6.5 C
Koprivnica
Četvrtak, 25. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
čestitke

FOTO/VIDEO Zbor medicinskih sestara izveo prigodnu pjesmu povodom Dana sestrinstva, a primio ih je župan Koren
F

Iako je izostao tradicionalni kongres medicinskih sestara zbog epidemioloških razloga, u OB Koprivnica organizirano je simbolično druženje i napravljen prigodni film u kojemu je svaka sestra predstavila što radi.

Ne propustite

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva koji se obilježava danas, 12. svibnja, župan Darko Koren održao je prijam kojemu su prisustvovale glavna sestra koprivničke bolnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ružica Evačić, predsjednica županijske podružnice HUMS-a i predsjednica Vijeća HKMS-a Marina Friščić, glavna sestra županijskog Zavoda za hitnu medicinu Ljiljana Šoštarić, glavna sestra Službe za kirurške djelatnosti OB Koprivnica Sandra Lovrić te Đurđa Vizjak, kao predstavnica medicinskih sestara ustanova kućne njege.

– Okupili da iskažemo veliko poštovanje i divljenje prema vašem pozivu i službi, koja je u ovo doba pandemije koronavirusa dobila dodanu dimenziju. Cjelokupan zdravstveni sustav bio je pod opterećenjem, ali u ovoj su borbi posebno mjesto zauzele medicinske sestre i tehničari, koji su oboljelima bili kao dio obitelji. Takvu brigu može pružiti samo sestra koja osjeća to kao dio svog poziva. Znamo da je zdravstvo opterećeno i financijski i kadrovski te da se suočavamo s problemom nedostatka medicinskih sestara. Naša je zadaća da kroz obrazovni sustav podržimo školovanje novih kadrova, a zdravstvo je sektor u koji mnogo ulažemo, posebno posljednjih nekoliko godina. Još jednom vam svima čestitam i izražavam zahvalnost što brinete o našem zdravlju – rekao je župan.

Govoreći o ulaganjima u zdravstveni sustav, naglasio je kako se osiguravaju stipendije za medicinare, sufinanciraju kamate na stambene kredite za liječnike te ulaže u infrastrukturu – primjerice 47 milijuna kuna za dnevne bolnice, a tu su i energetske obnove bolnice, uređaj za magnetnu rezonancu i slično.

Glavna sestra Ružica Evačić zahvalila je na riječima podrške, dodavši kako im je ona danas potrebnija više nego ikad. Iako je izostao tradicionalni kongres medicinskih sestara zbog epidemioloških razloga, u OB Koprivnica organizirano je simbolično druženje i napravljen prigodni film u kojemu je svaka sestra predstavila što radi.

Zbor medicinskih sestara također izveo je prigodnu pjesmu na temu podrške sestrama koju možete poslušati:

 

– U protekloj godini, koja je za sve nas bila vrlo složena, dodatno smo se educirali, kako o skrbi za COVID pozitivne pacijente, tako i za sve ostale. Zahvaljujem Županiji i županijskom Stožeru na osiguravanju zaštitne opreme koja nam daje sigurnost u radu, a glavna tema nam je i dalje cijepljenje, u čemu mi sestre moramo biti predvodnice. Potrebno je ukazati na važnu ulogu sestara u obavljanju medicinskih djelatnosti, a najveći nam je problem nedostatak kadrova te bi se trebalo razmišljati o većim kvotama upisa za to zanimanje. Ulaganje u zdravstveni sustav je poboljšanje našeg radnog okoliša i na tome vam hvala, a posebno moram zahvaliti svim sestrama na razumijevanju i velikoj fleksibilnosti u radnim uvjetima – kazala je sestra R. Evačić.

Predsjednica Friščić također je ukazala na problem nedostatka medicinskih sestara i boljeg vrednovanja njihovog rada te predstavila podatke iz registra HKMS-a: „Ukupno je na području Hrvatske registrirano 42.466 medicinskih sestara i tehničara, njih 1.438 su magistri sestrinstva, 547 ih je diplomiranih sestara i tehničara, a 11.617 prvostupnika sestrinstva. Također imamo i 5.471 sestru opće njege te 23.393 sestara i tehničara općeg usmjerenja. Za još uspješniju borbu s pandemijom i drugim problemima nedostaje nam između četiri i 11 tisuća medicinskih sestara i tehničara. Na području županije registrirano je 800 sestara koje rade u različitim područjima.“

Sestra Marina Friščić također je dodala kako se nastavlja s edukacijama, a ovogodišnji je moto – Sestrinstvo glas koji vodi – vizija budućnosti i zaštite.

U svom obraćanju o važnosti uloge medicinskih sestara, njihovoj edukaciji, ali i o nedostatku kadrova u svim dijelovima zdravstvenog sustava govorile su i glavna sestra županijskog Zavoda za hitnu medicinu Ljiljana Šoštarić, glavna sestra Službe za kirurške djelatnosti OB Koprivnica Sandra Lovrić te Đurđa Vizjak kao predstavnica kućne njege.

Čestitkama povodom Međunarodnog dana sestrinstva pridružili su se i zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar te pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek.

 

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Obnova prometnica

Molvarci prijavili novi projekt, žele obnoviti cestu u naselju Molve Grede, cijena 295.000 eura!

Molvarska je općina proteklih dana prijavila još jedan euro projekt, ovaj modernizacije nerazvrstane ceste Molve Grede. Poziv je objavila...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×