12.9 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Sudbina ih je pomazila

[FOTO/VIDEO] Na Grginom Konaku svoje su utočište pronašli bik Aslan i krava Pahuljica, od noža u klaonici spasila ih je mlada veterinarka Marinka
[

Skupili su novac za otkup i spasili ih iz klaonice, uz veliku pomoć jednog Hrvata iz Njemačke koji je zapravo dao novac za otkup i izgradnju ograde na Grginom Konaku.

Ne propustite

Grgin Konak u Donjim Zdjelicama u općini Virje popularno je utočište prelijepih životinja koje nitko ne želi. Grga, tj. Hrvoje Gregurić, poznat je kao veliki ljubitelj životinja koji će se pobrinuti i pod svoje uzeti koju god napuštenu životinju. Pisali smo sredinom prošle godine o njegovih 300 i više životinja, a nakon dolaska dva praščića s petrinjskog, potresom pogođenog područja, velika obitelj jutros je postala još veća.

Potres u Petrinji na njegovo mu je imanje doveo dvije svinje, no jutros su iz Dalmacije stigli posebni gosti. Aslan i Pahuljica. Bik i krava spašeni iz jedne manje klaonice u Šibeniku. Umjesto pod nožem, svoj su novi dom pronašli u Podravini, gdje smo sigurni da će sretni i slobodni doživjeti duboku starost. Iscrpljeni, još pomalo uplašeni i nesigurni, privikavaju se na svoje utočište puno ljubavi, na što nisu navikli. No sudbina ih je ovog puta pomazila. Kod Grge ih je dovela Marinka Pelivan (27) iz Splita, inače veterinarka, ali i manekenka.

– Radila sam kao terenski veterinar u Šibeniku i zvali su me na teren zbog nekog drugog bika koji je bio s njim u toru, a pokušao je pobjeći i teško se ozlijedio. Slomio si je rog i lubanju, zato su nas i pozvali, inače ja nikad ne bih otišla tamo – priča nam.

Kad je uz njega vidjela Aslana, osjetila je, kaže, dužnost nešto napraviti jer sutra bi ih zaklali.

Foto: Ivan Balija
Grga, Pahuljica i Marinka // Foto: Ivan Balija

– Stavila sam apel na Facebook i javilo se puno ljudi. Došla sam sljedeći dan, ali ranjenog bika već su zaklali. Odlučila sam spasiti drugog, Aslana. Sutradan me nazvao čovjek iz klaonice i pitao mogu li spasiti i jednu kravu, Pahuljicu – govori nam Marinka, 27-godišnjakinja s velikim srcem, koje ju je dovelo u Grgin Konak.

Pahuljica je ostala sama u klaonici, a jako je mlada i cijeli je život živjela na lancu. Bila je sterilna i odlučili su ju zaklati, što Marinka nije dopustila. Skupili su novac za otkup i spasili ih iz klaonice, uz veliku pomoć jednog Hrvata iz Njemačke koji je zapravo dao novac za otkup i izgradnju ograde na Grginom Konaku.

– On je financirao troškove otkupa, prijevoza, ograde, pastira i akumulatora za pastir i pomogao je bez ikakve zadrške – govori Grga s kojim se Marinka spojila praktički prije neki dan kad je tražila dom za Aslana i Pahuljicu.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Gospodin iz Njemačke napravit će i štalicu za njih dvoje i oni će tu živjeti dok god će živjeti. Noćas su stigli, još nemaju previše povjerenja u sve, ali s mojim životinjama su već kliknuli – priča nam Grga pa dodaje:

Vidiš kak’ je to divno, u ovo vrijeme potresa dogodi se nešto ovak’ lepog.”

Aslan, star godinu dana, i Pahuljica, stara godinu i pola, pušteni su jutros na friški podravski zrak i još se uvijek malo srame. Pahuljica je naočigled svih vesela, rastrčana, nikad nije imala toliko prostora za sebe. S druge strane, Aslan je još uvijek sramežljiv, ali i to će ga proći kad ga pod svoje uzme ovca Tonka, posvuduša i glavni nadzornik svih pokreta na Grginom Konaku.

Otkad su spašeni iz klaonice pa do noćas ovaj bik i ova krava bili su smješteni u jednom apartmanu u okolici Šibenika. Da, dobro ste pročitali. Tamo su bili u dvorištu jednog apartmana i čekali svoj pravi dom koji su pronašli uz pomoć Marinke i Grge, ljudi s velikim srcem. Grgin Konak bit će im kao najbolji apartman na svijetu.

Ako na bilo koji način želite pomoći, potražite Facebook profil Grgin konak, pogledajte što im treba, javite se, možda i vi pronađete mjesto za bijeg od stvarnosti za dušu i tijelo.

KONTAKT: inbox, SMS na 097/671-8927 ili e-mail na udrugagrginaarka@gmail.com
IBAN za donacije:
HR7823860021119031412 (Podravska banka)
Adresa: Donje Zdjelice 99, Donje Zdjelice, 48326 Virje
SWIFT: PDKCHR2X
paypal: udrugagrginaarka@gmail.com

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dobro je znati

Pet biljaka koje u dom privlače ljubav i strast, a neke utječu i na dugotrajnost veze!

Biljke su izvor pozitivne energije pa će upravo takvu energiju privući i u okolinu, odnosno prostor u kojemu se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×