9.1 C
Koprivnica
Subota, 13. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Međunarodni prijelaz Mađarske i Hrvatske

FOTO/VIDEO Lacković na skeli u Brodiću o gradnji hidroelektrane na Dravi: Ne postoji studija opravdanosti da se ovaj biser hrvatske prirode, potencijal razvoja ovog kraja na bilo koji način ugrožava
F

Danas smo ovdje jer smo u proteklom razdoblju čuli za planove HEP-a da upravo na ovom mjestu gdje je najljepši tok rijeke Drave pretvore u dva umjetna korita i to predstavljaju kao nešto vrijedno, a mi smatramo da je ovo jedan ekocid, uvjeren je Lacković.

Ne propustite

Danas je u Brodiću, selu pored Ferdinandovca, održana konferencija za medije o štetnosti gradnje hidroelektrana na rijeci Dravi.

Na konferenciji su sudjelovale lokalne udruge i inicijative Podravine i Republike Mađarske za zaštitu prirodnog toka rijeke Drave, a ona je održana na skeli na Brodiću koja je jedan od međunarodnih prijelaza između Republike Hrvatske i Republike Mađarske.

– Nalazimo se u srcu Regionalnog parka Mura-Drava, na području koje mi želimo zaštiti kao posebnu prirodnu vrijednost, pokrenuli smo niz inicijativa i postupaka da se stvore preduvjeti dobivanja statusa parka prirode. Danas smo ovdje jer smo u proteklom razdoblju čuli za planove HEP-a da upravo na ovom mjestu gdje je najljepši tok rijeke Drave pretvore u dva umjetna korita i to predstavljaju kao nešto vrijedno, a mi smatramo da je ovo jedan ekocid. Ovdje se može razvijati dobar turizam, primjer nam je Republika Mađarska i njen cikloturizam – rekao je saborski zastupnik Lacković.

Napomenuo je da će se oštro protiviti ovom projektu na svim razinama.

Presica na skeli na Dravi // Foto: Jurica Karan
Željko Lacković // Foto: Jurica Karan

– Uvjereni smo da ne postoji studija opravdanosti da se ovaj biser hrvatske prirode, potencijal razvoja ovog kraja na bilo koji način ugrožava, a naročito ne sa ovim najavljenim rentama. Sa svojim vijećnicima bit ću protiv izmjene prostornog plana – kazao je Željko Lacković.

Prisutni su bili i predstavnici Mađarske koji imaju daleko razvijeniju svijest o rijeci Dravi i njenom ekosustavu. Oni su bili protivnici gradnje hidrocentrale Novo Virje koja je trebala biti još veći projekt nego što su Molve 1 i Molve 2. Najavili su da će se usprotiviti ovim projektima, iako se radi o projektima koji su u cijelosti na hrvatskom teritoriju iz razloga što će potencijalna hidroelektrana utjecati i na mađarsku stranu obale i okoliša.

Presica na skeli na Dravi // Foto: Jurica Karan
Miklós Toldi // Foto: Jurica Karan

– Ne želimo gradnju hidroelektrane zbog štetnih utjecaja. Tu se radi o dvije veće grupe, nadzemnim i podzemnim utjecajima. Kad se od jedne rijeke koja sa sobom nosi šljunak sa sobom napravi akumulacijsko jezero, mogu se pojaviti alge koje nisu karakteristčne za rijeku Dravu, te mogu nestati ribe koje su karakteristične za brze tekuće rijeke, a pojavile bi se one koje se inače mogu naći u stajaćim vodama. Druga stvar je da bi se zaustavio protok šljunka u jezeru i time bi se smanjila energija rijeke koju ona nosi. Tada bi energija rijeke kopala dno, odnosno produbilo bi se dno rijeke za čak tri metra, kažu stručnjaci. Stvaranjem akumulacijskog jezera nekoliko puta na dan mijenjala bi se razina vode čak do dva metra, a nijedno živo biće ne može se prilagoditi takvim promjenama na dnevnoj bazi – pojasnio je Miklós Toldi, predsjednik Drava saveza.

Presica na skeli na Dravi // Foto: Jurica Karan
Martin Mahović // Foto: Jurica Karan

Također, spomenuo je primjer Donje Dubrave gdje je izgrađeno jezero, a to je rezultiralo slabijim napajanjem okolnih područja i svi bunari su presušili. Iako ovaj projekt ne ovisi o Mađarima, napomenuo je kako prema ESPO sporazumu oni mogu i imaju pravo na odbijanje gradnje, kao što su učinili i u slučaju Novog Virja. Razlog je taj što projekti izravno utječu na mađarsku prirodu.

– Hrvatska ima velik geotermalni potencijal koji je neiskorišten, u Njemačkoj na 70 stupnjeva postoje energane koje proizvode struju, nije mi jasno zašto Hrvatska to ne iskoristi, u općini Ferdinandovac evidentirana je bušotina sa 124 stupnja temperature vode. U blizini je stanište lastavica bregunica koje dolaze gledati ljudi iz Europe, a mi to želimo unišititi. Hrvatska je nešto posebno, za šest mjeseci se ishodi dozvola za toplice s geotermalnim izvorom, ali mi to ne znamo iskoristiti, ili ne želimo – zaključio je Martin Mahović.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Sretan imendan svim Martinima!

Martin je današnji slavljenik. Martin je motivirajuća, zabavljena, realistična, pouzdana, neovisna i zgodna osoba.
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×