24.1 C
Koprivnica
Subota, 15. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
brilijantan um

FOTO/VIDEO Čudesne naprave genija Leonarda da Vincija opčinile uzvanike na otvorenju impresivne izložbe u Đurđevcu
F

Danas u vrijeme kad se brojna događanja odgađaju, bitno je održavati posebno ovakve kulturne aktivnosti. U Đurđevcu smo imali sva događanja,, u oblicima kako smo mogli. Nužan je suživot s koronom, rekao je Janči.

Ne propustite

Nakon Salvadora Dalija, Pabla Picassa i Marca Chagalla u đurđevačkom Muzeju upravo je otvorena dugoiščekivana izložba Leonarda da Vincija pod imenom Čudesne naprave. Đurđevac je ovime potvrdio status kulturnog središta Podravine i Prigorja, ali i šire.

Modeli predstavljeni na ovoj izložbi napravljeni su na temelju Leonardovih skica, studija i crteža o tehničkim, letećim i ratnim strojevima, mostovima, kao i vozilima.

– Muzej je zadnjih godina učinio iskorak i postao prepoznatljiv kao zanimljiva kulturno-turistička točka, o čemu svjedoči broj posjeta, a sve uz potporu i povjerenje grada. Pred vratima je izložba genija da Vincija, iza sebe je ostavio tisuće skica, bio je slikar, kipar, arhitekt, izumitelj… Svestrani genije iza ostavio je iza sebe brojna djela. Počašćeni smo da dio naprava napravljenih prema skicama prezentiramo u Muzeju – rekla je uvodno Edita Janković-Hapavel, ravnateljica Muzeja.

Autorica predgovora kataloga, dr. znanosti Marijana Borić, suradnica HAZU-a, kazala je da ovo samo maleni djelić onoga što nam je ostavio da Vinci.

– Ovo je presjek njegovog tehničkog rada, intenzivnog rada od 40-ak godina. To su civilni i vojni izumi, a karakterizira ih jednostavnost te imaju edukativni i odgojni potencijal – spomenula je ona.

Foto: Red Ring Production/Mateo Alečković
Foto: Red Ring Production/Mateo Alečković

Izložbu je otvorio gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Ovo je četvrti velikan koji je stigao u naš Muzej, utvrdu. Možda ovo otvorenje nije toliko ambiciozno, veliko, ali je važnije. Danas u vrijeme kad se brojna događanja odgađaju, bitno je održavati posebno ovakve kulturne aktivnosti. U Đurđevcu smo imali sve organizacije, u oblicima kako smo mogli. Nužan je suživot s koronom i trudit ćemo se ponašati normalno, koliko je to moguće – rekao je Janči te svima poželio da uživaju u genijalnosti jednog uma.

Foto: Red Ring Production/Mateo Alečković
Foto: Red Ring Production/Mateo Alečković

Izložba svojim sadržajem i tematikom odgovara svim dobnim skupinama, uz osobitu preporuku školskim, te se mogu uključiti učenici iz gotovo svih nastavnih područja, pogotovo iz umjetnosti, matematike i fizike. Isto tako, ona omogućuje poticaj u kreativnom i inspirativnom stvaralaštvu učenika, te nastanku novoosmišljenih uradaka u sklopu nastavnih područja.

Smještena je u utvrdi Stari grad, u prostorima iz 14. stoljeća, te će se uz izložene skice i modele posjetiteljima pružiti posebni doživljaj vraćajući nas u doba renesanse kada su se događala velika otkrića i izumi, čemu svjedoči i stvaralaštvo Leonarda da Vincija.

Otvorenje je održano uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

https://www.facebook.com/epodravina/videos/625079884837871/

 

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Podravino moja mila

FOTO/VIDEO Predivne podravske tradicijske pjesme začarale su centar

Predivne podravske tradicijske pjesme odzvanjaju danas centrom Pitomače. "Podravino moja mila" večer je posvećena upravo tim pjesmama, a brojni su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×