Ona je djevojčica zaraznog osmijeha i ima neku posebnu energiju koja vas osvaja na prvu.

Zove se Una Bebek, iz Koprivnice je, ima 10 godina i ide u peti razred, a već je izdala zbirku pjesama simboličnog naziva Srce mi se smije.

Da joj se srce zaista smije vidljivo je iz pjesama proizašlih iz njene male glavice. Svojim stihovima predstavlja svijet gledan dječjim očima i svima nam daje lekciju o sreći i pravim životnim vrijednostima.

Sve je počelo prije tri godine, kad je Una još pohađala drugi razred Osnovne škole Braća Radić, a njena je tadašnja učiteljica Ines Turk uočila njen talent. Krenulo je s pjesmom Maček s kojom je odmah sudjelovala na LiDraNu.

Bila je to odskočna stepenica, a Una od tada nije prestala pisati. Piše gdje stigne, a osim male glavice, alat joj je i tipkovnica.

– Od učiteljice dobijem zadanu temu i ja napišem pjesmu, a ponekad i sama dobijem ideju. Nisu sve o stvarnim događajima, neke i izmislim. Ali, nije to samo tako. Moram dobiti inspiraciju. Zato mi nekad treba 15 minuta, a nekad cijeli dan – smije se Una dok nam čita svoju pjesmu o ribičiji s japom na koju se svi od srca smijemo jer nevjerojatno je koliko desetogodišnja djevojčica ima smisla za humor.

Una Bebek
Una i sestra Rea u dobrom raspoloženju čitaju pjesme // Foto: Mario Kos

Zbirka sadrži 30 pjesama, pisana je na štokavskom i rodnom kajkavskom, a Una piše o svojoj obitelji na toliko simpatičan i emotivan način da poželimo biti dio nje. Piše o svijetu koji je okružuje, prijateljima, svom psu Rikiju i papagaju Pikiju, ali i o nepravdi na koju je Una posebno osjetljiva. U prvoj zbirci prostora se našlo i za ljubav prema domovini kao i svakodnevne situacije koje su iz perspektive desetogodišnjakinje sve, samo ne svakodnevne.

Za pjesme je već dobila pregršt nagrada. Posljednja je ona za pjesmu Želim brata, a ne robota s kojom je osvojila prvo mjesto na Sferakon, danima znanstvene fantastike.

S pjesmom Dan kao san stigla je do državne razine na natjecanju Europa u školi 2020., a pjesma Moj predragi pes našla je svoje mjesto u Zborniku malih pjesnika.

– Ponosni smo, preponosni! Una je skupila kolekciju pjesama i ujak Kristijan nas je stalno nagovarao da objavimo zbirku, no nismo sami znali procijeniti kvalitetu pjesama. Stoga smo se javili dječjoj književnici Željki Horvat-Vukelja i kad je stigla recenzija ostali smo bez teksta. Za pjesmicu Ulovljena čak je napisala da ju treba uvrstiti u čitanke – kaže nam Unina mama Nataša, koja je, kao i ostali članovi obitelji, dobila svoju pjesmu iz čijih je stihova zbirka i dobila ime.

Una Bebek
Unina obitelj na okupu // Foto: Mario Kos

Osim majke, na najmlađu članicu obitelji ponosni su svi. Njena sestra Rea (12) priznaje da voli Unine pjesme. Česta inspiracija u stihovima je i njen tata Damir, ili, kako ga često od milja zove u pjesmama, japa.

Osim svojoj obitelji, Una je na svojem uspjehu posebno zahvalna učiteljici Ines Turk koja je njen talent prepoznala, a onda ga i poticala, a Ines se još više diči svojom učenicom kojoj je u zbirci napisala emotivnu posvetu.

– Osim što je pjesnikinja, Una svira klavir, a zanimljivo je da joj je najdraži predmet matematika. Jedan mi je ravnatelj škole rekao kako u svojoj karijeri još nije vidio taj spoj. No, ona voli izazove. Kad joj date neki izazov, ona će pokazati da to može. Sada kad je izdala knjigu, upustit će se u neke nove avanture, reći će dajte mi nešto novo! Često ide glavom kroz zid, ali to je naša Una – ponosna je mama Nataša.

Priča nam da se Una još traži i iako voli ples, sviranje, druženje, voli i matematiku i hrvatski, prioritet u njenom malom životu je imati farmu punu životinja kad naraste.

Una Bebek
Unin pesek // Foto: Mario Kos

A kad još malo odraste, Una nam kaže da planira izdati i roman o prijateljstvu, a mi ga jedva čekamo pročitati.

Ova mala, ali zapravo velika književnica imat će i promociju zbirke, 20. listopada u koprivničkoj knjižnici, no nažalost, iako bi to jako voljela, ne može pozvati sve zbog epidemioloških mjera. Pjesme će čitati Una i sestra Rea, a svoj je dolazak najavila i književnica Željka Horvat-Vukelja.

No zato je za čitatelje portala pripremila tri knjige koje će pokloniti najbržim sretnicima na Facebooku epodravine.

čitam...