TRG SV. JURJA

FOTO/VIDEO Pogledajte predivnu izložbu i reviju rukom oslikane svile Đurđevčanke Katice Blažok

Ovo je zapravo samo nastavak njegovanja tradicije svilarstva koja u Đurđevcu seže u 19. stoljeće.

08:51h
0
Foto: Branko Novosel

Đurđevčanka Katica Blažok u suradnji sa svojim suradnicama, djevojčicom Gitom Kožar i Evom Zdolec te Tatjanom Trogrlić, Dragicom Mlinjarić i Anđelkom Martinčić te Gradskom knjižnicom Đurđevac, na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu priredila je reviju i izložbu rukom oslikane svile pod nazivom Svila ima krila.


Prije samog početka, svima prisutnima obratio se i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči koji je pozdravio sve okupljene te podržao ideju o gradu svile i ovakav način događanja kojim je autorica željela dovesti umjetnost iz muzeja na ulicu, a svilu oslikanu različitim motivima predstaviti svojim sugrađanima i pokazati njenu uporabu na različitim odjevnim predmetima

U prigodnom dijelu programa nastupile su Đurđevčice, dok su o samoj izložbi i kreativnim radovima Katice Blažok i njenih suradnica govorili književnica Božica Jelušić i slikari Pero Topljak Petrina i Stjepan Ivanec. Valja napomenuti kako je istaknuta pjesnikinja Božica Jelušić napisala i predgovor za katalog ove izložbe te svojim stručnima savjetima i bezvremenskom maštom i kreativnošću obogatila ovo  posebno, uistinu drugačije kulturno događanje.

Modnom revijom koja je prikazana u drugom dijelu programa, Katica Blažok je okupljenima pokazala da se svila može nositi u svim životnim dobima i da svakoj odjevnoj kombinaciji daje posebnost i šarm.

Reviju su tako nosili modeli od tri do 73 godine starosti koju su predstavile Tatjana Troglić, Anja Vujčić, Lucija Lenardić, Klara Severić, Gita Kožar, Eva i Mia Zdolec, Tia Jančijev i Roza Markovica.

Okupljenima se prigodnim riječima obratila i sama Katica Blažok koja se oslikavanjem svile počela baviti iz hobija, ali i kako bi oživjela već pomalo zaboravljenu tradiciju. Ovom prilikom se zahvalila i svim svojim suradnicama i svim koji je podržavaju u njezinom radu.

Ovo je zapravo samo nastavak njegovanja tradicije svilarstva koja u Đurđevcu seže u 19. stoljeće. Tehnikama oslikavanja, bojama, materijalom i ljubavi prema zavičaju nastala su jedinstvena umjetnička djela sa željom očuvanja kulturnog identiteta.

Nakon završetka revijalnog dijela, svi posjetitelji pozvani su na druženje i razgledavanje izložbe u prostorima Gradske knjižnice Đurđevac. Izložba će ostati otvorena za javnost do 1. listopada 2020. godine.

čitam...