IZGRADNJA 42 KILOMETRA PRUGE

FOTO/VIDEO Turski radnici stigli u golemo naselje pored Križevaca, Cemil Šenturk: “Navikavamo se, već smo se ujedinili”

U veliki kamp pored Križevaca dosad je stiglo 400 radnika, a očekuje ih se još 300, piše RTL.hr čije su kamere ušle u 16 tisuća četvornih metara veliko naselje i razgovarali s turskim radnicima.

10:22h
0

U kolovozu 2020. godine gradonačelnik Križevaca Mario Rajn potpisao je ugovor s turskom tvrtkom Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. o zakupu građevinskog zemljišta gospodarske zone Gornji Čret.

Naselje se malo pomalo gradilo, a sada su u njemu već i turski radnici koji će graditi 42 kilometra pruge od Križevaca, preko Koprivnice do Drnja i Botova te blizu mađarske granice, čijom bi se modernizacijom vlakovi trebali ubrzati do 160 kilometara na sat, odnosno putovanje skratiti. Napravit će se drugi kolosijek, a sadašnji obnoviti. Uz prugu, niknut će osam kolodvora, sedam mostova i 11 nadvožnjaka, sve zajedno vrijednih tri milijarde kune. Do Zagreba bi se, najavljuju, trebalo doći za 15 minuta manje.

U veliki kamp pored Križevaca dosad je stiglo 400 radnika, a očekuje ih se još 300, piše RTL.hr čije su kamere ušle u 16 tisuća četvornih metara veliko naselje i razgovarali s turskim radnicima.

Foto: Ivan Balija

– Došli smo u novu zemlju, trebalo nam je vremena da se naviknemo, ali za tri mjeseca smo dobri, pomalo smo se navikavamo i već smo se ujedinili – rekao je radnik Cemil Šenturk.

Kompleks se sastoji od mobilnih kućica, kuhinje, restorana, čak i teretane, igrališta i centra za vjerske obrede.

Mještanin Lemeša Križevačkog Josip Kovač rekao je kako su novi, turski susjedi u redu, nemaju s njima problema.

– Mladima je normalno, stari su skeptični – tvrdi Kovač, dok je Križevčanin Pablo rekao kako mu je drago što su došli.

– Već znaju reći: “Bok, Bok.” Kako mi u Njemačku, tako i oni kod nas – ispričao je Pablo.

Foto: Ivan Balija
Rajn: “Nakon pet godina postaje vlasništvo grada.”

Zemljište su zakupili na pet godina od Grada Križevaca. Neće ništa platiti, ali će izgraditi ceste, kanalizaciju, plinovod, vodovod, navodi RTL.

– Zauzvrat, grade infrastrukturu. Nakon pet godina to u potpunosti postaje vlasništvo grada. Riječ je, dakle, o u potpunosti opremljenoj poduzetničkoj zoni – objasnio je gradonačelnik Rajn.

Najduži most dužine 338 metara ići će preko Drave.

Projektni menadžer HŽ-a Ivo Jurić za RTL kazao je kako su počeli izmještati instalacije i sječi šumu u sklopu pripremnih građevinskih radova. Rok završetka radova je 2023. godina.

– Hrvati i Križevčani su jako gostoljubivi, dobro smo se snašli i lijepo su nas primili. Osim toga, imamo i radnika iz Hrvatske. Zaposlit ćemo još i inženjera i radnika i planiramo daljnju dobru suradnju – poručio je projektni menadžer turske tvrtke Mehmet Yilmaz.

Foto: Ivan Balija