7.4 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
gornja šuma

FOTO/VIDEO Ivan Horvat – Studio živi u trošnoj kući, ali svoj dom ne bi mijenjao: Moja kućica, moja slobodica, buđenje bez pogleda na šumu i stare hrastove mi je nezamislivo
F

Moji zaštitni znak su stihovi "Neka živim kako živim“. Najvažnije je da imam krov nad glavom, a kako izgleda nije mi toliko bitno, kaže nam

Ne propustite

Ivan Horvat (68) zvani Studio iz Gornje Šume, naselja na području Općine Molve, svoj trošni dom ne bi mijenjao nizašto na ovom svijetu.

Iako je dio nekadašnje škole u Gornjoj Šumi odavno načeo zub vremena, Ivan se ne želi odseliti iz svog životnog kutka jer se, s obzirom na brojne uspomene i mir koji nudi prirodna idila uz njegov dom, najugodnije osjeća u ruševnoj zgradi.

– Tu smo se doselili kad sam išao u šesti razred osnovne škole, znači prije 55 godina i cijeli moj život vezan je uz nekadašnju zgradu škole, koju su poslije koristili i Šumarija i Zadruga – priča nam Ivan Horvat – Studio.

Foto: Dinko Borozan

Najvažnije mu je da u njegovom domu ima struje, a odmah uz zgradu je i bunar koji još nije presušio pa, ističe on, ima i svoj “vodovod”. Jedini prihodi su mu socijalna pomoć od 170 eura, ali bez obzira na tu “crkavicu”, kaže Ivan, preživljava i ima sve što mu treba.

Nekad je zarađivao prodajom gljiva i riba. On je na molvarskom području zasigurno bio najbolji lovac na gljive, a i ribičija mu je išla od ruke pa je stalno u ponudi imao nešto za prodaju.

– Kad sam bio mlađi išao sam i nadničariti. Godine čine svoje pa više ne mogu nadničariti, a ne idem ni na gljive ni na ribe, jer se bojim da me negdje ne ulovi kakva inspekcija i da ne dobijem “globu” koju bi morao odrađivati u “reštu” – kaže Horvat.

Za svoj dom Ivan voli reći da je itekako poseban, jer su u neposrednoj blizini najvjerojatnije najstariji hrastovi u Podravini. Naime, samo 50-ak metara od njegove kuće nalazi se još sedam hrastova za koje se procjenjuje da su stari oko 350 godina.

Hrastovi u blizini Ivanove kuće stari su više od 350 godina/Foto: Dinko Borozan

– Meni je buđenje bez pogleda na šumu i stare hrastove nezamislivo. Prije su tu bila 24 hrasta, ali veći dio njih je srušen pa ih je sad ostalo samo sedam. Lani mi je stara lipa skoro pala na krovište, ali ni to me nije otjeralo odavde – kaže Horvat.

Imao je Ivan i ponude da bude smješten u udomiteljstvo, ali ih je glatko odbio. “Moja kućica, moja slobodica”, odlučno nam kaže Ivan na pitanje zašto ne želi u udomiteljstvo.

– Moji zaštitni znak su stihovi “Neka živim kako živim”. Najvažnije je da imam krov nad glavom, a kako izgleda nije mi toliko bitno – kaže nam.

Nadimak Studio, otkrio nam je Ivan, dobio je još u osnovnoj školi i to po nekadašnjem TV rasporedu koji se zvao Studio.

– Molvarska škola dobila je prvi televizor, a studio je bio stalno na mojoj klupi. Na jednom satu učitelj me prozvao i nešto pitao, a nisam imamo pojma o tome i zezao me da u studiju to sigurno ne piše pa su me prijatelji tako nazvali. Godinama sam se ljutio zbog toga nadimka, a i sad ima dana kad mi baš i nije drago dok mi netko kaže Studio – zaključio je Ivan Horvat.

Foto: Dinko Borozan
Foto: Dinko Borozan
Foto: Dinko Borozan
Foto: Dinko Borozan
Foto: Dinko Borozan
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nepravomoćna presuda

Koprivničanac ostao paraliziran zbog posla, tužio šefa, a on zbog ovrhe prepisao nekretnine na svog sina

Nesretna je sudbina jednog Koprivničanca (podaci poznati redakciji op.a.) koji je teško stradao prije nešto više od deset godina...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×