projekt

FOTO Vrijednom energetskom obnovom virovska OŠ ‘skočila’ dva razreda više, Perok: Svima je sada ugodnije boraviti u školi

Ukupna vrijednost projekta jest 5 978 512 kuna. Europska Unija sufinancirala je sve s nešto malo više od 3,5 milijuna kuna, dok je Koprivničko-križevačka županija sudjelovala s gotovo 550 tisuća kuna.

14:49h
0
Foto: Jurica Karan

Energetska je obnova zgrade Osnovne škole Prof. Franje Viktora Šignjara Virje vrijedna gotovo šest milijuna kuna dovršena. Tim povodom danas je u Virje stigao župan Darko Koren sa svojim zamjenikom Ratimirom Ljubićem.

Škola je dosada pripadala u energetski razred D, dok je ovom obnovom ‘skočila’ u energetski razred A.

– Danas je za nas sve u školi, učenike, učitelje i sve djelatnike u školi poseban dan. Ova energetska obnova kojoj svjedočimo je najljepši dar za našu obljetnicu. Škola je tražila obnovu i sad je opet nova i opet je lijepa. Hvala svima, Županiji, PORA-i i svima zaslužnima za ovo – rekla je ravnateljica virovske OŠ Marica Cik-Adaković.

Foto: Jurica Karan

Obnovljena je kompletna ovojnica zgrade, pročelja, promijenjena je stolarija i svi krovovi. Obnavili su sustav grijanja, odrađena je kompletna rekonstrukcija kotlovnice. Na zgradu su stavljeni Sunčevi kolektori koji služe za grijanje potrošne tople vode. Kompletno je i rekonstuirana rasvjeta u školi. No, najbitnija stvar koja je ujedno bila i najskuplja jest rekonstrukcija kompletnog pročelja i krovova. Zahvaljujući tome, zgrada će sada imati uštedu energije u iznosu 85 posto u odnosu na staru potrošnju, odnosno oko 200 tisuća kuna godišnje.

– Veselim se ovom danu. Naravno da sam bio svjedok ovih radova, od projektiranja do danas završetka. Hvala Županiji. Dičimo se svim ostalim, bogatom kulturom i poviješću, ovo je poseban trenutak za sve u školi. Sad je ugodnije boraviti u njoj – rekao je načelnik Mirko Perok i još jednom zahvalio svima na suradnji, a posebno Županiji.

Foto: Jurica Karan

Ukupna vrijednost projekta jest 4 978 512 kuna. Europska Unija sufinancirala je sve s nešto malo više od 3,5 milijuna kuna, dok je Koprivničko-križevačka županija sudjelovala s gotovo 550 tisuća kuna. Ostalih 1,8 milijuna kuna pokrilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

– Županija vodi brigu o obrazovanju i školama. Gledamo da sve škole poboljšaju uvjete. Očekujemo značajnu uštedu. Najveća sredstva, ona nepovratna, stigla su iz EU, a pomogla je i Županija. Nadam se da ćemo se uskoro opet naći na nekom sličnom događaju – rekao je zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Direktor fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš kazao je kako ga raduje što su često u našoj županiji, to znači da ima puno projekata. Istaknuo je kako je i naša županija pokazala da zna odraditi projekt od početka do kraja.

Svi zajedno zatim su obišli obnovljenu školu.

 

čitam...
Loading...