11.7 C
Koprivnica
Srijeda, 12. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
S generacijom Alfa

FOTO/VIDEO Maša je buduća književna zvijezda, osvaja nagrade: Pisanje je uživanje, a ja želim biti astrofizičarka!
F

Ono, znam slova, mislim kad su već tu, a maštu imam, što da radim s njima nego da ih koristim i pišem - odgovara iskreno svestrana Maša.

Ne propustite

“Ja sam dijete i mogu bez brige maštati cijeli dan. Odrasli ponekad izgube svoju maštu, ali mogli bi ju pronaći. Samo da se malo potrude… Ma, zašto bismo ih čekali?”, dio je to iz jednog od mnogih nagrađenih literarnih djela 12-godišnje Koprivničanke Maše Kresojević. 

Rekli bismo, netipična pripadnica popularno zvane generacije Alfa – klinaca i klinceza koji su tek zakoračili ili su na pragu tinejdžerskih godina. Za nju su tik-tok i vezani “izazovi” tehnologije i društvenih platformi gotovo pa nepoznanica. Uz školu i sportske obveze vrijeme najradije krati ulaganjem u budućnost. Čita, piše, proučava zvijezde, mašta o svemiru i futurističkim narativima i sve to loptom puneći mreže protivničkih nogometnih ekipa u dresu Ženskog nogometnog kluba Koprivnica.

Književna zvijezda ili knjiženje zvijezda?

– Želim upisati fakultet i baviti se astrofizikom – izravna je Maša koja će, posluži li ju i sreća, u budućnosti možda biti i književna zvijezda i baviti se “knjiženjem zvijezda”.

Maša Kresojević
Maša prije četiri godine s nagrađenim radom Dnevnik jednog tigra (Lidrano) // Foto: Grad Koprivnica

Maša ponajviše zahvaljući ocu, gimnazijskom profesoru engleskog Saši Kresojeviću zapravo ima dva materinja jezika, hrvatski i engleski. No, poput Maše na nogometu, tako smo i mi malo “stali na loptu” – pa krenuli od početka.

Kako ističe, od najranijih godina, prije nego li većina vršnjaka, usvojila je logiku slova i brojeva. Kao i u većini slučajeva pokazalo se da roditeljsko čitanje djeci u najranijem djetinjstvu kasnije daje plodove.

– Pisati sam počela već kad sam savladala slova, riječi i rečenice. Dakle, mislim već u prvom razredu. Ono, znam slova, mislim kad su već tu, a maštu imam, što da radim s njima nego da ih koristim i pišem – odgovara iskreno svestrana Maša, učenica 6. razreda OŠ Đuro Ester, koja je već tri puta bila na državnom susretu mladih pisaca na Lidranu.

književna zvijezda
Maša je prije dvije godine na SFeraKonu uzela treće mjesto // Foto: OŠ Đuro Ester

Posljednja nagrada, čini nam se, Mašina možda i najdraža stigla je od žirija popularnog znanstveno-fantastičnog eventa SFeraKon. Na zadanu temu Kako nagovoriti vilu da iskuje svilu osvojila je prvu nagradu. Bila je s obitelji na konvenciji. I naravno…

Mašina “razbibriga” Mini ključ svemira

– Da, bila sam kostimirana, u Spocka. To vam je lik iz Zvjezdanih staza – odgovara Maša koja obožava upijati ideje i stil pisanja najpoznatijih fantasy i SF autora.

Od svih ipak najviše voli stil i djela Oscara Wildea, a “ulovili” smo ju čitajući Mini ključ svemira koji potpisuju Lucy i Stephen Hawking. Paralelno je uronila i u fantasy svijet J.R.R. Tolkiena, pročitala Hobbita. Naravno, kad god može, čita u originalu na engleskom jeziku. Ukoliko ste pomislili da je možda “neshvaćena” među vršnjacima, i sama iskreno priznaje da to vidi i sama. No, Maša zna što hoće, a tko se želi družiti uvijek je dobrodošao.

maša kresojević
Okruženje u kojem se buduća književna zvijezda najugodnije osjeća. Zavidimo // Foto: OŠ Đuro Ester

Nismo spomenuli, no uz književnost i nogomet, Maša se natječe, školski, i u informatici i matematici. Dakle, sve što je potrebno da biste bili ukorak STEM-u. Odlična je to podloga i za njenu želju da jednog dana proučava zvijezde poput Hawkinga kojeg drži u rukama. No, da ne biste mislili da Maša nema vremena ili želju za opuštanjem…

Obožava Ramonese, Iron Maiden…

– Glazbu također obožavam, rock, punk rock i heavy metal. Naravno, Maideni, Ramonesi, Judas Priest su top – kazuje Maša koja je za razgovor odlučila iskombinirati ljubav za glazbom i svemirom pa je iz ormara izvukla neponovljivog Ziggyja Stardusta.

maša kresojević
Tata Saša i Maša sa “Ziggyjem” danas, u koprivničkom parku // Foto: Ivica Barać

Maša je, kad se sve zbroji i oduzme, najzaslužnija za ono što jest, no velik udio u tome imali su i roditelji, ali i dvije “mentorice” kojima je odlučila reći hvala. To su školska knjižničarka Nikola Sabolić i razrednica iz nižih razreda Dubravka Bijelić.

Svim mašama, ali i onima u kojima se krije ovakav potencijal želimo mnogo uspjeha i da njihova generacija ne zadovolji samo formu generacije Alfa nego da postanu i sadržajne alfe u pravom smislu terminologije – jer, nije tek floskula – na njima će svijet zaista i ostati. Ok, mi milenijalci, pa i oni prije nas, nismo bili osobito produktivni i dobri – međutim još valjda uvijek ima nade da nećemo baš sve sj…

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

intervju

Željko Grgačić: Pitomača će dobiti novi trg, a u planu je izgradnja nove škole, vrtića i doma za starije

Povodom Dana općine Pitomača razgovarali smo s načelnikom Željkom Grgačićem o brojnim projektima koje se provode u općini te...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×