28.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
150 godina DVD-a Koprivnica

FOTO/VIDEO Oni su dobrovoljci koji hrabro “uskaču u vatru” bez pitanja: Telefon zazvoni usred noći, ne razmišljaš, digneš se i samo ideš
F

Velik broj članova, točnije njih 254, ovog brojnog dobrovoljnog društva nesebično daje svoje slobodno vrijeme kako bi pomagali kada je to potrebno

Ne propustite

Dobrovoljno vatrogasno društvo Koprivnica ovog vikenda obilježava 150 godina postojanja, a u tri dana održat će se raznolike aktivnosti, te predstaviti monografija.

Velik broj članova, točnije njih 254, ovog brojnog dobrovoljnog društva nesebično daje svoje slobodno vrijeme kako bi pomagali kada je to potrebno.

Nikola Sočev dugogodišnji je predsjednik DVD-a i to čak 40 godina, a kaže nam kako je u današnje moderno vrijeme sve povezano putem aplikacije.

Vatrogasci
Nikola Sočev (u sredini) // Foto: Ivan Balija

– Mi smo stožerno društvo, pa u svakom trenutku moramo imati 20 spremnih operativaca koji mogu izaći na teren. Aplikacija Vatronet pomaže nam u boljoj komunikaciji, svi vatrogasci koriste ju putem mobitela, gdje dobivaju pozive – opisuje nam način na koji se kreće na intervencije, te dodaje kako zapovjednik ipak radi onaj posljednji poziv pojedincima za koje zna da u tom trenutku mogu najbrže izaći.

Kada je riječ o intervencijama, na teren prvo izlazi Javna vatrogasna postrojba, a potom članovi DVD-a.

– Ako je riječ o, primjerice, požaru na području Koprivnice, prvo na teren izlazi JVP, a nakon toga mi dolazimo i pomažemo pri gašenju ili ostajemo sanirati požarište. U tom se trenutku članovi JVP-a vraćaju u svoju bazu, te su spremni za eventualnu novu intervenciju – kaže nam.

Osim intervencija, sudjeluju i na natjecanjima

Osim intervencija, članovi sudjeluju na brojnim natjecanjima na kojima su također uspješni, a veseli podatak da posebne rezultate postižu mlađi članovi.

– Djevojčice u generaciji od 12 do 16 godina osvojile su drugo mjesto prošle godine na državnom natjecanju, a dječaci u istom godištu prvaci su Hrvatske vatrogasne zajednice. Uvijek postižemo dobre rezultate, na županijskih natjecanjima uvijek smo u vrhu – kaže nam.

Suradnja sa susjednim društvima je odlična, a Sočev kaže kako pomažu jedni drugima kad god je potrebno.

– Svi mi odlično surađujemo, a specifičnost DVD-a u tome je da su članovi uglavnom familije – govori nam.

Potvrđuju nam to članovi i članice s kojima smo razgovarali, koji u smijehu komentiraju kako je ovo žensko dobrovoljnu društvo, iako je omjer 70 posto članova na muškoj strani, na akcijama su vrlo aktivne i članice.

U DVD uključene su cijele obitelji

Robert Bosman, Marijana Crljenica, Matea Nemec i Dragana Palfi Topalović ispričali su nam kako su se našli u svijetu vatrogastva.

– Moj tast je dugo bio član, onda i žena, pa sam se i ja priključio. Nakon toga uključile su se i dvije kćeri. Supruga je članica nekih 30 godina, ja sam na nekih 18 – kaže nam Robert, a Marijana dodaje kako je i njena situacija slična.

Vatrogasci
Robert Bosman // Foto: Ivan Balija

– Krenule su kćeri, pa smo onda krenuli muž i ja, prošlo je sad već deset godina – kaže Marijana.

Matea se uključila još u osnovnoj školi, a kasnije su se uključili i njeni roditelji.

– Nakon njih članice su postale i sestrične, tako da i nas ima ovdje mnogo – govori nam.

Istu priču potvrđuje nam i Dragana, čiji je suprug član već 30 godina.

