14.6 C
Koprivnica
Nedjelja, 14. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Osvojili 1200 dolara

FOTO/VIDEO Zoran i Valentino u jednom danu razvili aplikaciju za razdvajanje otpada: Spavali smo tri sata, a koristili smo i umjetnu inteligenciju
F

Osmislili su mobilnu aplikaciju s kojom je razdvajanje otpada puno lakše jer ga prepoznaje i obavještava vas radi li se o papiru, plastici, metalu ili nečem drugom

Ne propustite

U siječnju je koprivnički Enter bio mjesto zanimljivog okupljanja za sve ljubitelje tehnologije, programiranja i kreativnih ideja. Tamo je u ukupnom trajanju od 24 sata održan četvrti po redu Hackathon, ovog puta s naglaskom na inovativna rješenja koja podižu svijest o klimatskim promjenama i zelenoj ekonomiji.

Od ukupno 11 ekipa iz cijele Hrvatske, od Pule do Zagreba, drugo mjesto osvojili su Zoran Latković i Valentino Novak iz Koprivnice.

Osmislili su mobilnu aplikaciju s kojom je razdvajanje otpada puno lakše jer ga prepoznaje i obavještava vas radi li se o papiru, plastici, metalu ili nečem drugom.

Koriste umjetnu inteligenciju

– Puno ljudi misli da se primjerice tetrapak mlijeka baca u kantu za papir, a zapravo se odlaže u plastiku. Upravo je takvima namijenjena ova aplikacija, kako bi znali gdje ubaciti koji artikl – pojašnjavaju.

Hackathon
Foto: Ivan Balija

U 24 sata koliko natjecanje traje bilo je potrebno svoju ideju realizirati od početka do kraja, te na kraju napraviti prezentaciju žiriju.

– Spavali smo neka tri sata, Zoran je radio mobilnu aplikaciju, njeno sučelje, a ja sam radio na funkcionalnosti. Za prepoznavanje materijala koristili smo umjetnu inteligenciju – govori nam Valentino.

Aplikacija radi na principu fotografije

– Moguće je poslikati primjerice keramičku šalicu, a onda umjetna inteligencija prepoznaje da se radi o takvom proizvodu i na ekranu se pojavi poruka koja vam govori gdje ga trebate baciti – kažu nam.

Iako se njihova aplikacija već može koristiti, potrebno je još raditi na njenom razvoju.

– Što se više slika napravi aplikacijom, povećava se njena točnost. Mi smo u ta 24 sata napravili stotinjak slika, a aplikacija ima mogućnost prepoznati razlike između dvije vrste tetrapaka – govori Zoran.

Kako se radi o upotrebi umjetne inteligencije, bilo je potrebno napraviti bazu spremnika koje koristimo.

Hackathon
Foto: Ivan Balija

– Umjetna inteligencija ipak ne zna koje boje kanti mi koristimo, pa smo ju taj dio na neki način trebali naučiti, odnosno prilagoditi bazu podataka kako bi mogli dobiti točno informaciju – pojašnjavaju nam.

Aplikacija nakon obrade predlaže u koji spremnik se smeće baca, a sljedeća faza koju planiraju razvijati je da predloži i gdje se nalazi najbliži zeleni otok na kojem se može odložiti.

Ideju razvijaju i dalje

– Još jedna mogućnost koju ćemo uskoro nadograditi jest mogućnost dojave kojeg dana se odvozi otpad u vašoj ulici. Korisnici bi trebali dan prije odvoza dobiti poruku da je njihova ulica na redu za odvoz – puni su ideja.

Hackathon
Foto: Ivan Balija

Kao mogućnost vide i suradnju s tvrtkom Komunalac čija bi baza podataka također dobro došla u razvoju ove aplikacije. Nagrada koju su osvojili, a riječ je od 1.200 dolara, dobro će im doći za nastavak razvoja ideje.

– Plan nam je kroz neko vrijeme pokušati aplikaciju pokrenuti na razini Koprivnice, a sigurni smo da bi dobro došla i u drugim gradovima – kaže za kraj ovaj kreativni dvojac, te dodaju kako će vjerojatno u budućnosti posjećivati slična natjecanja i u drugim gradovima.

 

U nastavku pogledajte kako aplikacija za razdvajanje otpada prepoznaje artikle.

Hackathon

Foto: Ivan Balija

Hackathon
Foto: Ivan Balija
Hackathon
Foto: Ivan Balija
Hackathon
Foto: Ivan Balija
Hackathon
Foto: Ivan Balija
Hackathon
Foto: Ivan Balija
Hackathon
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Uživali u plesnim izvedbama

FOTO/VIDEO Veselo je na plesnom spektaklu u Virju koji je okupio 800 natjecatelja iz cijelog svijeta

Ovog vikenda u Virju se održao pravi plesni spektakl! Naime, Virje je domaćin velikog međunarodnog plesnog natjecanja Croatian trophy te...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×