se ništa ne prska, pa niti trava na asfaltu koju je čistila, što su joj neki preporučili kao lakši način rješenja tog problema. Krumpirove zlatice ručno skuplja.

– Zdravlje me ni inače ne služi baš najbolje, a mršava sam jer moram paziti na prehranu. Od mesa jedem samo ribe i prasetinu. Ne smijem dizati ni nikave terete, ali teško je to baš svaki dan. Kći viče na mene, ali moram ja – pohvalila se baka Marija i za kraj dodala kako si je platila spomenik na groblju da je imaju gdje pokopati kad umre.

050624 Kalinovac, babica
Foto: Valentino Štefanek

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024.

FOTO Vatreni se bore s Italijom na terenu, a utakmica se gleda na svakom kutku, ulovili smo atmosferu

Odlučujuća je utakmica na Europskom prvenstvu za naše Vatrene. Igra se s Italijom, a samo pobjeda dolazi u obzir...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×