22.9 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
PROGRAM POMOĆ U KUĆI

FOTO Više od milijun kuna odlazi na pomoć starijim osobama u cijeloj županiji, potpisani sporazumi kojima se omogućuje nastavak važnog programa
F

Koprivničko-križevačka županija sufinancira pružanje usluga pomoći u kući u svim općinama i gradovima koji su bili zainteresirani za sporazum, što nas dovodi do brojke od 20 općina i Grada Križevaca.

Ne propustite

I ove godine nastavlja se dugogodišnji program Pomoć u kući i dnevni boravak za starije osobe, dokaz tomu je i današnje potpisivanje pet sporazuma, odnosno ugovora, između Koprivničko-križevačke županije, općina s njenog područja te s Gradom Križevci.

Naša županija na čelu sa županom Darkom Korenom, od 2009. godine pa sve do kraja 2019. godine je za provedbu ovog programa  osigurala gotovo devet milijuna kuna čime pokazuje da pridaje veliku pozornost izvaninstitucionalnoj skrbi o starijim osobama.

Za realizaciju programa Pomoć u kući i dnevni boravak za starije osobe u županijskom proračunu ove godine predviđeno je gotovo 1.1 milijun kuna, od čega 995.139 kuna za pružanje usluga pomoći u kući, a 65.898 kuna za dnevni boravak.

Foto: Dragana Pandža

– Za realizaciju smo predvidjeli milijun i sto tisuća kuna za ovaj program i nadam se da je to jedan od pokazatelja naše brige za taj dio populacije u našoj županiji. Ovaj tjedan smo prilično aktivni po pitanju takvih programa pa smo već imali potpisivanje ugovora kojima se utječe na životni standard naših umirovljenika – rekao je župan Darko Koren.

Inače, na području cijele županije u sklopu ovog programa zaposlene su 24 osobe, a uslugama je obuhvaćeno oko 425 starijih osoba. Koprivničko-križevačka županija sufinancira pružanje usluga pomoći u kući u svim općinama i gradovima koji su bili zainteresirani za sporazum, što nas dovodi do brojke od 20 općina i Grada Križevaca.

Valentina Čadavec // Foto: Dragana Pandža

Tako su danas potpisani sporazumi Županije i 15 općina s koprivničkog i đurđevačkog područja na kojima program provodi Klub Mariška. Ukupna vrijednost sporazuma 1.187.050 kuna, od čega Županija osigurava 689.565, a 15 općina 497.485 kuna. Ovim sredstvima financiraju se materijalni troškovi te plaće 17 osoba. Zaposlen je jedan voditelj programa, 15 gerontodomaćica, te jedan računovodstveno-administrativni radnik.

– Klub provodi različite programa pomoći u kući već 14 godina, a ovaj program je prvi koji smo počeli provoditi i upravo smo na njega najponosniji jer je zaista sustavno riješen i imamo kvalitetnu podršku od naše županije i općina koji u njemu sudjeluju – rekla je Valentina Čadavec, predsjednica kluba Mariške.

Mario Rajn // Foto: Dragana Pandža

Potpisan je i sporazum između Županije i četiri općine s križevačkog područja na kojemu pomoć provodi Gradsko društvo Crvenog križa Križevci, a ukupna vrijednost mu je 217.592 kuna, od čega Županija osigurava 200.796 kuna, a četiri općine 70.796 kuna. Tim novcem financiraju se materijalni troškovi te plaće četiri gerontodomaćice. Županija je potpisala i Sporazum s Gradom Križevcima na čijem području program provodi također Crveni križ Križevci, a ukupna vrijednost mu je 149.556 kuna, od čega Županija osigurava 74.778 , a Grad Križevci 74.778 kuna.

– Nastavljamo tradiciju koje ja započela davno i koja je kvalitetna i potrebna s obzirom na to da nam je četvrtina stanovnika s područja našeg grada umirovljeničke dobi. Siguran sam da ćemo i dalje širiti ovaj program – rekao je Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca.

Spomenimo još kako Županija i Grad Križevci u omjerima 50:50 posto sufinanciraju plaće gerontodomaćice i pomoćnog radnika, te materijalne troškove.

Mirko Perok // Foto: Dragana Pandža

Sporazum je potpisan i između  Županija i Općine Virje, a njime će za provedbu programa Pomoć u kući Županija osigurala 30 tisuća kuna kojima će sufinancirati pružanje usluga pomoći u kući preko Centra za pomoć u kući Samarita na području općine.

– Imamo sreću da imamo Samaritu koja provodi ovaj program, ali ne pomaže starijima samo kroz njega i zato nam je drago da imamo financijsku pomoć Koprivničko-križevačke županije. Došlo je vrijeme da počnemo razmišljati o tome i kako ćemo nastaviti još jedan program, a to je program Zaželi koji se isto mora nastaviti – rekao je načelnik Općine Virje, Mirko Perok.

Đurđica Trbus // Foto: Dragana Pandža

Sporazum je na samom kraju potpisan i između Županije i Gradskog društva Crvenog križa Križevci, a njegova ukupna vrijednost je 65.898 kuna, a njime Županija sama sufinancira plaće domaćice dnevnog boravka, te materijalne troškove.

– Da je potreba za gerontodomaćicama sve veća govori upravo i projekt Zaželi, gdje smo mi trebali uključiti 132 korisnika, a danas ih imamo preko 200. Potrebe su sve veće, ljude ne možemo odbijati. Drago mi je da nailazimo i dalje na razumijevanje Koprivničko-križevačke županije, mi ćemo posao kvalitetno odrađivati i dalje – rekla je Đurđica Trbus, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci.

Željko Pintar // Foto: Dragana Pandža

Predsjednika Županijske skupštine Željka Pintara, koji je ujedno i predsjednik županijske organizacije HSU-a i predsjednik županijskog Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi, posebno je razveselio ovaj događaj.

– Ovo je velik doprinos kojim županija radi na poboljšavanju života starijih osoba i kao predstavnik umirovljeničke populacije zahvaljujem svima koji sudjeluju u programu Pomoć u kući – rekao je Pintar.

 

Foto: Dragana Pandža
Foto: Dragana Pandža
Foto: Dragana Pandža
Foto: Dragana Pandža
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nakon očevida

FOTO/VIDEO Krš i lom na raksrižju izazvao 72-godišnjak, drugi vozač je u bolnici, evo detalja

Poznati su detalji jučerašnjeg sudara na vrlo prometnom koprivničkom raskrižju. Kako javlja policija, u 8.25 nesreća se dogodila na raskrižju...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×