31.5 C
Koprivnica
Srijeda, 19. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
TRG SV. JURJA

FOTO/VIDEO Pogledajte predivnu izložbu i reviju rukom oslikane svile Đurđevčanke Katice Blažok
F

Ovo je zapravo samo nastavak njegovanja tradicije svilarstva koja u Đurđevcu seže u 19. stoljeće.

Ne propustite

Đurđevčanka Katica Blažok u suradnji sa svojim suradnicama, djevojčicom Gitom Kožar i Evom Zdolec te Tatjanom Trogrlić, Dragicom Mlinjarić i Anđelkom Martinčić te Gradskom knjižnicom Đurđevac, na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu priredila je reviju i izložbu rukom oslikane svile pod nazivom Svila ima krila.

Prije samog početka, svima prisutnima obratio se i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči koji je pozdravio sve okupljene te podržao ideju o gradu svile i ovakav način događanja kojim je autorica željela dovesti umjetnost iz muzeja na ulicu, a svilu oslikanu različitim motivima predstaviti svojim sugrađanima i pokazati njenu uporabu na različitim odjevnim predmetima

U prigodnom dijelu programa nastupile su Đurđevčice, dok su o samoj izložbi i kreativnim radovima Katice Blažok i njenih suradnica govorili književnica Božica Jelušić i slikari Pero Topljak Petrina i Stjepan Ivanec. Valja napomenuti kako je istaknuta pjesnikinja Božica Jelušić napisala i predgovor za katalog ove izložbe te svojim stručnima savjetima i bezvremenskom maštom i kreativnošću obogatila ovo  posebno, uistinu drugačije kulturno događanje.

Modnom revijom koja je prikazana u drugom dijelu programa, Katica Blažok je okupljenima pokazala da se svila može nositi u svim životnim dobima i da svakoj odjevnoj kombinaciji daje posebnost i šarm.

Reviju su tako nosili modeli od tri do 73 godine starosti koju su predstavile Tatjana Troglić, Anja Vujčić, Lucija Lenardić, Klara Severić, Gita Kožar, Eva i Mia Zdolec, Tia Jančijev i Roza Markovica.

Okupljenima se prigodnim riječima obratila i sama Katica Blažok koja se oslikavanjem svile počela baviti iz hobija, ali i kako bi oživjela već pomalo zaboravljenu tradiciju. Ovom prilikom se zahvalila i svim svojim suradnicama i svim koji je podržavaju u njezinom radu.

Ovo je zapravo samo nastavak njegovanja tradicije svilarstva koja u Đurđevcu seže u 19. stoljeće. Tehnikama oslikavanja, bojama, materijalom i ljubavi prema zavičaju nastala su jedinstvena umjetnička djela sa željom očuvanja kulturnog identiteta.

Nakon završetka revijalnog dijela, svi posjetitelji pozvani su na druženje i razgledavanje izložbe u prostorima Gradske knjižnice Đurđevac. Izložba će ostati otvorena za javnost do 1. listopada 2020. godine.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024.

FOTO Vatreni traže prve bodove na Euru, utakmica se prati bez daha, pogledajte atmosferu

Nakon pomalo razočaravajuće utakmice protiv Španjolske, Vatreni danas traže prve bodove na Euru protiv Albanije. Kao i uvijek, imaju veliku...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×