prikupljeni dokazi

FOTO Zbog ropstva podignuta optužnica protiv Josipa (68) iz Novigrada Podravskog, evo što mu stavljaju na teret

Iako su svi navodi naših sugovornika tvrdili da je Josip zapravo 'spasio' Garu, istraga je pokazala da imaju dovoljno dokaza za podizanje optužnice. 

07:50h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici je jučer, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Koprivnici optužnicu protiv Josipa (68) iz Novigrada Podravskog jer su utvrdili da je počinio kazneno djelo ropstva.

O tom slučaju pisali smo početkom rujna prošle godine. Navodi mještana bili su da je Josip zapravo pomogao Gari, muškarcu za kojeg se tvrdi da je bio rob.

– Optužnicom se okrivljenog 67-godišnjaka tereti da je od početka 2012. do kolovoza 2020. godine na svojem poljoprivrednom gospodarstvu u okolici Koprivnice; kršeći odredbe Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i odredbe Povelje Europske unije o temeljnim pravima; iskoristio teške osobne prilike i siromaštvo 50-godišnjeg oštećenika te ga prisilio da svakodnevno obavlja teške fizičke poslove na gospodarstvu bez ikakve novčane naknade.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Okrivljeniku se stavlja na teret i da oštećeniku nije ishodio zdravstvenu zaštitu niti mu osigurao osnovne higijenske uvjete za život, kao i da mu je ograničio slobodu kretanja i socijalne kontakte i fizički ga kažnjavao, čime je uspostavio njegovu potpunu pokornost i kontrolu nad njegovim životom te postupao s njime kao sa svojim vlasništvom – stoji na stranicama Općinskog državnog odvjetništva.

Iako su svi navodi naših sugovornika tvrdili da je Josip zapravo ‘spasio’ Garu, istraga je pokazala da imaju dovoljno dokaza za podizanje optužnice.

– Garo je fizički i mentalno zaostao, uz sve dužno poštovanje. Imao je brata koji je umro od alkohola, a i on je volio popiti. Bili su siromašni otkad se zna za njih. Sad je sve to ispalo skroz naopako, zapravo je Josip (67) pomogao Gari – rekli su nam mještani u rujnu.

– Sredio mu je sobu u kući, sredio mu je TV, dao mu je jesti, piti, družili su se, za Dane općine skupa su obilazili centar. Svi u Novigradu znaju za njih, Garo da je htio mogao je otvoriti vrata i pobjeći jer je Josip stariji, vraga bi ga ulovio.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Imao je jesti, piti i tuširati se. Radilo se od jutra do mraka, klasična seljačka priča. Garo nije znao ni voziti traktor, samo je nabacivao bale i slično. Radio je cijeli dan, sigurno je bilo naporno. Što se događalo u četiri zida, to ne znam, no ispalo je puno gore nego što jest – rekli su nam mještani Novigrada Podravskog.

Cijela ta priča otkrivena je kad je Garo završio na hitnoj. Nešto mu se upalila noga pa su po njega došli s hitne i shvatili da nema dopunsko te je nastala frka. Slučaj je prijavljen policiji koja je sve proslijedila odvjetništvu. Zašto Josip nije prijavio Garu i sredio mu zdravstveno osiguranje ne zna se. Kako to obično biva, vjerojatno je samo htio uštediti novac, pričali su nam stanovnici tog sela u rujnu.

No, čini se kako je temelja za optužnicu bilo jer ona je podignuta.