Prijepori oko Europske Amazone

FOTO Zbog erozije Drave HEP i Hrvatske vode žele graditi obaloutvrdu, dok Šafarek to smatra ekocidom

14:30h
0
Drava se dalekovodu približila na 12,5 metara // Foto: Goran Šafarek

HEP je već uništio Dravu pretvorivši ju u beživotnu akumulaciju, a sad planira devastirati ostatak Stare Drave kojim ionako teče minimum vode, gdje ljeti veslači čamaca moraju dijelove pregaziti zbog manjka vode, ne štedi Šafarek HEP.

Zbog erozije stare Drave ugrožen je stup dalekovoda u blizini ušća Bednje na Staroj Dravi. Da bi ga zaštitile, HEP i Hrvatske vode planiraju utvrđivanje obale u dužini od 250 metara. Kako doznajemo iz reakcija koprivničkog biologa Gorana Šafareka te Zaštitarsko-ekološke udruge Senjar, oni se slažu da je potrebno zaštiti imovinu elektroprivrede te omogućiti distribuciju električne energije,  ali drže da je ovakvo rješenje neprihvatljivo i devastirajuće.


– Uopće nije razmotrena mnogo bezbolnija, možda dugoročno i jeftinija varijanta – premještanje stupa. Ovako će se uništiti krajobrazna vrijednost, pojačati lateralna erozija odmah iza obaloutvrde te povećati opasnost od poplava – stručni je sud biologa Šafareka.

Stari tok rijeke Drave, nizvodno od HE Dubrava, početak je Europske Amazone, prirodne oaze i utočišta brojnih zaštićenih vrsta.

Goran Šafarek / Foto: Ivan Brkić
Goran Šafarek // Foto: Koprivnica.net

– Radi se o dijelu Regionalnog parka Mura-Drava te prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji je pod zaštitom UNESCO-a – informiraju nas iz Udruge, a Šafarek se nadovezuje podacima u koje je najbolje sam upućen.

– Ovo je područje redovno hranilište za brojne životinje, a tu je i neposredna blizina nove osmatračnice za ptice u sklopu IPA projekta – rekao je Šafarek i dodao kako na tom toku nema sličnih zahvata od HE Dubrava do spajanja s derivacijskim kanalom na kraju, dok njegova vrijednost raste stoga što se tu Bednja ulijeva u Dravu.

Dobro jutro Dravo - Legrad 24.10.2010. // foto: Goran Šafarek
Jedna od akcija očuvanja Drave // Foto: Goran Šafarek

– Ovi zahvati proturječni su europskom projektu DravaLife, u kojem sudjeluju Hrvatske vode. Njegov je cilj revitalizacija Drave i vraćanja prvotnom stanju – dolazi iz Udruge, dok se Šafarek slaže da ovakva rješenja nisu u skladu s modernom praksom Europske Unije koja se zalaže za micanje regulacijskih struktura van korita i obala, a ne unutar.

Udruga i Šafarek pozivaju Hrvatske vode, HEP i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), kao i Općinu i Županiju da se nađe alternativno rješenje.

– HEP je već uništio Dravu pretvorivši ju u beživotnu akumulaciju, a sad planira devastirati ostatak Stare Drave kojim ionako teče minimum vode, gdje ljeti veslači čamaca moraju dijelove pregaziti zbog manjka vode. Od ogromnih profita kojima se hvali, Elektroprivreda bi trebala financirati premještanje, tim više što se oglašava zelenom energijom, dok njihove hidroelektrane uništavaju rijeke – ne štedi Šafarek HEP.

HEP odnosno HOPS građenje obaloutvrde smatra trajnijim i jeftinijim rješenjem // Foto: Matija Gudlin
HEP odnosno HOPS građenje obaloutvrde smatra trajnijim i jeftinijim rješenjem // Foto: Matija Gudlin

Iz HEP-a na sve odgovaraju kako su stara korita Drave uz hidroenergetske objekte u nadležnosti Hrvatskih voda, te kako zajednički rade na održavanju protočnosti starog korita i uključeni su u oživljavanje rukavaca Drave u sklopu projekta LIFE Drava.

Kako kažu, HEP prati najnovije trendove u proizvodnji električne energije na stručnim i znanstvenim skupovima, te surađuje s nevladinim udrugama i strukovnim udruženjima kao što su WWF, Hrvatsko biospeleološko društvo, Biom i drugi.

– Hidroelektrane kao višenamjenski objekti služe i za obranu od poplava, a akumulacije su postale važna staništa za ptice te su stoga i ušla u ekološku mrežu kao područja, i ne razlikuju se od ostalih hidroelektrana u EU – stajalište je HEP-a koji, kako kaže, uzima u obzir zahtjeve iz područja zaštite okoliša i prirode, te moguće utjecaje na okoliš.

Iz HOPS-a smo dobili odgovor kako se Drava u razdoblju od 1986. godine do 2015. približila dalekovodu sa 116 metara udaljenosti na 12,5, te da su oni naručili Elaborat zaštite obale i zatražili mišljenje nadležnih ministarstava. Iz potonjeg im je odgovoreno da je za zahvat potrebna građevinska i lokacijska dozvola, za čije ishođenje pravni interes imaju Hrvatske vode.

120404-drava
Drava // Foto: arhiva

Isto tako, iz HOPS-a tvrde kako je s Hrvatskim vodama u posljednje četiri godine održano nekoliko sastanaka, ali problem nije riješen.

– Dva su moguća rješenja. Prvo podrazumijeva gradnju obalne utvrde i bilo bi trajno, financijski povoljnije i izvedivo u kratkom roku. Drugo rješenje bilo bi izmicanje nekoliko stupova, jer se ne može izmjestiti samo jedan, i nije trajnog karaktera zbog kontinuirane promjene toka Drave. Skuplje je, a cijeli proces bi trajao nekoliko godina, počevši od rješavanja imovinsko-pravnih odnosa – odgovor je iz HOPS-a koji se izjašnjava da prvo rješenje smatra prihvatljivijim, no ukoliko nadležne Hrvatske vode drže da se ta problematika treba riješiti na drugi način, HOPS će to ispoštovati.

Međutim, kako se s Hrvatskim vodama teško dolazi do ikakvog dogovora, tako ni mi nismo dobili nikakav odgovor.

čitam...