30.1 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Projekt Dajmo djeci korijene i krila

FOTO Vrtićarci u Hlebinama razveselili se tradicionalnim drvenim igračkama, kulturnom baštinom UNESCO-a
F

Mislim da su igračke našle put doma. Ovo nije samo formalni susret, nego naš život kroz zaštitu kulturnog identiteta, rekla je Snježana Tišljarić.

Ne propustite

Proslava 24. obljetnice Koprivničko-križevačke županije započela je u Dječjem vrtiću Leptirić u Hlebinama.

Tamo je župan Darko Koren, u sklopu odgojno obrazovnog projekta Dajmo djeci korijene i krila, koji provode Radio Kaj i Etnografski muzej iz Zagreba, mališanima i ravnateljici Snježani Tišljarić uručio komplet tradicijskih drvenih igračaka.

– Drago mi je što je ovaj zanimljiv i edukativan projekt stigao u šesti vrtić na području Koprivničko-križevačke županije. Naša je namjera potaknuti djecu da vrednuju našu kulturnu baštinu, a kroz tradicijske igračke to uspješno i činimo – istaknuo je župan Koren.

Foto: kckzz.hr

Autorica projekta Mirjana Drobina iz zagrebačkog Etnografskog muzeja naglasila je važnost očuvanja tradicijskih vrijednosti, ali i potrebu razvijanja konkurentnosti domaćih obrtnika drvodjelaca.

– Ono što nas je potaknulo na cijelu priču je što su ove igračke na reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, što znači da se radi o očuvanju vještina, a vještine umiru s majstorima. Ukoliko ne stvorimo potrebu za takvim igračkama, majstori neće moći nastaviti svoje obrte. Djeci je igra bliska, a s obzirom da su igračke od drveta, obuhvatili smo i ekološku stranu – dodala je autorica.

Ravnateljica Tišljarić uputilan je zahvalu županu Korenu i organizatorima.

– Mislim da su igračke našle put doma. Ovo nije samo formalni susret, nego naš život kroz zaštitu kulturnog identiteta – kazala je.

Dodala je i kako je vrtić u Hlebinama 76. po redu u koji je stigao ovaj projekt, a osim što je prvi vrtić u općini, poseban je i po tome što se nalazi u kući poznatog umjetnika Krste Hegedušića.

Realizaciju projekta pomogle su Koprivničko-križevačka županija i Općina Hlebine, kao i Ministarstvo kulture, Narodne novine i Janaf.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Neke države ga povukle

Pod istragom je popularni lijek protiv bolova koji se prodaje i u Hrvatskoj, može izazvati ozbiljne komplikacije

Europska agencija za lijekove (EMA) potvrdila je da istražuje jedan lijek protiv bolova, a radi se o lijeku metamizol. Kako...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×