14.3 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NIJE DOBRO

FOTO/VIDEO Sezona zelja u punom je jeku, Željka Čorba: Berba je bila dobra, ali s potražnjom i cijenom nikako ne možemo biti zadovoljni
F

I u Podravinu dolazi sve više uzgajivača s varaždinskog područja i kako je konkurencija velika nema nam druge nego sniziti cijenu. No, ni sa sniženom cijenom, potražnja baš i nije velika kaže Željka Čorba

Ne propustite

Uzgajivači zelja ni u ovoj sezoni nemaju razloga za zadovoljstvo. Iako je urod bio solidan, cijene su te koje ih nikako ne mogu razveseliti pa je upitno hoće li poslovati s pozitivnom nulom.

Željka Čorba iz Molve Greda zelje uzgaja godinama, a u ovoj sezoni ga je posadila na jednoj rali. Berba je, kaže ona, bila dobra, ali prodaja je ta koja trenutno „šteka“.

– Nažalost, potražnja za zeljem više nije ni približno kao nekada. Mlade generacije nisu baš previše zainteresirane za kiseljenja zelja pa potražnja nije ni približna onoj iz zlatnih godina. Danas je većini mladih građana puno jednostavnije kupiti ukiseljeno zelje u trgovini, nego na placu friško i onda ga sami pripremati za zimnicu – priča nam Željka Čorba.

Na početku sezone cijena je, dodaje ona, bila 80 centi za kilogram, a sad je prisiljena prodavati ga po 60 centi.

Željka Čorba, zelje
Foto: Ivan Balija

– I u Podravinu dolazi sve više uzgajivača s varaždinskog područja i kako je konkurencija velika nema nam druge nego sniziti cijenu. No, ni sa sniženom cijenom, potražnja baš i nije velika – ističe Željka Čorba.

Zelje koje ne uspije sad prodati će sama ukiseliti pa će ga prodavati i tijekom zime. To je, kaže ona, prisiljena napraviti jer bi inače bila prisiljena baciti ga.

– Prošlu zimu je bila solidna potražnja za ukiseljenim zeljem i to nam je zapravo jedina nada da sezonu završimo na pozitivnoj nuli. Da sam mlađa sigurno bih odustala od uzgoja, ali ovako nemam baš previše izbora bez obzira na sve nedaće s kojima suočeni domaći proizvođači povrća – zaključila je Željka Čorba.

Željka Čorba, zelje
Foto: Ivan Balija
Željka Čorba, zelje
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koncert za pamćenje

FOTO/VIDEO Džentlmeni za kraj vikenda punog sadržaja u Pitomači

Koncert popularnih Džentlmena, jednog od najpopularnijih pop-tamburaških sastava, pokazao se kao pun pogodak za sve okupljene na pitomačkom glavnom...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×