25.4 C
Koprivnica
Nedjelja, 23. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
U SRCU PODRAVINE

FOTO/VIDEO Cirkusku artisticu Mašu ljubav je iz Kijeva dovela u Đurđevac: Sa suprugom se uskoro vraćam na kruzer, a misli su mi u Ukrajini s roditeljima
F

Jednog dana bih htjela otvoriti svoju teretanu i tamo vježbati. Tu kod nas u Đurđevcu za sada nema gimnastike, a upravo to bih mogla ponuditi ženama i maloj djeci. Već sam o tome razmišljala, ali onda je došla korona i sve je stalo, priča nam

Ne propustite

Hotel Picok u Đurđevcu nedavno je postao utočište majkama i djeci iz Ukrajine koji su u njemu pronašli privremeni smještaj i sklonište. U spomenutom hotelu je i teretana Ultimate Gym koju više mjeseci svakodnevno posjećuje Mariija Torianyk, 33-godišnja Ukrajinka koja je u Đurđevcu završila zbog – ljubavi.

Naime, Mariia, odnosno Maša, prije četiri je godine ploveći na prekooceanskom brodu upoznala Đurđevčana Luku i tako je njezin život krenuo sasvim drugim tijekom. Nekad stanovnica Kijeva svoju je adresu prebivališta nakon udaje, prebacila u grad Picoka.

– Ispočetka mi je bilo dosta teško. Došla sam iz velikog grada koji je glasan i prometan pa mi je ovdje bilo pretiho. Bilo mi je dosta teško jer nikoga nisam poznala, nisam govorila jezik. Sad je sve bolje, upoznala sam ljude i zavoljela mir i tišinu koju mi pruža Đurđevac – objašnjava na hrvatskom koji je sasvim dobro savladala.

Nemoguće je opiasti ono što izvodi svojim tijelom

Maša je po zanimanju cirkuski artist, a ono što izvodi sa svojim tijelom, nemoguće je opisati riječima. Pokazuje nam svoje diplome koje je stekla u Kijevu. Posljednju među njima za voditeljicu arial yoge i yoge za trudnice i to lani, 2021. godine, kada je njena zemlja živjela u nekom drugom, ljepšem svijetu.

Maša Torianyk, cirkus animatorica
Foto: Ivan Balija

Uskoro će Đurđevac ponovo zamijeniti morskim pučinama i svjetskim metropolama. Vraća se svom poslu show artista na kruzeru koji isplovljava iz talijanskog grada Civitavecchia pa kreće na polugodišnje krstarenje Sredozemljem gdje će joj se kroz koji tjedan pridružiti i suprug Luka, koji na istom brodu radi kao majstor zvuka.

Posao show artista poprilično je zahtjevan, potrebno je neprekidno održavati fizičku kondiciju i tjelesnu formu. To joj ovih dana teško pada jer su joj misli u rodnom Kijevu gdje su joj ostali roditelji. Otac je bolestan i majka ga ne može i ne želi ostaviti. U stalnom su kontaktu. Svi su tamo u šoku i prestrašeni, izloženi nezamislivom stresu. Ne pitamo puno o strahotama, nego joj odvraćamo misli pitanjima o poslu.

Zobena kaša daje joj sve što treba

– Moram biti u formi, na brodu me opet čekaju akrobatski nastupi i žongliranje. U tjedan dana odradim tri nastupa, svaki po pet minuta, pa iako ne izgleda da je puno, i za to se mora uložiti puno truda. Za sada mi još uvijek ide, no godine nose svoje i tijelo jednostavno neke stvari s vremenom više ne može. Znate kako su mala djeca rastezljiva i “gumena”, a kako rastu sve im je teže. Neki moji kolege s 33 godine već završavaju sportsku karijeru, no, meni se čini kao da sam tek na početku – veli nam u šali.

Maša Torianyk, cirkus animatorica
Foto: Ivan Balija

Otkriva i čarobni sastojak koji pojačano konzumira u periodu intenzivnih priprema.

– Zobena kaša, ona mi daje sve što mi treba. Naravno, inače jedem normalno, ali kad se pripremam za posao, onda malo više pripazim – kaže.

Plaćom na brodu je zadovoljna, može se dobro zaraditi, pa dokle god će takvo stanje potrajati, planira tu i ostati. Ipak, svjesna je da će jednog dana morsku pučinu i žongliranje pred putnicima broda zamijeniti kopnom i nekim drugim poslom.

Pomaže zajednici, ali i izbjeglicama iz Ukrajine

– Jednog dana bih htjela otvoriti svoju teretanu i tamo vježbati. Tu kod nas u Đurđevcu za sada nema gimnastike, a upravo to bih mogla ponuditi ženama i maloj djeci. Već sam o tome razmišljala, ali onda je došla korona i sve je stalo. Nije bilo ni krstarenja pa sam doma godinu dana sjedila i čekala – rekla nam je.

Maša Torianyk, cirkus animatorica
Foto: Ivan Balija

Ova Ukrajinka već je dala dobar dio sebe društvenoj zajednici pa tako povremeno odlazi u Udrugu Mali Princ gdje vježba s polaznicima koordinaciju pokreta i žongliranje.

Isto tako, svoj doprinos daje svakodnevno otkako su ukrajinska djeca i žene smještene u hotelu Picok kao prevoditeljica.

– Dobro je u svemu tome da se moj hrvatski koji nije baš savršen, za pet dana popravio za 30 posto – rekla nam je na kraju ova simpatična djevojka.

Maša Torianyk, cirkus animatorica
Foto: Ivan Balija
Maša Torianyk, cirkus animatorica
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Žalili se na presudu

KOPRIVNICA Digao kredit kako bi prijatelju posudio 15.000 eura, ovaj mu nije vratio ni cent – neće u zatvor?!

Jedan je Koprivničanac dao prijatelju u potrebi značajan iznos novca! Ovaj mu je na kraju ostao dužan 15.000 eura...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×