– Uključile su se i kćeri, a onda i ja prije deset godina, tako da je i kod nas cijela obitelj uključena – kaže Dragana.

Vatrogasci
Dragana Palfi Topalović // Foto: Ivan Balija

Njoj je okidač za uključivanje u DVD bila poplava 2014. godine.

– Razmišljala sam o uključivanju, ali nikako da se odlučim, a onda je u mojoj ulici izbila poplava. Kad sam vidjela svu tu snagu vatrogasaca i kako se cijela ulica okupila u obrani tada sam odlučila da želim biti član i tako imati priliku pomagati ljudima – kaže Dragana.

Matea je bila vrlo mlada kada se uključila.

– Više su to bile igrice iz znatiželje i druženje s prijateljima i tako sam ostala ovdje sada već više od 15 godina. U međuvremenu se to pretvorilo u moj rad s djecom i pomoć u operativi. Zanima me sve to i budi neki adrenalin u meni – kaže Matea, a ostali potvrđuju kako su svi malo ovisnici o adrenalinu.

Vatrogasci
Matea Nemec // Foto: Ivan Balija

Situaciju u kojima se nalaze različite su, nekada i vrlo stresne, no Robert kaže kako ne razmišlja o tome.

– Samo kreneš, nema tu prostora za puno razmišljanja. Uvijek idemo u grupi, svi znamo što treba raditi, slušamo zapovjednika i to je sve. Nakon što sve prođe slažu ti se kockice u glavi, ali nisam nikada osjetio neki stres, dešavale su se i mučne situacije, ali ne razmišljam o tome – govori nam.

Dragana je sudjelovala na nekoliko požara, odnosno njihovoj sanaciji.

– Zvoni telefon u noći, dižeš se, ne razmišljaš i samo ideš. Muž i ja smo zajedno u operativi, pa uvijek netko ostaje s djecom, ali ako je neka veća situacija idemo oboje – kaže nam.

Tijekom cijele godine primaju nove članove

Osim na intervencijama, članovi društva druže se i privatno.

– Prije pojave koronavirusa imali smo ovdje stol za biljar i stolni nogomet, pa smo se znali družiti ovdje u prostorijama društva, sada se to malo smanjilo, ali puno nas druži se privatno – kaže Robert, a Matea dodaje kako se to malo promijenilo i dolaskom novih generacija.

Ističu također mlađe članove koje vide kao budućnost ovog društva, a čije su i trenerice.

– Kroz tu djecu ispunjavamo onaj drugi, sportski dio, zbližavanje njih kao djece, a cilj je da netko od njih u budućnosti ostane operativni vatrogasac – kažu nam.

Vatrogasci
Marijana Crljenica // Foto: Ivan Balija

Mogućnost uključivanja u DVD postoji tijekom cijele godine, a najviše članova upravo dolazi kroz djecu i mlade.

– Uz njih se uključuju i roditelji, a baš ovaj tjedan imali smo prvi trening za ovu sezonu. Došlo je petero novih kandidata koji bi mogli biti članovi, a nadamo se da će kroz godinu to biti i još veći broj – kaže Matea

Mnogi članovi DVD-a tijekom svog angažmana odluče se uključiti i u rad kroz Javnu vatrogasnu postrojbu.

– Imamo puno takvih primjera, primjerice naš zapovjednik se iz DVD-a zaposlio u Javnoj postrojbi. To ih nekako i potakne da kroz druženje ovdje zavole to, odu u vatrogasnu školu i postanu profesionalni vatrogasci – zaključuju.

Ostaje našim vrijednim članovima dobrovoljnog društva čestitati na ovoj velikoj obljetnici i poželjeti im da dalje osvajaju nagrade na natjecanjima i imaju što manje intervencija.

Naravno, uz poznati pozdrav – Vatru gasi, brata spasi.

Vatrogasci
Foto: Ivan Balija
Vatrogasci
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

NOVI TRAVNJAK

FOTO Počela obnova Slavenovog terena, u prošlost odlazi dosadašnje “krumpirište”

Po završetku još jedne sezone, kako je ranije i najavljeno, u Slaven Belupu uhvatili su se u koštac s...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×