Vincekovo u goricama

FOTO/VIDEO Ni Sveti Vinko ne bi odolio dobroj kapljici, finoj hrani i tamburašima koji su na prvoj rezidbi oživjeli podravske vinograde

Sve te dobre želje ustupile su mjesto ceremoniji i veselju nakon nje, a sudeći prema sunčanom danu na Popovom putecu, ova godina će biti dobra, jer, kako se kaže, "ak za Vincekovo sunce svetli, bit će vina u kleti".

17:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Sveti Vinko osigurat će da ova godina vinogradarima bude plodna, uspješna, puna sunca, sladora i debelog grožđa. To vjeruju svi koji su danas tradicionalno pohodili vinograde, prvi puta ove godine.

Vincekovo se obilježavalo i na brijegu Popov putec u Novigradu Podravskom, u vinogradu Ivana Grahovca. Uz tamburaše, pjesmu, finu hranu i, naravno, dobro vino mnoštvo posjetitelja dobro se zabavilo, ali i ispoštovalo tradiciju krštenja trsova i prve rezidbe.

Naime, ovaj blagdan označava novu vinogradarsku godinu i običaj je prvi puta pohoditi vinograde. Kao što se i priliči, gazda je odrezao tri grančice s tri pupa, koje su završile u posudi s vodom kraj prozora. Biškup je krstio trs starim vinom, ukrasili su ga špekom, kobasicama i suhim mesom, a sada ostaje za vidjeti kakva će doista biti godina.

Vincekovo na Popovom putecu organizirali su Udruga vinogradara, vinara i voćara Komarna 2001 Novigrad Podravski te Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije.

– Prošle godine uspjeli smo napraviti prekrasna vina, u našem kraju vina su sve bolja i bolja, nadam se da će tako biti i ove godine – poželio je predsjednik Udruge Komarna 2001 Eduard Hegedić.

Načelnik općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek istaknuo je važnost ovakvih običaja u čuvanju tradicije naših krajeva.

– Baš to, otvaranje vrata klijeti, goričarstvo, pjesma po našim bregima, to je tradicija ovoga dijela Podravine. To nije samo baština, to je način života, svakodnevica – uvjeren je načelnik.

Dožupan Darko Sobota istaknuo je važnost Vincekovog kao jedne od manifestacija koja potencijalno može spojiti tradiciju i turizam u Podravini.

Sve te dobre želje ustupile su mjesto ceremoniji i veselju nakon nje, a sudeći prema sunčanom danu na Popovom putecu, ova godina će biti dobra, jer, kako se kaže, “ak za Vincekovo sunce svetli, bit će vina u kleti”.

 

Veselo Vincekovo na Popovom putecu

Posted by Epodravina.hr on Samstag, 20. Januar 2018

 

Krste se trsovi u vinogradu na Popovom putecu

Posted by Epodravina.hr on Samstag, 20. Januar 2018

 

čitam...