15.1 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
hrabrost i znanje

FOTO/VIDEO Boris je cijeli život nešto brusio, danas je vlasnik uspješne tvrtke: Krenuo sam u 12 kvadrata, sad imam halu, 10 zaposlenih i na tisuće kupaca diljem svijeta
F

Što se tiče avio kompanija, najviše radimo s proizvođačima lopatica za avionske turbine. Pojednostavljeno rečeno, mi smo službeni dobavljač svim kooperantima Rolls-Roycea, a to je najveći proizvođač motora za avione. Zajedno sudjelujemo u razvoju njihova proizvoda, otkrio je

Ne propustite

Boris Poljak, vlasnik tvrtke Pobis, koprivnički je poduzetnik koji je već s 14 godina kao svježi srednjoškolac zakoračio u svijet alata i brusnih papira u jednom lokalnom poduzeću, doduše kroz učeničku praksu, ali bez obzira na sve, od kad pamti, on s alatom nešto radi.

Tako je kao srednjoškolac radio u alatnici na izradi alata za proizvodnju brusnih materijala i upravo se na stručnoj praksi po prvi put susreo s ovom branšom, a nakon srednje škole i fakulteta igrom slučaja ili, pak, sudbinom zaposlio se u istoj toj firmi gdje je i započeo.

– Posao me doveo upravo u tu istu firmu gdje sam postao trgovački putnik i to sam bio punih 12 godina, naravno kroz tih 12 godina sam i napredovao – započeo je naš sugovornik Boris te dodao kako se i danas smatra trgovačkim putnikom, pogotovo zato što je većinu klijenta za svoju tvrtku Pobis sam pronašao, odnosno privukao.

POBIS
Foto: Ivan Balija

Istraživajući tržište, Poljak je došao do zaključka da ne postoji kompanija koja je specijalizirana isključivo za proizvodnju i prodaju brusnih i polirnih materijala za završnu obradu u svih granama proizvodnji, na način kako on smatra da bi trebalo biti.

Shvatio je da nema više što čekati te je uz austrijsku tvrtku Hermes, koja mu je u tom trenutku postala partner i glavni dobavljač, počeo pregovarati o otvaranju vlastitog poduzeća.

– Odlučio sam 2016. pokrenuti firmu i tražiti kupce. Od Hermesa smo dobili tehničku podršku, a što se tiče financija tu sam ja najviše trebao uložiti, sam osigurati novac. Krenuo sam u Inkubatoru, preko puta moje zgrade u kojoj se danas nalazi Pobis, u uredu velikom 12 kvadrata – rekao je Boris Poljak.

POBIS d.o.o. je specijalizirano poduzeće iz Koprivnice s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji i prodaji brusnih i polirnih materijala, opreme i alata.

U suradnji s domaćim i stranim partnerima, Pobis daje rješenja i stručnu podršku kod odabira adekvatnih brusnih alata i opreme za završnu obradu u svim granama industrije od kojih možemo izdvojiti auto i avio industriju, drvnu, metaloprerađivačku, kožarsku ili pak staklarsku industriju, ali i mnoge druge.

POBIS
Foto: Ivan Balija

U samom početku Boris je imao jednu zaposlenicu, nakon nekog vremena zaposlio je još jednu osobu, da bi danas tvrtka brojila 10 zaposlenih s tendencijom daljenjeg širenja. Ured je s vremenom postao premalen pa su iznajmili još jednu kancelariju te skladište koje se nalazilo malo dalje od Inkubatora smještenog u Dravskoj ulici.

– Bazirali smo se na gotovim proizvodima i dogovarali poslove s kooperantima te nastavili suradnju i distribuciju brusnih materijala, sa željom da se otvorimo prema novim kupcima. S vremenom smo unajmili još jedno skladište te distribuciju proširili i izvan granica Hrvatske – prisjetio se Poljak te 2016. godine.

Danas surađuju s pedesetak tvrtki diljem svijeta koje za njih rade određene procese u proizvodnji koje Pobis trenutno ne radi.

– Takve tehnologije u Hrvatskoj nema, a imanje iste iziskuje investicije od nekoliko milijuna eura za jednu liniju proizvoda. Zato surađujemo s toliko tvrtki, a s druge strane tendencija nam je investirati u nove tehnologije kako bismo mogli održati kvalitetu, kako bismo imali neovisnost o kooperantima te kako bismo ispoštovali rokove dostave i imali kontrolu kvalitete – pojasnio nam je Boris.

POBIS
Foto: Ivan Balija

U samom početku njegova tvrtka imala je možda stotinjak kupaca, a danas ih imaju oko 4500, od kojih je barem 2000 aktivnih na godišnjoj razini. Zanimljivo je i kako je Pobis 2016. godine krenuo s distribucijom tisuću artikala, a danas imaju oko 20 tisuća artikala.

