- Oglas -

Radovi na izgradnji turističkog sadržaja u Đurđevcu ne prestaju pa je tako danas tamo prezentiran novouređeni Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci, odnosno njegov multimedijalni, interaktivni i visokotehnološki koncept.

Đurđevac je tako dobio novo mjesto na kojemu će posjetitelji imati priliku dobiti informacije i stječi znanje o zanimljivom fenomenu Đurđevačkih pijesaka daleko poznatih u Europi. Sadržaj postava temelji se na znanstvenim spoznajama iz područja geologije i biologije te u manjem obimu područja povijesti.

Posjetiteljski centar opremljen je najnovijom tehnologijom, ima sobu u kojoj su spušteni stropovi, tu su hladne i tople sobe, jedna je poput one kao da ste ušli u ledenjak, pa kao da ste ušli u spilju.

- Oglas -
Foto: Mateo Alečković

U trećoj će tresti tlo pod nogama zbog pomicanja tektonskih ploča i još interaktivnih sadržaja. Zamišljeno je da posjetitelji nauče kako to sve nastaje, kako su nastali đurđevački pijesci, kako se giba zemlja, kako nastaju potresi i slično.

Osiguran je i doživljaj proširene stvarnosti, bit će tu VR naočala kroz koje će moći vidjeti životinje koje su tu bile u nekim davnim vremenima.

Lift je zamišljen tako da ima monitore i svojevrsna je vremenska kapsula. Proputujete liftom i dolazite u potkrovlje gdje je vremenska čekaonica. Nebo će biti zvjezdano i tamo se dobiva uvid u fenomenalan sadržaj centra. Tad se ide u prizemlje gdje se prolazi kroz sobe koje su kronološki poredane i dolaze sve do flore i faune na području Đurđevačkih pijesaka.

Posjetiteljski centar smješten je u samome centru Đurđevca, na rotoru kod crkve sv. Jurja. Izveden je u sklopu projekta Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka koji se provodi u suradnji s partnerima Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, Lokalnom akcijskom grupom Podravina te Turističkom zajednicom Grada Đurđevca.

Foto: Mateo Alečković

Grad Đurđevac je za ovaj projekt osigurao je 16,2 milijuna kuna EU sredstava. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 22 milijuna kuna, a preostali dio je osiguran u proračunu Grada.

Istaknimo kako je danas održana prezentacija, dok se službeno otvorenje za sve posjetitelje očekuje do Picokijade koja bi se trebala održati tijekom zadnjeg vikenda u lipnju.

Mahović: “Trima dolascima nećete otkriti sve što ovaj centar nudi.”

Voditelj projekta Posjetiteljskog centra Martin Mahović rekao je kako je izuzetno ponosa.

Martin Mahović // Foto: Mateo Alečković

– Ovaj centar njeguje prirodnu baštinu. Naši Đurđevački pijesci izuzetan su geološki fenomen u Europi. U ovome ambijentu, ovoj klimi, ovaj spoj flore i faune ne postoji nigdje drugdje. Čovjek koji je ovdje živio pijesak je ponekad uništavao, a ponekad spašavao. U ovome projektu okupili su se znanstvenici, arhitekti, kreativci, umjetnici pa i obični ljudi te oni koji su bili na egzotičnom putovanju te su donijeli pijesak. Posebno mi je drago što su se u radu na projektu ujedinili Podravci. Sinergijom smo postigli da smo centar izvrnosti, što nije lako reći. No, ovdje on stvarno jest. Osnovni geološki aspekti objašnjeni su iz svih aspekata – rekao je Mahović.

Siguran je kako je centar itekako atraktivan za posjetitelje jer se sastoji od brojnih tema zanimljivih djeci, ali i odraslima.

– Trima dolascima nećete otkriti sve što ovaj centar nudi. Ovo je fenomenalno – zaključio je Mahović.

Ispred tvrtke Novena, zaslužnoj za tehnički dio centra, govorio je Artur Šilić.

– Slojevitost centra predstavila je našem timu velik izazov, ali i prostor inspiracije. Postav centra napravljen je kako bi se prikazao fenomen Đurđevačkih pijesaka. Svatko će pronaći nešto za sebe. Osim interakcije i učenja, smisao postava jest potaknuti ljude da i nakon posjeta razmišljaju o zaštiti prirode, suživotu čovjeka i prirode – govorio je Šilić.

Foto: Mateo Alečković

Objasnio je, potom, kako je sadržaj postavao nastao spajanjem znanja stručnjaka iz područja geologije, biologije, povijesti i arheologije te kulturne baštine. Kako bi skuhali to jelo, rekao je slikovito, upogonili su arhitekte, produkt dizajn, kazališnu i vizualnu umjetnost, programiranje, elektroniku, audio i video produkciju, 3D animaciju i tekstu interpretaciju.

– Spajanjem obrazovanja, kulture i turizma vjerujem da smo stvorili snažnu atrakciju Đurđevca koja će dodatno privlačiti posjetitelje iz Hrvatske, ali i šire – zaključio je Šilić.

Janči: “Imamo i mi našega Gospodara prstenova.”

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči ponovio je kako centar objedinjuje kulturnu i prirodnu baštinu.

– Imamo i mi našega Gospodara prstenova kojega moramo promovirati. U jednome dijelu centra predviđena je naša Podravinoteka za promidžbu domaćih proizvoda. Objedinjujemo najbolje što imamo, i to želimo promovirati – rekao je Janči.

Foto: Mateo Alečković

Predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća Željko Lacković smatra kako je riječ o projektu koji je “pokazao vrijednost sposobnosti odabira suradnika.”

– Na ovome projektu radili su najbolji u Hrvatskoj iz više područja. Zato je tako dobar. Kada imate dobre suradnike, onda dobijete najbolji proizvod – izjavio je Lacković.

Također, predstavljen je sustav električnih bicikala. Dio njih nalazi se upravo ispred ulaza u Posjetiteljski centar. Predstavnik tvrke UTE iz Pule, koja se bavi, dakle, sustavima za javno iznajmljivanje bicikala, objasnio je kako se sustav sastoji od bicikala i web aplikacije.

U Đurđevcu će biti 15 električnih bicikala. Postavljene su tri stanice. Uz Posjetiteljski centar smještena je jedna, druga je kod Park šume Borik, a treći na pijescima gdje su samo punjači za privremeno punjenje.

Potrebno je imati karticu koja se prisloni na postolje, a bicikl otključa. Vraća ga se, pak, na bilo koje slobodno mjesto. Rečeno je, također, kako je jedno punjenje dovoljno za barem dvostruko obilaženje cijeloga Đurđevca.

Kako je bilo na prezentaciji ovog velebnog projekta pogledajte u našoj fotogaleriji.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).