Križevačkih goric 2020

FOTO Vinogradarima i vinarima dodijeljena priznanja na međunarodnoj izložbi u Križevcima, proglašeno Gradonačelnikovo vino

Na izložbi je predstavljeno manje inozemnih vina zbog poznatih okolnosti. No, bilo je više uzoraka iz Križevaca i vinogorja Kalnik.

10:17h
0
Foto: Grad Križevci

Međunarodna izložba vina Križevačkih goric 2020 održana je u utorak u Hotelu Kalnik.

Predsjednik Udruge Denis Maksić zadovoljan je što se tradicija održala unatoč mjerama, podsjetivši kako je prva izložba bila 1862. Najavio je kako će se potruditi sljedeće godine napraviti izložbu o vinarstvu ovoga kraja jer su određena vina s potkalničkog područja završila na dvorima u Beču pa i Londonu i Parizu. Predsjednica povjerenstva za ocjenjivanje Ana Marija Jagatić Korenika tvrdi kako je teško živjeti od vina.

Na izložbi je predstavljeno manje inozemnih vina zbog poznatih okolnosti. No, bilo je više uzoraka iz Križevaca i vinogorja Kalnik. Na kraju izložbe podijeljene su zlatne, srebrne i brončane diplome vinogradarima i vinarima. Za šampiona Križevačkih goric 2020. proglašena su vina Dragutina Kamenjaka Greberanec cuvee i zlatno vino chardonnay Josipa Peklića. Muškat žuti vinarije Korenko proglašen je Gradonačelnikovim vinom, a Gradonačelnikovo vino je i kleščec Dragutina Kamenjaka, kao i frankovka OPG-a Posavec. Veliko zlato osvojila je vinarija Matočec sa Sauvignonom 2019., a šampionom izložbe proglašena je graševina 2019. s OPG-a Tanje Grudić.

Organizator je Udruga vinogradara i vinara Bilikum Križevci, a izložba je održana pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, Grada Križevaca i ostalih sponzora.