11 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 22. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
BOŽIĆNA PRIČA

FOTO Životni put Irme i Ivana spoj je tradicionalnog i modernog, neočekivanih izazova i ljubavi: Samuela, Ritu i Štefa učimo poštovanju prema svačijem vjerovanju
F

Ono što je nama bitno jest da djeca znaju da je na Božić Isusu rođendan, a ne Djeda Mrazu. Trenutno misle da Djed Mraz pomaže Isusu, rekao je Ivan

Ne propustite

Božić je vrijeme kada su obitelj, prijatelji i bližnji na prvom mjestu. Vrijeme kada se svi trudimo svojim voljenima pokazati koliko nam je stalo do njih. Vrijeme kada nas tople obiteljske priče uvijek raznježe.

Obitelj Osrečak mlada je i nadasve zanimljiva obitelj, a čine ju mama Irma, tata Ivan te djeca Samuel, Rita i Stjepan zvan Štef.

Irma i Ivan upoznali su se prije devet godina, kada su još bili studenti. Ispričali su nam kako su se upoznali u jednom koprivničkom kafiću, kojem se, kako Irma kaže, uvijek vraćaju. To je njihov ljubavni kutak i dnevni boravak kada se na kratko žele maknuti od kuće. Jer, priznajmo svi, kad-tad se nađemo u situaciji da poželimo pobjeći od svoje obitelji, barem na kratko!

– Nestrpljivo smo hodali dvije godine, jer smo jako brzo skužili da vidimo zajedničku budućnost, a bili smo dosta mladi i nismo očekivali ljubav, a ona se dogodila. Ubrzo nakon toga nam se pridružio i Samuel (7) i pomogao nam da okrunimo našu vezu – rekla nam je Irma na samom početku.

Obitelj Osrečak
Samuel od malena voli glazbu // Foto: Ivan Balija

Obitelj im se ubrzo povećala, na svijet je došla, sada petogodišnja Rita, a nakon toga i Stjepan (3).

Njihov put i život bio je spoj raznih preseljenja, neočekivanih situacija, nezaposlenosti, izazova, ali i onog najbitnijeg – ljubavi. Ljubavi koja ih drži na okupu. Ljubavi koja ih je spojila i zbog koje su uvijek išli prema naprijed, a danas s ponosom i srećom mogu reći da su sretna, mlada obitelj koja živi u svoja ‘četiri zida’, u kući koju su kupili i koju uređuju, sretni su što imaju i prijatelje koji im itekako pomažu u uređenju.

Obitelj Osrečak smatra da nikad nije pravo vrijeme za nešto i da to pravo vrijeme ne treba  čekati. Ne treba čekati veću plaću, stalni posao, sigurno stambeno pitanje.

– Najbolje je ništa ne čekati, ako nešto želiš, onda samo kreni, ostalo se sve posloži – rekao je Ivan, a Irma je dodala da je baza svega ljubav i hrabrost te povjerenje u Boga.

Obitelj Osrečak
Rita i Stjepan // Foto: Ivan Balija

Irma nije bila oduvijek vjernica, no životne okolnosti, ‘krizica’ koja je nju i Ivana zadesila, potaknula ju je da se preobrati.

– Duboki besmisao, deset puta sam polagala jedan te isti ispit, posao nisam imala, počeli smo se i svađati. Tražila sam nešto, a na totalno krivom mjestu. I tu sam našla Boga i stavila ga na prvo mjesto. I tu se sve posložilo. Ivan mi je postao suprug, danas smo obitelj – rekla je Irma te dodala kako su željeli sve ili ništa. Ako idu na sve, onda je to za zauvijek.

– Htjeli smo katolički brak, tako da ne možemo pobjeći jedno od drugog, a ja do toga držim. I dok hoću pobjeći! – nasmijala se Irma iskreno i prepuna ljubavi.

Obitelj Osrečak
Irma i Rita // Foto: Ivan Balija

Inače, Ivan i Irma dio su Hrvatska zajednica Bračnih susreta te su im druženja s drugim parovima i pomogla u rješavanju problema s kojima su se znali sresti. Kako to u životu inače i ide.

– Treba znati prepoznati svoje osjećaje, razlučiti zašto se tako osjećaš, staviti ih na ‘pravo mjesto’. Imamo prijatelje s kojima smo stvorili svoju malu bračnu zajednicu te se svaki mjesec ili svaki drugi mjesec nalazimo i pričamo o svemu. O problemima, financijama, seksualnosti, vjeri, o svemu – rekao je Ivan te dodao kako je otvorenost vrlo bitna, jer nikad ne znaš tko će što reći i što će tebi od toga ostati i pomoći ti.

Irma trenutno nije zaposlena, iako kaže da joj posao sad već nedostaje, no svoj je život trenutno posvetila obitelji.

– To je posvećeni život, dok si supruga i majka ne možeš ganjati karijeru iz dana u dan. Vremena imam, oni su sad prioritet – rekla je Irma te dodala kako je sretna što im njihove obitelji puno pomažu od samog početka.

Obitelj Osrečak
Foto: Ivan Balija

Ivan potječe iz velike obitelji i iako nikad nije ‘maštao’ o tome da će jednog dana imati svoju veliku obitelj, svojevremeno si je rekao da će imati barem isti broj djece kao i njegov tata. Radi se o broju četiri, a priznajemo da su se već opasno približili postavljenom cilju.

Iako vrlo slični, Irma i Ivan su u određenim pogledima različiti.

– Čovjek je stvoren da se razvija, a mi se u tom procesu pratimo i dajemo si dovoljno slobode za razvoj i različitosti – rekla nam je Irma.

