27.4 C
Koprivnica
Subota, 15. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
socijalno uključivanje

FOTO Zaključen je projekt Udruge Bolje sutra, 24 osobe s invaliditetom razvile vještine kojima će dobiti priliku zaposliti se, neki već i jesu
F

Mentoriranje je bilo izazovno. Susrela sam se s osobama s različitim poteškoćama. Kako sam ja njih educirala, tako su i oni mene, kazala je Renata Glavica, dugogodišnja volonterka i jedna od mentorica u projektu.

Ne propustite

Koprivnica Udruga Bolje sutra za osobe s invaliditetom danas je održala završnu konferenciju projekta Socijalno uključivanje i jačanje marginaliziranih skupina putem mobilnog mentora – SUJ3M.

– Osnovni cilj projekta bio je osposobiti osobe s invaliditetom, primatelje zajamčene minimalne naknade i nezaposlene za tržište rada. To je skupina koja je na najnižoj razini ljestvice društvenih zbivanja. Ovim projektom uspjeli smo kroz dvije godine osposobiti 24 polaznika – deset prije, 14 sada. Premašili smo zadane pokazatelje, što nas posebno raduje i dodatna je vrijednost ovoga projekta. Dobili su uvjerenja da mogu raditi na poslovima za ECDL operatere – kazala je Marija Mraz, predsjednica Udruge Bolje sutra.

Inače, ECDL diploma jest potvrda informatičke pismenosti.

Prije no što su počeli  osposobljavati polaznike za rad na računalima, morali su ih pripremiti.

– U prvoj godini osposobili smo deset polaznika, pri čemu ih je troje odustalo. To su bile osobe s najtežom vrstom invaliditeta: slijepe i gluhe te one u kolicima. Troje ih se zaposlilo na otvorenom tržištu rada, jedna je otvorila OPG, dok smo jednu zaposlili u našoj udruzi. Istraživala sam, u Koprivnici rade samo dvije osobe u kolicima, što je jako poražavajuće. Time projekt opravdava sve što radimo – nastavila je M. Mraz.

Foto: Ivan Balija
Marija Mraz // Foto: Ivan Balija

Da nema projekata ovakvoga tipa, dodaje, vrlo teško bilo bi osobe s invaliditetom pripremiti za tržište rada.

– Sve je više pristupačnih objekata, pa je malo lakše. Opet, ovakve su aktivnosti prilagođene njima, teško bi sa skupinom koja nema takve teškoće ravnopravno sudjelovali u edukaciji i postići takve rezultate. Ovdje su imali tzv. mobilne mentore koji su im cijelo vrijeme pomagali, baš u svim aktivnostima, čak i izvan njih. Odradili su puno toga – zaključila je M. Mraz.

Foto: Ivan Balija
Iris Mraz // Foto: Ivan Balija

Jedna od polaznica bila je Iris Mraz.

– Projekt mi puno znači, naučila sam se koristiti programima kao što su Word ili Excel, a tu je i internet. Vježbala sam, podsjetila se onoga što sam otprije znala. Nadam se kako ću, glede zapošljavanja, imati bolje prilika. Zadovoljna sam, mentori su izlazili ususret, pomagali su nam – izjavila je I. Mraz.

Renata Glavica dugogodišnja je volonterka Udruge Bolje sutra koja je u ovome projektu bila i jedna od mentorica.

Foto: Ivan Balija
Renata Glavica // Foto: Ivan Balija

– Mentoriranje je bilo izazovno. Susrela sam se s osobama različitih poteškoća. Kako sam ja njih educirala, tako su i oni mene. Moraju steći povjerenje mentora, zaista smo se trudili. Ovisno o svojoj motivaciji, daju više ili manje, ali mi smo zato bili lokomotiva koja ih je povukla u trenutku kada je zaštekalo – pojasnila je R. Glavica.

Na kraju konferencije dodijeljena su uvjerenja polaznicima koji su zaključili obuku.

Završnoj konferenciji prisustvovali su i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i njegova zamjenica Ksenija Ostriž, kao i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Vidovo u Pitomači

FOTO/VIDEO Oldtimeri i stari poljoprivredni strojevi privukli znatiželjnike, pogledajte što je postojalo prije današnjih modernih čuda

Vidovo se i danas slavi u Pitomači, a na trgu je živo i zanimljivo. Izložba oldtimer vozila i stare poljoprivredne...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×