0.7 C
Koprivnica
Srijeda, 6. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
pobjednik olimpijade čitanja

FOTO/VIDEO Mali Mata je čudo od djeteta! “Progutao” je 90 knjiga u dva mjeseca, svira violinu, nabraja Pi decimale kao od šale, sve ga zanima: Prvu slikovnicu sam pročitao s dvije godine
F

Mama Andrijana nam sa strane potvrđuje kako je Mata s dvije godine znao prepoznati, pročitati slova. U prvom razredu bio je najbolji čitač, a prije samo par dana učiteljica ga je "smjestila" u top tri najbolja čitača u razredu, govori nam naš mladi sugovornik

Ne propustite

Mata Pozder zanimljiv je dječak koji s napunjenih osam godina pohađa 3. razred osnovne škole. Razlog tomu je što je već u vrtiću svojim ponašanjem, interesom i lakoćom svladavanja određenih radnji postao dio grupe Lumenkići i jedno od darovitih djece.

Kada su njegovim roditeljima rekli da bi već sa šest godina mogao krenuti u školu ili bi čak mogao/trebao preskočiti prvi razred, roditelji su jednoglasno odlučili da preskakanja razreda nema.

– Prijevremeno je išao u školu, trebao bi sad biti drugi razred, ali po procjeni psihologa i u vrtiću i u školi, prijevremeno je upisan u prvi razred. Pitali su nas bi li da radije preskoči razred pa da ide sa svojom generacijom ili da ranije krene. Odluka je pala, nismo htjeli da išta preskače. Njegov tata je preskočio prvi razred pa vidimo da to i nije baš neka sreća, nije naučio motoriku pa piše jako ružno – smije se Matina mama, Andrijana Šapina, pričajući o svom suprugu Željku Pozderu.

Mata Pozder
Mata obožava čitanje i trenutno je u procesu skupljanja knjiga // Foto: Ivan Balija

Nije ovo tipičan dječak. Nogomet Mata uopće ne voli; iako je bio upisan u školu nogometa, nije se tamo dugo zadržao. Ne igra igrice iako kod kuće ima PlayStation kojeg čak niti ne pogleda, a kamoli da ga zaželi upaliti. Sve ono što bi redovan dječak njegovih godina “trebao” voljeti i raditi, Matu baš i ne zanima. Mata voli skupljati Pez figurice, a ima ih 289 komada. Prvi Pez dobio je s dvije ili tri godine, a onda se stvorila ljubav i skupljanju nema kraja. Njegove figurice možete vidjeti u videu na kraju teksta!

On voli kreativnost, crtati, pisati, bojati. Školu Mata voli jako, matematika mu je najdraži predmet, iako je ove ljetne praznike pročitao cijelih 90 knjiga i tako osvojio prvo mjesto na Olimpijadi čitanja, Mata nam onako sa strane domeće kako mu Hrvatski jezik i nije baš neki predmet.

– Mmmmmmm, jako rijetko čitamo i onda mi je to malo, a ne znam, dosadno. Mislim, nije da ga ne volim, ali ja bih više čitao. Prvu slikovnicu sam pročitao s dvije godine – govori nam odmah s vratiju Mata donoseći malenu knjižicu u kojoj su nacrtane brojke, a slovima ispod svakog broja napisan njihov naziv i objašnjavajući nam da je to bila neka slikovnica za bebe.

Mata Pozder
Čitanje mu je svakodnevica, a zbirka knjiga mu postaje sve veća // Foto: Ivan Balija

Mama Andrijana nam sa strane potvrđuje kako je Mata s dvije godine znao prepoznati, pročitati slova. U prvom razredu bio je najbolji čitač, a prije samo par dana učiteljica ga je “smjestila” u top tri najbolja čitača u razredu, govori nam naš mladi sugovornik.

– Isto tako, učiteljica kaže da je Mata i jako neobičan, živ je, koliko god da napreduje u nekim stvarima, kako je razigran. Vidite i sami. Ali, ima izrazito neobičan smisao za humor, kao da je odrasla osoba. To nam je učiteljica rekla, da često mora promisliti je li odrastao čovjek dobacio nešto ili dijete – kaže Andrijana dodajući kako je on dijete kao i svako.

Kao što smo već i spomenuli, ovo ljeto Mata je pročitao 90 knjiga, a da nam to i dokaže pripremio nam je na stolu sve svoje ovogodišnje dnevnike čitanja, ali isto tako i prošlogodišnje koje je također vodio kada se po prvi put uključio u Olimpijadu čitanja koju organizira koprivnička knjižnica. Lani je pročitao isti broj knjiga i tada je zauzeo, naspram ovogodišnjeg prvog, drugo mjesto.

