10.2 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
SVE SE MOŽE KAD SE HOĆE

FOTO/VIDEO Lovro je poseban dječak koji u ljudima vidi samo dobrotu, mama Nada: U školi želi raditi sve sam, napreduje iz dana u dan
F

Tu imam i svoje prijatelje s kojima se igram kad imamo odmor. Želim zadatke rješavati sam i idem u školu da naučim ono što trebam kaže Lovro Vincek

Ne propustite

Lovro Vincek, devetogodišnjak iz Duge Rijeke, naselja na području Općine Rasinja, koji je rođen sa sindromom Down, pravi je primjer da se uz želju, volju i htjenje svaki cilj može ostvariti.

Još od vrtićkih dana ruši sve predrasude jer je pohađao redovan program u koprivničkoj Tratinčici, a u ovoj školskoj godini upisan je u redovni program prvog razreda Područne škole Veliki Poganac pa školsku klupu dijeli s ostalim prvačićima iz svog naselja.

Jedina razlika je što Lovro ima nastavu po prilagođenom programu i ima pomoćnicu u nastavi, ali to ga ne sputava da stalno napreduje i sa znanjem pokuša „uloviti” svoje prijatelje iz razreda. Danas se obilježava Dan osoba sa sindromom Down i tim povodom posjetili smo Lovru na mjestu gdje uživa u učenju i druženju s prijateljima, školu u Velikom Pogancu.

Lovro Vincek, down sindrom
Lovro Vincek // Foto: Ivan Brkić

Podrška prijatelja

U prvom razredu uz Lovru, još su dva učenika, Isidora i Aleksandar, a kako se u školi provodi kombinirana nastava s njima, u učionici su i dva učenika četvrtog razreda, Lovrin brat Luka i njihova sestrična Bojana.

Za učiteljicu Tanju Punek rad s Lovrom je izazov jer u svom 18-godišnjem stažu nije imala takav ili sličan slučaj.

Lovro Vincek, down sindrom
Foto: Ivan Brkić

– U prvom polugodištu Lovre skoro da i nije bilo u školi zbog operacija na koje je morao ići, no odmah je u drugom polugodištu pokazao koliko želi nadoknaditi sve što je propustio jer ga nije bilo na nastavi. On je u prvom polugodištu od pomoćnice u nastavi dobivao zadatke koje je trebao odraditi, ali je puno lakše i njemu svladavati gradivo dok baš ide u školu – priča nam Tanja Punek.

Obožava glazbeni

Za prvi razred, dodaje ona, nema udžbenika za prilagođeni program pa stalno „istražuje” i pronalazi zadatke koji su primjereni mogućnostima Lovre.

– I za mene je to jedna nova situacija u kojoj se nikad nisam našla, ali ulažem maksimalan trud kako bi gradivo za Lovru prilagodila njegovim mogućnostima. Isidora i Aleksandar su ga odlično prihvatili i u našem prvom razredu vlada zajedništvo. I to ne samo prvom razredu jer imamo kombinaciju s četvrtim razredom pa se i Luka i Bojana odlično uklapaju u tu našu školsku harmoniju – kaže Tanja Punek.

Lovro Vincek, down sindrom
Učiteljica Tanja Punek i Lovro//Foto: Ivan Brkić

Ima dana, kaže učiteljica Tanja, kad Lovro baš i nije raspoložen za učenje, ali na to se prilagodila, kao i njegovi razredni prijatelji.

– Lovro obožava glazbeni i kad mu se dogodi loš dan onda s tim predmetom počinjemo nastavu. Pokušavamo ga pjesmom oraspoložiti i to je za njega najbolji recept da opet bude onaj naš pravi Lovro koji ne odustaje dok ne riješi zadatak – kaže Tanja Punek.

Uporan je u rješavanju zadataka

I Silvija El Anani, Lovrina pomoćnica u nastavi, ima same riječi hvale za svog đaka. Silvija je po zanimanju učiteljica, a dok je radila baš u struci imala je učenika s cerebralnom paralizom pa joj je to iskustvo olakšalo i rad s Lovrom.