– Trenutni udio vlastitih proizvoda u prodaji je preko 30 posto, a cilj nam je doći do 50 posto i baš zato ove godine imamo planu razviti nove strojeve koji bi proizvodili novu grupu proizvoda te bismo se vrlo rado opskrbili najnovijim laserom za krojenje abraziva – opisao nam je neke od svojih planova.

POBIS
Foto: Ivan Balija

Svega ovoga možda ne bi bilo da 2019. godine Grad Koprivnica nije raspisao natječaj za kupovinu zemljišta u Poduzetničkoj zoni u Dravskoj.

– Grad je raspisao natječaj za pravo građenja s ciljem da se pokrene proizvodna djelatnost u ovom području, a mi smo se na njega prijavili. Čim smo na njemu prošli, krenuli smo s izradom dokumentacije i same gradnje objekta. Uspjeli smo sve izgraditi prije poskupljenja i sve smo završili unutar 10 mjeseci bez obzira na koronu i lockdown – pojasnio je Poljak.

– Da Grad nije raspisao taj natječaj, mi ne bismo razmišljali o ovome, to je definitivno bio okidač za nas. Natječaj se pojavio 2019. i nama je to bilo “Ok, super”, idemo” – osvrnuo se na poticaj Grada Koprivnice koji je vrlo rado iskoristio.

POBIS
Foto: Ivan Balija

Korona ih nije zaustavila, dapače radili su više nego ikad i privukli su još više stranih kupaca. Pobis pokriva razne industrije u Hrvatskoj, a izvoze prema Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Mađarskoj, Austriji, Rumunjskoj, Bugarskoj i mnogim drugim zemljama.

– Koliko god je malo znano, u Hrvatskoj imamo jako puno ljevaonica koje rade aluminijske odljevke za auto industriju za sve brendove u svijetu. Tako da mi opskrbljujemo gotovo sve njih. Što se, pak, tiče avio kompanija, najviše radimo s proizvođačima lopatica za avionske turbine i s njima imamo potpisan ugovor, npr. pojednostavljeno rečeno, mi smo službeni dobavljač svim kooperantima Rolls-Roycea, a to je najveći proizvođač motora za avione. Zajedno sudjelujemo u razvoju njihova proizvoda – rekao je Boris Poljak.

Ipak, ne pripisuje sve zasluge sebi, već je sretan što je okupio tim kojem vjeruje i koji itekako dobro radi svoj posao, iako se početku itekako oslanjao na vlastito iskustvo.

POBIS
Foto: Ivan Balija

– Moj prijatelj Zvonko kaže, ako hoćeš uspjeti u Hrvatskoj moraš raditi 24 sata po danu i osam sati po noći. Iza sebe imam oko dva milijuna pređenih kilometara pa si probajte zamisliti koliko je to provedenih sati u autu kako bih pronašao kupce, kako bi pružio tehničku podršku našim kupcima, naravno ,u konačnici, da bi koristili naš materijal – rekao je Boris.

Šest godina zaredom dobitnik je AAA certifikata, a to znači da Pobis spada u manje od jedan posto tvrtki koje imaju trend rasta, stabilne su i likvidne, održive.

– Realno, gleda se nekoliko stotina parametara koje treba zadovoljiti da bi se na kraju spomenuti certifikat dodijelio – dodao je Poljak.

POBIS
Foto: Ivan Balija

Na samom kraju pitali smo ga je li očekivao ovakav procvat vlastitog poslovanja te 2016. godine kada je otvorio Pobis.

– Jesam. Imamo jako dobro razrađen plan i napravili smo prvi petogodišnji plan u kojem smo planirali izgradnju proizvodnje, i evo imamo ju. Sad nam je cilj udvostručiti promet čime bismo postali vodeća firma u Hrvatskoj koja se bavi proizvodnjom brusnih materijala, premda, ako gledamo pojedinačno, već sad i jesmo najveći, iako na području Hrvatske ima nekoliko sličnih tvrtki – dodao je Poljak.

Zaključio je kako planiraju proširiti skladišni prostor pošto su već prošle godine trebali dodatnih 500 kvadrata, s obzirom na činjenicu da godišnje prerade oko 60 tisuća kvadrata brusnog materijala, a gdje su još i svi drugi proizvodi i alati.

POBIS
Foto: Ivan Balija
POBIS
Foto: Ivan Balija
POBIS
Foto: Ivan Balija
POBIS
Foto: Ivan Balija
POBIS
Foto: Ivan Balija
POBIS
Foto: Ivan Balija
POBIS
Foto: Ivan Balija
POBIS
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

4 NL BJ-KC-VT

Mladost i Podravac u derbiju susjeda na tablici, Molve traže oporavak nakon “šestice” protiv jakih Cvetkovčana

U 20. kolu 4. nogometne lige čekaju nas dva županijska derbija. Prvi se igra u subotu u Molvama protiv Mladosti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×