– Bubamara Iskrica je prva knjiga koju sam ove godine pročitao, zadnja je bila Nogomet za pet. Čitao sam svašta, najviše je bilo izmišljenog, mašte, ali bilo je i nekih gluposti. “Klara čuda stvara” mi je glupa, ima deset strana i sve mi je glupo izmišljeno, ima prebujnu maštu – objašnjava nam svoj stav Mata dok nam njegova majka domeće kako je ove godine napisao čak i 35 recenzija za razne knjige.

Mata Pozder
Prošle godine je s 90 pročitanih knjiga osvojio 2. mjesto, a ove godine 1. mjesto na Olimpijadi čitanja // Foto: Ivan Balija

– Dali su mu nagradu i za to, a njega nema na dodjeli. On se ljuljao negdje – smješka se majka Andrijana dočaravajući nam da je Mata na kraju svih krajeva ipak samo dijete, zaigrano dijete.

“Kućica na stablu od 13 katova” i “Kućica na stablu od 26 katova” su knjige koje je Mata također pročitao, a svaka knjiga ima 326 stranica.

– Ma, kad je na stranici malo teksta! Te su mi knjige najdraže, jer se radi o kućicama na stablu. I ja bi ju htio, ali nisam tražio roditelje da mi ju naprave, zato što znam da bi odgovor bio “NE”. Jednostavno bi bilo, “ne” – smije se Mata govoreći nam kako ima svoje stablo u dvorištu, ali još je pretanko da bi na njemu bila kućica.

Mata Pozder
Prvu Pez figuricu dobio je s dvije godine, a danas ih ima 289, no na toj brojki neće stati // Foto: Ivan Balija

Osim što voli čitati, već smo spomenuli da Mata voli i matematiku. Bio je i natjecanju u nabrajanju decimala broja Pi.

– Prošle godine sam bio na trećem mjestu, ove godine se nadam da ću biti bolji. Jooojjjj, u razredu sam nabrojao 60 decimala, a na natjecanju samo 30. Krivo su pročitali jedan broj kad grdo pišem – pojašnjava nam Mata istovremeno uz obećanje da će i nama pokazati koliko decimala zna. I to možete vidjeti u videu ispod teksta.

Ovaj dječak počeo je prije mjesec dana svirati violinu, a u školskom sastavu svira tamburu, točnije brač. Njegova ideja je da jednog dana bude violinist.

– Jojjjjjjjjjjj, najgori instrument mi je brač. Teško mi je to svirati. Violinu više volim, ona mi je najdraža. To je najbolji instrument na svijetu. Na koncertu Silente mi je najdraža bila Ivana, a ona svira violinu. I tako, bio sam na njihovih 12 koncerata, fale mi još samo dva potpisa, da ih imam sve. Jojjjjjj, bio sam u Rijeci, Zagrebu, Križevcima, Petrinji, Kutina, Varaždin i Čakovec po dva puta, pa opet Zagreb, jojjjj, ne znam gdje sam sve bio – kaže Mata te dodaje kako je već bio i na pozornici s njima toliko su si dobri i toliko su ga već puta vidjeli da čak i sviraju neke pjesme za njega.

Kao što ste i sami mogli primijetiti, teško je napisati samo kratku priču o Mati koji je osvojio prvo mjesto na Olimpijadi čitanja. Mata je više od dječaka koji voli čitati. Moglo bi se o njemu puno pisati, ali nekad je bolje na vrijeme stati u pustiti slikama i snimkama da ispričaju također svoju priču!

Mata Pozder
Violinu obožava i jednog dana bi htio biti violinist // Foto: Ivan Balija

– Postoje stvari koje ga jako zanimaju i tu ne odustaje. Usmjerena pažnja nam je problem. To su primijetili u školi i sad radimo na tome. U školi on odradi sve što treba, ali brzo izgubi pažnju, ali jako je pozitivan, jako. Zato su ga i uzeli za snimanje reklama – kaže majka Andrijana istovremeno postavljajući upitnik nad našim glavama.

Da, istina je. Glumio je Mata već s devet mjeseci i u par reklama za DM i Podravku.

– Jako je pozitivan, zato su ga i uzeli za reklame. Sjećam se kako su nam rekli da će uzeti i rezervno dijete ako Mata slučajno bude plakao prilikom snimanja. Sjećam se kako je redatelj u jednom trenutku rekao “džaba ti to držiš (o.p. zvečku), ovo dijete se smije na sve – za sam kraj govori nam majka Andrijana, a mi odlazimo do Mate koji našem kolegi fotografu pokazuje sve Pez figurice, knjige, violinu i razne druge zanimljivosti!

Mata Pozder
Ipak, na kraju svih krajeva, najsretniji je kad je s malenom sekicom Marlom s kojom obožava provoditi vrijeme // Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Zimske radosti

VIDEO Pogledajte medu koji ne spava zimski san, već uživa sa sve četiri u zraku

Osim djece, zimske radosti iskorištava ni više ni manje nego medo. Da, da dobro ste pročitali, medo! Medvjed je odlučio odmoriti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti