NOVA LINIJA TURIZMA

FOTO/VIDEO Rafting Hrvatskom Amazonom pravo je otkriće. Veslali smo, nasmijali se, divili ljepotama Drave i osigurali doživotne uspomene

Riječ je o očuvanom staništu brojnih životinja, endema i rijetkosti, među kojima se ističu ptiče čije prelete nad vodom možete pratiti duž putovanja.

19:54h
0
Rafting Hrvatskom Amazonom, Drava // Foto: Matija Gudlin
Zaveslaj po zaveslaj, i tako do 20 kilometara udaljenog cilja // Foto: Matija Gudlin

Netaknuta priroda dobit će svoje mjesto na turističkoj karti Hrvatske, ona to zaslužuje, rekla je pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev prije no što smo se upustili u Rafting Hrvatskom Amazonom – Drava 2020, projekt koji TZ organizira u suradnji s Rafting klubom Koprivnica. Riječ je o premijernoj vožnji područjem koje su imenovali biolozi, a odnosi se na ušće Mure koje se velikim dijelom proteže podravsko-prigorskom županijom. I čija netaknuta flora i fauna, kao što je K. Sočev naglasila, zaslužuje istaknutu turističku poziciju, u što će se uskoro moći uvjeriti svaki ljubitelj prirode odluči li se doživjeti program koji smo prošli i opisali u nastavku.


– Možemo se pohvaliti kako je ovo jedino netaknuto ušće u Europi glede nizinskih rijeka.  Mura i Drava stalno mijenjaju svoj tok, uvijek možete vidjeti nešto novo. Želim vam da uživate, vrijeme je da u ljepotama rijeka ne uživaju samo domaći ljudi, već i svi budući posjetitelji – izjavio je načelnik općine Legrad Ivan Sabolić, u kojoj se nalazi velik dio ovoga turističkoga paketa.

Program nove linije turizma, kakav će biti dostupan i ostalim zainteresiranim grupama i pojedincima, započeo je u 9 sati okupljanjem na Halaszcsardi, nakon čega je uslijedio zbilja obilan doručak sačinjen od ukusnih narezaka, svježeg povrća, sira i vrhnja, nezaobilaznih klipića posutih sezamom, pečenih kobasica i ostalih delikatesa. Dakako, ništa bez kave za razbuđivanje te osvježavajućih napitaka uslijed toploga vremena.

Rafting Hrvatskom Amazonom, Drava // Foto: Matija Gudlin
Željka Kolar, Ivan Sabolić, Kristina Sočev i Zlatko Kadić (slijeva nadesno) // Foto: Matija Gudlin
Rafting Hrvatskom Amazonom, Drava // Foto: Matija Gudlin
Doručaaaak! // Foto: Matija Gudlin
Rafting za romantičare

Ukrcavanju u rafting čamce prethodile su upute Zlatka Kadića, skipera i predsjednika koprivničkog Rafting kluba koji egzistira 15-ak godina. Premda tvrdi kako se mnogi boje ovoga vida turizma, naglašava kako razloga za strah nema, više puta istaknuvši da je čamac nepotopiv. Osim toga, nezaboravno iskustvo doživjeti mogu i oni najmlađi. Drava se ne smije podcijeniti, no to da vožnju njezinim tokom nazivaju Raftingom za romantičare jasno govori kako opasnosti zbilja nema. Završetkom kratke edukacije – sačinjene od, primjerice, uputa kako držati veslo, obući i koristiti prsluk te upozorenja da nema guranja u vodu – slijedi podjela u timove sačinjene od najviše osam osoba, plus skiper, koliko ide u jedan čamac.

Rafting Hrvatskom Amazonom, Drava // Foto: Matija Gudlin
Svi dobiju po jedno veslo // Foto: Matija Gudlin

– Jedno od najljepših područja upravo je ovo na kojemu se nalazimo, ono je međunarodno, od UNESCO-a prepoznato i zaštićeno kao regionalni park Mura-Drava, dio prekograničnog biosfernog rezervata Mura-Drava-Dunav proglašenog od UNESCO-a – govorila je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar.

Rafting Hrvatskom Amazonom, Drava // Foto: Matija Gudlin
Zaveslaj po zaveslaj, i tako do 20 kilometara udaljenog cilja // Foto: Matija Gudlin

Bjelodano je jasno da je skiperova pozicija najvažnija. U pitanju je stručnjak i vrsni poznavatelj divljih voda, sposoban usmjeriti čamac kamo treba ići te u potpunosti upravljati njime. Ali, prvi zdesna jest onaj čiji se tempo veslanja prati. Također, ta osoba odabrana od strane grupe prva izlazi pri dolasku na kopno, odnosno sprud kao nakupinu pijeska i drugog sedimenta, i povlači čamac, što ćete svakako doživjeti budete li raftali Dravom. Na jednome od pristanaka, koji se podrazumijevaju zbog ljepote svakoga od njih, ispekli smo jeger, i to u skladu sa zakonima prirode – na drvenim rašljama. Doživljaj kakav danas, u tehnologijom okupiranom, brzom i obavezama ispunjenom vremenu, sve manje ljudi može doživjeti.

Rafting Hrvatskom Amazonom, Drava // Foto: Matija Gudlin
Po starinski, oko vatre! // Foto: Matija Gudlin

Hrvatska Amazona očuvano je stanište brojnih životinja, endema i rijetkosti, među kojima se ističu ptice čije prelete nad vodom možete pratiti duž putovanja.

– Ovo područje, osim što je važno za posjetitelje koji se žele educirati, namijenjeno je svim ljubiteljima prirode – izjavila je Ž. Kolar.

Imate li skipera poput u životinjski svijet vrlo dobro upućenog Zlatka, obitelji i prijateljima nećete prepričavati samo kako ste veslali dvadesetak kilometara, već ćete se pohvaliti i znanjem o, recimo, bregunicama, pticama iz porodice lastavica najčešće nastanjenim u dijelovima erodiranih obala.

– Cilj nam je pokazati i dokazati kako je ovo Amazona u malenom, što je naš biolog Goran Šafarek dokazao – rekao je Kadić pri kretanju, a zatim najavu i opravdao brojnim, nerijetkom zapanjujućim pričama o bogatstvu rijeke koja je Podravcima i Prigorcima nadomak ruke.

Ješkovo, prekrasan ambijent i druženje za kraj!

Cjelodnevna avantura zaključena je u Art-centru Ješkovo smještenom u bajkovitom Prekodravlju. Vrsni umjetnik Dragutin Ciglar – Lao priredio je vrhunski doček praćen čestitkama na prevaljenom putu koji je bio taman dovoljno naporan kako bismo istopili sve kalorije unesene bogatim obrocima, a opet imali vremena uživati u pogledu na dvije zelene obale.

Potrošenu energiju u tijela vratili smo zaključnim i raznolikim obrokom – od roštilja, preko slasnog povrća i pečenih krumpirića do ribe. Ako nekima to nije bilo dovoljno, pred nas su na stol stigli štrukli sa sirom i jabukama, velik izbor pića i kava. Nezaboravan dan, tijekom kojega smo napunili emocionalne baterije te ga upotpunili punim tanjurima, zaključen je zajedničkim druženjem u Ješkovu i prilikom osiguranog i u turistički paket uključenog prijevoza na sami početak, gdje je rafting i krenuo.

U konačnici, Podravci i Prigorci, ali i svi željni dobre zabave, imate li dobru ekipu, prvom prilikom posjetite Hrvatsku Amazonu jer netaknuta priroda upravo dobiva zasluženo mjesto na turističkoj karti Hrvatske.

– Nadam se da ste uživali te da ćete se vratiti s prijateljima – zaključila je K. Sočev.

Rafting hrvatskom Amazonom – Drava 2020

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Rafting klubom Koprivnica pokreće predivan projekt koji vam je nadomak ruke.Što ćete moći, doživjeti i proživjeti, probati i naučiti pogledajte u videu te detaljnije pročitajte na —> https://epodravina.hr/foto-video-rafting-hrvatskom-amazonom-pravo-je-otkrice-veslali-smo-nasmijali-se-divili-ljepotama-drave-i-osigurali-dozivotne-uspomene/

Gepostet von Epodravina.hr am Donnerstag, 25. Juni 2020

Rafting Hrvatskom Amazonom, Drava // Foto: Matija Gudlin
Ekipa koja je završila prvi rafting Hrvatskom Amazonom, red je na sljedećoj grupi // Foto: Matija Gudlin

čitam...