- Oglas -

Danas je u Ludbregu rezanjem vrpce svečano otvoren Arheološki park IOVIA koji je dio projekta Unaprjeđenje kontinentalnog turizma turističkom valorizacijom kulturno-povijesne baštine Grada Ludbrega. Sufinanciran je od strane Europskog fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Koherentnost i kohezija.

Grad Ludbreg je nositelj projekta i svih aktivnosti, a partneri su Hrvatski restauratorski zavod, Turistička zajednica Grada Ludbrega, LAG izvor te Ugostiteljski objekti Crnković.

O važnosti projekta za grad Ludbreg govorio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

- Oglas -

– Danas otvaramo najvažniji projekt za Grad Ludbreg. To je za nas bio prvi veliki prijavljeni projekt koji je pretvorio ovaj grad u grad europskih projekata. Projekt je odobren u vrijednosti od gotovo 18 milijuna kuna – kazao je.

Dodao je kako je važnost projekta grad neprocjenjiva.

Foto: Mateo Alečković

– Time aktiviramo sve svoje turističke i gospodarske potencijale i prezentiramo Ludbreg kao jedno bogato mjesto. Okrenutost Europi je uvijek bila naša orijentacija, a korištenje europskih projekata naš prioritet. Kroz ovaj projekt u potpunosti pokazujemo da je to način na koji želimo razmišljati i dalje – rekao je.

Ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda, dr.sc. Tajana Pleše i počasna građanka Grada Ludbrega osvrnula se na put koji je počeo prije 13 godina i koji je doveo do otvorenja Areheolološkog parka IOVIA-Ludbreg.

– Arheološka istraživanja počela su 2008. godine sredstvima Ministarstva kulture, a od prvog dana je važnost projekta prepoznao i Grad Ludbreg. Zahvaljujući velikoj podršci Ministarstva i Grada bilo je u četiri sezone moguće učiniti nešto što nam se iz današnjeg rakursa čini gotovo nestvarnim. Upravo iz prepoznavanja priče o kontinuitetu i sveobuhvatnog prikaza povijesnog razvoja jednog grada u kontekstu hrvatske i svjetske povijesti, Ludbreg je dokazao, da koliko god je možda prostorno malen, toliko je recipročno velik i mjerljiv kao ravnopravni nositelj univerzalnih baština. Na taj je način osmišljen i arheološki park kojim je obuhvaćeno prezentirano nalazište s interpretacijsko-didaktičkim stalnim postavom i centralnim za posjetitelje – kazala je.

Zahvalila je svima koji su iznijeli projekt, a posebnu zahvalu uputila je svim Ludbrežankama i Ludbrežanima koji su ih svojim trajnom zainteresiranošću potaknuli da sve što su radili učine najbolje što znaju i umiju kako bi Arheološki park postao omiljeno mjesto posjeta, stjecanja novih znanja i razumijevanja važnosti vlastite baštine.

Foto: Mateo Alečković

– To će svima, koji su svojim znanjima i vještinama sudjelovali u njegovom stvaranju, biti uistinu najveće priznanje – poručila je.

– Za mene je ovo dirljiv trenutak, jer se arheološki parkovi otvaraju vrlo rijetko, a kad doživite da se nešto što ste vodili, i svaki kamen okrenuli rukom, otvara u ovako svečanom trenutku, to je zaista golema stvar – rekla je Tajana Pleše.

Arheološko nalazište pokazuje da je Ludbreg oduvijek bio atraktivno i zanimljivo mjesto za život, važno u povijesti, ali i danas.

Foto: Mateo Alečković

Svečanosti otvorenja nazočila je tako i ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek.

– Nije baš svaki dan da otvaramo ovako uređene, istražene i prezentirane arheološke lokalitete koji su, zapravo, uređeni po svim međunarodnim standardima onako kako treba razvijati i upravljati arheološkim parkom. Puno je onih koji su sudjelovali kroz sve te godine u realizaciji i podupiranju istraživanja. Tu u prvom redu ističem Hrvatski restauratorski zavod, međutim i ostale kolege i kolegice iz Ministarstva kulture i medija, a kasnije je inicijativu preuzeo Grad Ludbreg koji je uz potporu fondova i posredstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koncipirao projekt koji je ocijenjen uspješnim. Danas svjedočimo njegovoj realizaciji i završetku. Arheološka istraživanja potvrdila su da je ovaj prostor bio kontinuirano naseljen od prapovijesti do danas, a sam park osmišljen je tako da posjetiteljima pruži uvid u sve bogate arheološke povijesne, ali i duhovne slojeve života brojnih naraštaja Ludbrežana. Edukativni potencijal ovog parka je vrlo važan i nema granica, zahvaljujući svim suvremenim tehnologijama, arhitektonskoj, facijalnoj 3D rekonstrukciji, multimediji i interaktivnom pristupu prezentacije ovog lokaliteta. Naravno, i ovaj lokalitet, kao i drugi projekti koji su se financirali sredstvima Europske unije u proteklom financijskom razdoblju, imaju i svoju važnu turističku komponentu – kazala je.

Svima je čestitala na postignuću i podijelila radost otvorenja te rezanjem vrpce otvorila Arheološki park IOVIA.

Foto: Mateo Alečković
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).