9 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
prikupljeni dokazi

FOTO Zbog ropstva podignuta optužnica protiv Josipa (68) iz Novigrada Podravskog, evo što mu stavljaju na teret
F

Iako su svi navodi naših sugovornika tvrdili da je Josip zapravo 'spasio' Garu, istraga je pokazala da imaju dovoljno dokaza za podizanje optužnice. 

Ne propustite

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici je jučer, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Koprivnici optužnicu protiv Josipa (68) iz Novigrada Podravskog jer su utvrdili da je počinio kazneno djelo ropstva.

O tom slučaju pisali smo početkom rujna prošle godine. Navodi mještana bili su da je Josip zapravo pomogao Gari, muškarcu za kojeg se tvrdi da je bio rob.

– Optužnicom se okrivljenog 67-godišnjaka tereti da je od početka 2012. do kolovoza 2020. godine na svojem poljoprivrednom gospodarstvu u okolici Koprivnice; kršeći odredbe Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i odredbe Povelje Europske unije o temeljnim pravima; iskoristio teške osobne prilike i siromaštvo 50-godišnjeg oštećenika te ga prisilio da svakodnevno obavlja teške fizičke poslove na gospodarstvu bez ikakve novčane naknade.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Okrivljeniku se stavlja na teret i da oštećeniku nije ishodio zdravstvenu zaštitu niti mu osigurao osnovne higijenske uvjete za život, kao i da mu je ograničio slobodu kretanja i socijalne kontakte i fizički ga kažnjavao, čime je uspostavio njegovu potpunu pokornost i kontrolu nad njegovim životom te postupao s njime kao sa svojim vlasništvom – stoji na stranicama Općinskog državnog odvjetništva.

Iako su svi navodi naših sugovornika tvrdili da je Josip zapravo ‘spasio’ Garu, istraga je pokazala da imaju dovoljno dokaza za podizanje optužnice.

– Garo je fizički i mentalno zaostao, uz sve dužno poštovanje. Imao je brata koji je umro od alkohola, a i on je volio popiti. Bili su siromašni otkad se zna za njih. Sad je sve to ispalo skroz naopako, zapravo je Josip (67) pomogao Gari – rekli su nam mještani u rujnu.

– Sredio mu je sobu u kući, sredio mu je TV, dao mu je jesti, piti, družili su se, za Dane općine skupa su obilazili centar. Svi u Novigradu znaju za njih, Garo da je htio mogao je otvoriti vrata i pobjeći jer je Josip stariji, vraga bi ga ulovio.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Imao je jesti, piti i tuširati se. Radilo se od jutra do mraka, klasična seljačka priča. Garo nije znao ni voziti traktor, samo je nabacivao bale i slično. Radio je cijeli dan, sigurno je bilo naporno. Što se događalo u četiri zida, to ne znam, no ispalo je puno gore nego što jest – rekli su nam mještani Novigrada Podravskog.

Cijela ta priča otkrivena je kad je Garo završio na hitnoj. Nešto mu se upalila noga pa su po njega došli s hitne i shvatili da nema dopunsko te je nastala frka. Slučaj je prijavljen policiji koja je sve proslijedila odvjetništvu. Zašto Josip nije prijavio Garu i sredio mu zdravstveno osiguranje ne zna se. Kako to obično biva, vjerojatno je samo htio uštediti novac, pričali su nam stanovnici tog sela u rujnu.

No, čini se kako je temelja za optužnicu bilo jer ona je podignuta.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

uživo iz stožera HDZ-a

FOTO/VIDEO Sobota i Ljubić: U županiji smo pojačali rezultate za 20 posto, hvala svima koji su glasali za HDZ

Nakon prvih neslužbenih rezultata, svoj kmentar dali su kandidati s liste HDZ-a u IV: izbornoj jedinici Darko Sobota i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×