– Lovro je zaista poseban dječak koji u ljudima vidi samo dobrotu i koji nas svakodnevno razveseljava. Znamo da ne mogu svi dani biti idilični i da ima trenutaka kad nije raspoložen za gradivo, no tu smo mi da mu uzvratimo pažnju koju on nama posvećuje i da ga motiviramo za rad – ističe Silvija El Anani.

Lovro Vincek, down sindrom
Lovro s pomoćnicom u nastavi Silvijom El Anani//Foto: Ivan Brkić

I Tanja Punek i Silvija El Anani ističu kako su veliku ulogu u činjenici da Lovro pohađa nastavu s ostalim prvačićima iz Velikog Poganca odigrali njegovi roditelji koji mu nastoje na sve načine olakšati svakodnevicu.

Nada Kukić Vincek, Lovrina majka, kaže kako su odlučili Lovru upisati u Područnu školu u Velikom Pogancu prvenstveno zbog činjenice da je u kombiniranom razredu mali broj učenika pa prilagodba nije bila toliko zahtjevna.

– Ne vjerujem baš da bi se odlučili Lovru upisati u redovnu školu da je u razredu 25 učenika i u tom slučaju bi sigurno išao u Podravsko sunce. Kako se on još kao vrtićarac uklopio u cjelinu s djecom koja nemaju poteškoće u razvoju, odlučili smo se se na ovaj korak i možemo reći da se on pokazao kao pun pogodak. U prvom polugodištu smo sve radile „online” zbog zdravstvenih problema, ali od ove godine Lovro stalno ide u školu i vidi se da iz dana u dan napreduje – kaže Nada Kukić Vincek.

Lovro Vincek, down sindrom
Foto: Ivan Brkić

Od drugog razreda, dodaje Nada, i učiteljici i Lovri će biti puno lakše jer će imati udžbenike za prilagođeni program.

Uživa u školi

– Lovro želi sve raditi sam i vjerujemo da će uz podršku prijatelja iz razreda svladati gradivo koje je primjereno njegovim mogućnostima. Možemo reći i da smo imali sreću što mu pomoćnica u nastavi baš učiteljica po struci jer i to ima određenu ulogu u njegovom napretku u školi. Jedino s čime nismo zadovoljni je sustav koji bi opet mogao dovesti u pitanje moj status majke njegovateljice – zaključila je Nada Kukić Vincek.

Lovro, pak, veselo kaže kako uživa ići u školu i da ima super učiteljicu i pomoćnicu u nastavi.

– Tu imam i svoje prijatelje s kojima se igram kad imamo odmor. Želim zadatke rješavati sam i idem u školu da naučim ono što trebam – kratko je poručio Lovro Vincek.

Lovro Vincek, down sindrom
Foto: Ivan Brkić
Lovro Vincek, down sindrom
Foto: Ivan Brkić
Lovro Vincek, down sindrom
Foto: Ivan Brkić
Lovro Vincek, down sindrom
Foto: Ivan Brkić
Lovro Vincek, down sindrom
Foto: Ivan Brkić
Lovro Vincek, down sindrom
Foto: Ivan Brkić
Lovro Vincek, down sindrom
Foto: Ivan Brkić
Lovro Vincek, down sindrom
Foto: Ivan Brkić
Lovro Vincek, down sindrom
Foto: Ivan Brkić
Lovro Vincek, down sindrom
Foto: Ivan Brkić
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Naše bogatstvo

[FOTO] IZVRSNA VIJEST Peteranski bijeli vez „file“ zaštićen kao trajno kulturno nematerijalno dobro

Sjajna vijest dolazi iz Općine Peteranec. Naime, peteranski bijeli vez "file" zaštićen je kao trajno kulturno nematerijalno dobro. Peteranski bijeli...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×