16.9 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Enogastro vodič Podravine i Prigorja

FOTO Vrhunska vina te gastro i smještajna ponuda ovog kraja obuhvaćeni u brošurama, postaju konkurentni Dalmaciji i Istri
F

Vodič je namijenjen turistima koji dolaze u Hrvatsku, konkretno onima koje zanima enogastro turizam, a koji je sve popularniji u svijetu i u nas. Namijenjen je i lokalnim ljudima koji ne znaju gdje su vinari, restorani i smještajni kapaciteti.

Ne propustite

Jučer je na koprivničkim goričkim bregima, u vinariji Grudić predstavljen Enogastro vodič Podravine i Prigorja 2017.

Kako nas je izvijestio voditelj projekta i glavni urednik Vodiča Miroslav Mirković, u njemu su objedinjena najbolja vina i gastronomija Koprivničko-križevačke županije odnosno Podravine i Prigorja, uz informacije o smještajnim i ugostiteljskim kapacitetima.

– Kriterij za ulazak u vodič bio je da vinari budu registrirani, da proizvode ozbiljnije količine vina, da imaju turističku ponudu u okviru svojih objekata, poput gastro ponude, smještajnih kapaciteta odnosno ozbiljnije ponude vina – uputio nas je Mirković.

Vodič je namijenjen turistima koji dolaze u Hrvatsku, konkretno onima koje zanima enogastro turizam, a koji je sve popularniji u svijetu i u nas. Naravno, kako smo upućeni, namijenjen je i lokalnim ljudima koji ne znaju gdje su vinari, restorani i smještajni kapaciteti.

– Od toga žive Francuska, Španjolska i Portugal, kod nas su to Istra i Dalmacija pa mislim da i Podravina može oživjeti tu cijelu priču, poput susjednog Međimurja – priča voditelj projekta.

Ponuda Podravine i Prigorja // Foto: Martina Maloča

Vodič je dvojezičan, naklada je 10.000 primjeraka, a bit će dostupan u turističkim zajednicama gradova, turističkim agencijama, županijskim organizacijama, kroz distribuciju novina i na webu. Projekt se sastoji od dva tiskana izdanja vodiča “Podravina i Prigorje” te “Podravina”, potom web izdanje i u rujnu se snima turistički film o enološkoj i gastronomskoj ponudi Županije. Vrijednost projekta je oko 200.000 kuna, glavni partner je Koprivničko-križevačka županija uz njenu Turističku zajednicu te Općine.

U brošuri, odnosno Vodiču predstavljeno je dvadesetak vinarija i desetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ali je ostavljena i mogućnost nadopuna ovisno o interesu.

Domaćin, Marijan Grudić iz istoimene vinarije ponad Starigrada izrazio je zadovoljstvo ovog materijala koji će vinarima biti od velike pomoći.

– Radi se o informaciji od velike važnosti za sve naše kupce, goste i izletnike koji dolaze u ovaj kraj. Ako želimo razvijati kontinentalni turizam, onda moramo biti dostupni na svim mjestima, kao i informacija što mi to radimo i proizvodimo te što možemo ponuditi na tržištu – Grudićeve su riječi.

Priča o teškim počecima ovog izletišta i vinarije prije 10-ak godina, kako tad nije bilo načina informiranja.

Predstavljena je i bogata lokalna gastro ponuda // Foto: kckzz

– I sad nas ima premalo, ali u odnosnu na to doba, ovo je veliki napredak jer su do nas već došle i turističke agencije, turoperatori, a i ljudi prate internet i elektroničke medije. Izašli smo i u nekoliko europskih programa te smo vrlo dobro zastupljeni. Danas imamo goste i iz Istre, Dalmacije, Slavonije i unutrašnjosti – izvijestio nas je vinar.

Događanju su prisustvovali župan Darko Koren, dožupan Darko Sobota te načelnici općina, brojni vinogradari i vinari i ostali koji su mogli isprobati dio vrhunske enološke i gastronomske ponude.

Darko Sobota kao Predsjednik županijske Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara, izvijestio nas je kako se radi o promociji i prezentaciji vrhunskih vina našeg podneblja te OPG-ova, restorana i hotela koji se bave ovim vidom turizma.

– Na ovaj im način želimo pomoći da njihovi kvalitetni i vrhunski proizvodi budu prepoznati. Još uvijek se nisu ohrabrili uključiti svi vinari, ali poziv su dobili svi registrirani i vjerujem kako će nakon ovoga interes biti još veći te da će vrlo brzo izaći reizdanje – zaključio je Sobota.

Kazao je kako to samo dio županijskih subvencija namijenjenih poljoprivrednoj proizvodnji, koja se planira dodatno potaknuti i drugim programima.

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Znanstvena fantastika

Od srpnja ogromne promjene za vozače, ako vaše vozilo to nema – nećete ga moći voziti i registrirati!

Mnogi ne znaju, no ima onih vlasnika vozila koji u svojim novijim automobilima imaju integrirani "Intelligent Speed Assistance (ISA)",...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×