6.8 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
BOŽIĆNI UGOĐAJ

FOTO/VIDEO Ivana Vranar iz Peteranca izrađuje poznate Šiba vjenčiće: Krenulo je kao hobi jednog Božića, mama je imala ružan vjenčić, pa sam joj odlučila napraviti bolji
F

Hobi koji je danas pretvorila u obrt počeo je spontano

Ne propustite

Božićno vrijeme prepuno je zanimljivih ukrasa, dekoracija i detalja koji u tom blagdanskom razdoblju mnogima predstavljaju poseban užitak.

Neki uživaju u reprizama prvog i drugog dijela filmova Sam u kući poput autora ovog teksta, a neki u mirisu cimeta, osušenim narančama, orašarima i kuhanom vinu. No, ima i onih kojima je poseban gušt uživati u posebno i pedantno izrađenim ukrasima od – šibe.

Takvih je puno i mnogi od njih u svojim prostorima imaju dekoracije naše današnje sugovornice. Ona je Ivana Vranar iz Peteranca, vlasnica obrta i brenda Šiba kojeg uspješno razvija.

Ivana nas je ugostila u svom domu u Peterancu, a kada bi se tamo našao netko tko ne zna čime se bavi, vjerojatno bi i bez te informacije zaključio kako ovdje boravi kreativna osoba, s vrlo izraženim stilom. Svoj interijer Ivana je ukrasila jako decentno, svaka je stvar na svojem mjestu, hodnikom se prostiru police prepune knjiga, u dnevnom boravku visi imela ukrašena šarmantnim lampicama. Tu su i starinske drvene grede koje su ovdje ostavljene kako bi prostoru dale poseban štih.

Ivana Vranar, Šiba
Foto: Ivan Balija

Ne bavi se samo izradom dekoracija, ona i slika, a njen kreativni razvoj počeo je od najranijih dana.

– Tata je kreativac i super je da je bio tata koji se s nama kao djecom bavio, pa smo uvijek kvalitetno provodili vrijeme. Jako je talentiran za slikanje, pa smo uvijek nešto crtali, izrađivali, a u školi smo se sestra i ja uvijek prijavljivale na sve aktivnosti. Kreativnost je neka obiteljska crta, osim tate i njegova mama je lijepo slikala – kaže nam Ivana.

Hobi koji je danas pretvorila u obrt počeo je spontano, upravo jednog od prijašnjih Božića.

– Ideja za Šibu nije nastala preko noći, već par godina se bavim izradom tih vjenčića, a glavni je pokretač bilo to što je mama imala neki ružan vjenčić. To me strašno živciralo, pa smo sestra i je htjele nešto poduzeti po tom pitanju – govori nam kroz smijeh i dodaje kako je tada napravila vjenčić i objavila ga na društvenim mrežama, te shvatila da se mnogima sviđa.

– Nakon toga sam se počela više baviti time, radila sam vjenčiće prijateljicama i spontano su mi se ljudi počeli javljati. Tu se ideja o pokretanju obrta počela sve više razvijati – priča nam o počecima.

Ivana je samouka, sve što zna o pletenju naučila je sama i izrađuje ih po nekom svom kreativnom osjećaju.

– Nisam nigdje gledala kako se to radi, vjerojatno sam to imala u sebi. Ne pratim stranice kao što su Pinterest i slične, a ako i pogledam nešto na YouTubeu to je više vezano uz tehniku izvođenja i to nekih većih stvari od vjenčića – kaže nam Ivana i dodaje da je nakon što je isplela prvi vijenac kasnije kroz rad shvatila kako se to može napraviti bolje.

– Ima jako puno prostora za napredak, no ja ne želim ići u neku širinu, iako je sve to  povezano i s primjerice cvjećarstvom ili uređivanjem prostora za čime ima dosta potražnje – govori nam.

Ivana Vranar, Šiba
Foto: Ivan Balija

Iako oni koji prate njen rad imaju dojam da Ivana boravi u šumi gdje skuplja materijale, kaže nam da to nije baš tako, iako potvrđuje kako su materijali koje koristi potpuno prirodni.

– Materijale nabavljam od dobavljača koji se time bave, ne hodam po poljima i šumama da bih skupljala šibe, jer tolike količine je nemoguće nabrati. Osim toga, šibe koje bi se mogle ubrati u šumi nisu toliko kvalitetne da bi se od njih mogli napraviti takvi vjenčići – pojašnjava nam, te dodaje kako bi joj trebalo i puno više vremena da materijale s kojima radi pribavi u prirodi.

Ivana se bavi i planinarenjem, pa nas je zanimalo pronalazi li ideje za svoje kreacije tijekom tih dugih šumskih šetnji ili ih smišlja sama.

– U šumi se znaju pronaći veliki češeri koji su super za kreacije, a ovisno o materijalima koje mogu nabaviti i s kojima raspolažem kada ih stavim na hrpu dobijem ideju što ću napraviti. Ne radim skice, već onako kako me inspirira materijal koji imam – govori nam.

Kaže kako jako rijetko razmišlja kako će nešto napraviti, a u trenucima kada izrađuje vjenčić ili drugi ukras ulazi u neko opušteno stanje i kreacija zapravo samo nastane.

Upravo iz tog razloga ne radi po narudžbama već isključivo ono što se njoj sviđa.

– Ima slučajeva kada mi se jave žene koje imaju kako one to vole reći upute, pa bi ja po tome trebala raditi. No, čim dobijem takvu poruku, odmah izgubim volju za raditi tako nešto iz razloga jer mi takav rad stvara stres – kaže Ivana.

Ivana Vranar, Šiba
Foto: Ivan Balija

Smatra kako ne odgovaraju svi materijali jedni drugima, kao što ni neke boje ne odgovaraju bojama koje netko zamisli, a veseli ju činjenica da takvi upiti nisu česti.

Njene dekoracije uglavnom naručuju žene, no kaže nam kako ima i nekoliko muškaraca s kojima se čuje i koji naručuju njene vjenčiće.

– Njih ima malo, ali me njihovo mišljenje zanima jer uvijek kažu kako im se ono što napravim čini. Oni sami za svoje žene izabiru vjenčiće i to mi je simpatično – kaže nam Ivana.

Osvrnuli smo se i na činjenicu kako se danas sve odvija na internetu, pa tako razvija i svoju Instagram stranicu kako bi bila u stalnom kontaktu s onima koji prate njen rad.

– Za sada su mi Instagram i Facebook glavni kanali, pratitelji polako rastu, ali prepuštam sve to nekom laganom tempu kojim je i Šiba nastala. Ne forsiram ništa vezano oko cijele te priče – zaključuje Ivana.

Za kraj nam kaže kako se njen hobi pretvorio u cjelogodišnju aktivnost, pa osim Božića vjenčiće izrađuje cijelu godinu, što podrazumijeva i Uskrs.

Ostaje vam ako još niste zapratiti Ivanu na društvenim mrežama i pratiti što sve ova kreativka izrađuje.

Ivana Vranar, Šiba
Foto: Ivan Balija
Ivana Vranar, Šiba
Foto: Ivan Balija
Ivana Vranar, Šiba
Foto: Ivan Balija
Ivana Vranar, Šiba
Foto: Ivan Balija
Ivana Vranar, Šiba
Foto: Ivan Balija
Ivana Vranar, Šiba
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Špica

Kako dobar look! Sviđa nam se sve na njoj, hlače i jakna su top, a jedan detalj obara

Iako je subota prošla u znaku sivih oblaka, sramežljivo sunce u prijepodnevnim satima pokazalo je svoju moć i "namamilo"...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×