13.5 C
Koprivnica
Subota, 24. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
Home Izdvojeno FOTO/VIDEO Pred njim i čunjevi drhte! Kapetan Zvonimir Horžitzky otkrio nam je kako najbolje ‘zafitiljiti’ kuglu: To je jednostavan sport koji se zakomplicirao

FOTO/VIDEO Pred njim i čunjevi drhte! Kapetan Zvonimir Horžitzky otkrio nam je kako najbolje ‘zafitiljiti’ kuglu: To je jednostavan sport koji se zakomplicirao

0
FOTO/VIDEO Pred njim i čunjevi drhte! Kapetan Zvonimir Horžitzky otkrio nam je kako najbolje ‘zafitiljiti’ kuglu: To je jednostavan sport koji se zakomplicirao
Zvonimir Horžitzky // Foto: Ivan Balija

O slučaju kuglača koji je 2,75 kilograma tešku kuglu bacio u gledalište, i time zaradio crveni karton, govorio nam je Zvonimir Horžitzky. Član Kuglačkog kluba Podravka isto nije doživio, već samo čuo gotovo mitsku priču. Bilo kako bilo, riječ je o anomaliji, izuzetnoj situaciji koju nećete vidjeti na kuglanama jer je ondje fokus postavljen na psihu koncentraciju, dva prijatelja s kojima morate biti u iznimnim odnosima želite li ostvariti dobar rezultat.

Kontinuirano kvalitetni nastupi Horžitzkog sugeriraju kako on uspijeva održati balans. Aktualni je prvak Koprivničko-križevačke županije te jedan od najboljih u Prvoj B HKL Sjever. Iako za sebe kaže kako je iznimno srčana osoba koja će se pojesti ne dođe li do pobjede, obožava Podravinu i Ludbreg kao miran grad u koji se prije četiri godine doselio iz Osijeka. S kuglačkim genima oca, pa i pod utjecajem starijeg brata, jednostavno se morao naći na stazi. Isprva je mislio kako će samo probati, “zafitiljiti” koju kuglu kako bi ispoštovao obitelj. No, zadržao se 11 godina, pritom nastupajući za Osijek u NBC Cupu, europskom natjecanju usporedivom s nogometnom Europskom ligom.

Ovdje sam se udao. Osijek je užurban grad, a kad sam došao na brege – mir i tišina – prisjeća se Horžitzky.

Foto: Ivan Balija
Ideeeeeee // Foto: Ivan Balija
“Najvažnije je hodati ravno, to je sva filozofija”

Kako i sam kaže, kuglati se može i na kraju svijeta. Njegova je odluka pala na Podravku, klub drugog razreda hrvatskog kuglanja, u kojemu je dobio čast biti kapetanom nakon ozljede važnog kotačića ekipe Zlatka Betlehema. Naviknut na važnost hijerarhije u kojoj najstariji član predvodi ekipu, bio je potpuno šokiran odlukom trenera.

– Kapetan mora imati autoritet. Nužno je poštovati ga, kao u svakom sportu. Nisam autoritativna osoba, ali ću rado pomoći ako mogu – kaže Horžitzky s vjerom kako je ukazano povjerenje opravdao mečevima sa 600-tinjak srušenih čunjeva.

Foto: Ivan Balija
Psiha i koncentracija najbolji su prijatelji svakog kuglača // Foto: Ivan Balija

Iako se isprva čini kao individualni sport, Horžitzky naglašava trenera kao osobu koja nije ovdje tek kako bi predstavljala ekipu. Ne, savjetima o izbačaju – pada li ruka ili kuglač previše “šarafi” u jednu stranu – moguće je ući u seriju vrhunskih rezultata kojima se jača samopouzdanje. Otkrio nam je kako svjetska kuglačka elita ruši po 700 i više čunjeva. Njegov najbolji rezultat, s druge strane, datira iz razdoblja kada je s Osječanima srušio 640 čunjeva protiv Apatina u Srbiji. Tome se ostvarenju približio protiv Zrinski-Pivovare, srušivši 620 komada.

– Najvažnije je hodati ravno, to je sva filozofija. Kuglanje je jednostavan, drugačiji sport koji se jako zakomplicirao. Ili ga voliš, ili ne. Preporučio bih ga svakome – objasnio je.

Foto: Ivan Balija
Kugla teži 2,75 kilograma // Foto: Ivan Balija
Kako pobijediti?

Jedan od važnih aspekata jest, naravno, sama kuglana. Čistoća, vrsta čunjeva, ali ponajprije podloga imaju moć presuditi pobjednika. Ovisno o vrsti voska, kuglana može biti brza spora. Priviknutim Podravkašima spora koprivnička podloga nerijetko donosi krucijalnu prednost. Dok se gosti udomaće, oni su već ostvarili nedostižnu prednost.

A kako bi svaki natjecatelj imao mir pri izbačaju 120 kugli u jednoj utakmici, brine se sudac. Vodeći borbu u vlastitim glavama, tenzije natjecatelja rastu te se pojavljuje potreba za kartonima kako scenarij utakmice ne bi sadržavao dio s početka. Žuti se, primjerice, dodjeljuje za nesportsko ponašanje ili prijestup, žuto-crveni ponoviš li iste uslijed čega ti se poništava rezultat, a izvlačenje crvenog je, pak, endemski trenutak koji Horžitzky nije doživio.

Pojasnio je kako je taktiziranje u smislu redoslijeda igrača, odnosno praćenja suparničkih ekipa i njihovih dotadašnjih odluka važan dio pripreme. Nije svejedno hoće li na stazu izaći slabiji protiv jačeg, obrnuto ili će ciljati da snagom budu al pari.

“Da pokraj mene stane svjetski prvak, rekao bih da me ne može pobijediti”

Iako itekako svjestan kako kvalitetom odskače od suigrača – ali i većine konkurentnih igrača, čime je sposoban igrati u najvišem rangu domaćeg kuglanja – ne planira mijenjati klub. Ponude su na stolu, no super mu je u podravskome kraju, u Podravci s kojom želi napredovati u Prvu HKL.

– Da pokraj mene stane svjetski prvak, rekao bih da me ne može pobijediti. Dok god imam šansu, grebat ću za pobjedu – zaključio je.

https://www.facebook.com/epodravina/videos/507985659862611/

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
×