12.9 C
Koprivnica
Srijeda, 28. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
PUŠTENA U RAD

FOTO/VIDEO Kompostana u Herešinu puštena u probni rad, Đ. Horvat: Ovo je inovacija ne Hrvatske, nego čitavog svijeta
F

Hvala i mjesnom odboru Herešin, njima je bilo najteže i najgore u nekim fazama, sada smo došli do cilja, poručio je gradonačelnik Jakšić.

Ne propustite

Nataša Tetec // Foto: Sonja Badalić

Nakon pet mjeseci građevinskih radova danas je svečano otvorena i puštena u probni rad Kompostana Herešin. Riječ je o najsuvremenijem postrojenju za obradu biootpada u Hrvatskoj.

Nataša Tetec, predsjednica Uprave Komunalca na otvorenju je podsjetila kako je još pred deset godina na ovoj lokaciji izgrađeno kompostište, s ciljem zaštite okoliša, a deset godina kasnije otvara se nova i moderna kompostana, projekt vrijedan 14,3 milijuna kuna od čega je 4,4 milijuna stiglo iz europske unije.

– Vjerujemo da ćemo ovom kompostanom kapaciteta 9000 tona godišnje dodatno pridonijeti ostvarenju ciljeva predviđenih lokalnim, nacionalnim i EU strateškim planovima, povećanju udjela odvojenog prikupljanja otpada, smanjenju otpada koji odlažemo na odlagališta, ali i dodatno podići razinu kružnog gospodarstva – rekla je Tetec.

Đuro Horvat, direktor Tehnixa operativca na terenu čiji su djelatnici izgradili postrojenje sistemom ključ u ruke, istaknuo je da ga veseli činjenica što je sve napravljeno pošteno i transparentno.

Đurp Horvat // Foto: Sonja Badalić

– Riječ je o inovativnom projektu u kojem ćemo stvarati uvjete za proizvodnju zdrave hrane. To nije slučajno da je u Koprivnici, jer je ona kolijevka proizvodnje hrane, ovim projektom dobiva novu priliku za proizvodnju organske i zdrave hrane – rekao je Horvat te pojasnio kako će se u halama s tri lađe, ukupne površine 4800 kvadratnih metara proizvoditi kompost u kontroliranim uvjetima u roku od šest do osam tjedana.

– Do sada se kompost proizvodio po šest mjeseci, mi ovdje imamo proizvodnju kvalitetnog gnojiva, kapacitet proizvodnje je 9000 tona, odnosno 1300 tona u jednoj šarži. Ovdje će se primjenjivati najmodernija tehnologija razvijene kompanije Tehnix u suradnji s Akademijom tehničke znanosti i stručnjacima. Razvili smo novu tehnologiju u koju ćemo uz pet tehnoloških koraka postići proizvodnju eko komposta. To je inovacija, ne samo Hrvatske nego čitavog svijeta, nema nikakvih negativnih utjecaja za okoliš, proizvodimo u svim prirodnim uvjetima i po kiši i po snijegu – pojasnio je Đuro Horvat.

Maja Feketić // Foto: Sonja Badalić

Na otvorenju Kompostane Gradu Koprivnici i Komunalcu, ali i svim sudionicima projekta, čestitala je i Maja Feketić, načelnica sektora za Eu fondove iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– S ovim projektom idete k cilju, europski cilj je da se 2022. mora odvojeno sakupiti 40 posto mase biootpada. Koprivnica je u samom vrhu u Hrvatskoj po odvojenom prikupljanju otpada s 56 posto. Čestitam vam jer postići ovakav cilj nije lagano, europske ciljeve teško je dostići – poručila je.

Na izgradnji i puštanju u rad čestitao je i zamjenik župana Ratko Ljubić, a postrojenje u Herešinu otvorio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Početak novog inovativnog procesa u Herešinu od najveće je važnosti za njegove mještane.

– Hvala i mjesnom odboru Herešin, njima je bilo najteže i najgore u nekim fazama, sada smo došli do cilja. Ovo je iskorak kojim pokazujemo zašto smo drugi grad u Hrvatskoj po odvajanju otpada i zašto imamo priliku dalje razvijati taj sustav. Projektom pokazujemo da smo sustav spreman na inovacije, spreman pratiti trendove koje nosi EU i sustav koji zna kako to staviti u jedan realan prostor i dati na korištenje onima koji su najvažniji u cijeloj priči, građanima – poručio je gradonačelnik.

Mišel Jakšić // Foto: Sonja Badalić

Kompostanu je sagradilo Gradsko komunalno poduzeće Komunalac u sklopu projekta Dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada.

Ukupna vrijednost projekta s PDV-om je 14,3 milijuna kuna, a iznos sufinanciranja 4,4 milijuna kuna.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rezime godine

PODRAVKA U 2023. Veći prihodi i dobit, rast plaća, nova tvornica i rekordna vrijednost dionice, Dalić: Hvala svakom radniku na doprinosu, kao i vjernim...

Grupa Podravka u 2023. ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 713,8 milijuna eura, što je 46,7 milijuna...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×