Upravo to joj je i pomoglo da razumije i podrži Ivanovu želju da osnuje bend. Death metal bend. Tako je! Ivanov bend zove se Attitudes To Human Extinction, a kada tome dodate ovaj ‘death metal bend’, na pamet vam prvo padne kako je to nespojivo. Kršćanstvo i death metal!

– Death metal više je vezan uz ljudsku glupost, antropologiju… situacije i prilike kojih se ljudi boje. Nije toliko vezano na vjeru. Black metal se veže uz okrenute križeve. Moji tekstovi govore o ljudskim glupostima. U određenim dijelovima tekstova spominjem religiju, ali više su to kao neki osvrt na iskorištavanje religije za osobne potrebe, a govore i o nerazumijevanju same Biblije – rekao je Ivan te dodao kako ga je vjera oblikovala tako da postane pošten čovjek, da ne osuđuje ljude.

Obitelj Osrečak
Foto: Ivan Balija // Tata Ivan, Rita i Samuel

– Takav si kakav jesi, ako ti mogu pomoći odlično, ako ne želiš pomoć, u redu. Nisam baš praktični vjernik, ali imam poštovanja prema tome i vjerujem da me vjera izgradila – istaknuo je Ivan.

Irma se nadovezala na Ivana te nam rekla kako ništa nije crno-bijelo, biti vjernik ne znači samo ići u crkvu, biti vjernik znači ne imati predrasude.

– Mi jako volimo rušiti predrasude. Dok netko veli da nešto ne ide mi kažemo ‘gle nas’! Vjera i death metal ne idu? Gle nas! Dok su nam govorili da nećemo uspjeti kao par, rekli smo ‘gle nas’ – pojasnila je Irma te nam ispričala koliko joj je Ivan pomogao da se izgradi kao osoba.

– Ivan je osoba koja me gurala do ruba pa čak i preko, gradila sam se uz njega. Naučio me kako ne osuđivati ljude. Iako nije praktični vjernik kao ja, u životu je pravi Isusov sljedbenik. Iskreniji nego neki praktični vjernici. Ima empatiju koju sam uz njega morala učiti, uz koju se ja nisam rodila, već sam ju uz njega razvila – rekla je Irma te dodala kako se u svojim različitostima izgrađuju i pomažu jedno drugom da se razviju.

Obitelj Osrečak
Foto: Ivan Balija

Božić u obitelji Osrečak spoj je tradicije i modernog.

– Njegujemo tradiciju koliko god možemo, iako puno toga s godinama ispari. Nosimo slamu na Badnjak, na badnje veče ‘unosimo Božić’ u dom uz Betlehemsko svijetlo. Već na Badnjak si čestitamo Božić, što je nekima čudno. Sve što smo primili od djedova i baka nastojimo primijeniti. Na dosta stvari koje smo zaboravili, oni su nas prisjetili. Mislim, kaj ćemo djeci ostaviti od Božića, poklone? To ispari za 15 minuta, a dok zajedno pečemo kolače to je doživljaj, to je stvaranje doživljaja i sjećanja – opisala je Irma.

Inače, u kući obitelji Osrečak bor se kiti na Badnjak, kako se inače tradicionalno, nekad puno više, radilo. Ivan na sam Badnjak odlazi u potragu za borom i to je tradicija koju vole i njeguju.

– Veći mi je gušt donijeti bor u zadnji čas, dok se djeca pitaju ‘di je već taj Božić’ – s osmijehom nam je rekao Ivan.

Obitelj Osrečak
Foto: Ivan Balija

Kićenje bora u ovoj obitelji prepuno je zvukova kotrljanja kuglica, pokoje borbe i iznimne sreće i smijeha. Na sam Badnjak djeca idu na dječju polnoćku, a Irma i ponekad Ivan odu na onu ‘pravu’. Za Božić nitko ne radi ništa, a slave ga u obiteljskom krugu. Na Štefanje posjećuju svoje bližnje.

– Za Božić se ne ide nigdje. Nekad se pričalo da ti se bu vužgala kosa ako ideš u čestitare na Božić – prisjetila se Irma.

Na sam Božić odlaze svi na misu, a iako ovaj mali trio fantastikus nema prevelike koncentracije i požele pokoju ‘borbu’ odraditi i na misi, od malena ih uče vjeri i odlasku u crkvu.

– Nastojimo ih odgajati u slobodi djece božje, pokazujemo im kako mi živimo, a na njima je da jednog dana izaberu kako će oni živjeti. Tako su moji roditelji i meni dali prostora. Kada su mi govorili da idem na misu, pružala sam otpor, sada kada to ne govore to, idem na misu – rekla je Irma te dodala da iako su vjernici ‘ne prde dugu’, imaju svoje probleme, ne pokušavaju biti ono što nisu već se trude ostati svoji, normalni.

Obitelj Osrečak
Foto: Ivan Balija

Pitali smo mališane što najviše vole kod Božića? Kažu da uživaju, naravno, u poklonima! Uživaju i u izradi keksića, u kićenju bora. Irma i Ivan trude se da im pokloni ne budu u prvom planu, ali svjesni su da su svačije veselje. Poklone kupuju u lokalnim OPG-ovima, nisu rastrošni. Svojoj djeci ne nameću ništa, dali su im da sami odaberu u što žele vjerovati kada su u pitanju pokloni. Je li ih donio Djed Mraz ili Isus?

– Ono što je nama bitno jest da djeca znaju da je na Božić Isusu rođendan, a ne Djeda Mrazu. Trenutno misle da Djed Mraz pomaže Isusu – rekao je Ivan te dodao kako djecu od malena uče da imaju poštovanja prema svačijem vjerovanju.

– Uvijek se nađe netko tko propitkuje nečiju vjeru, a ja im na fin način kažem da vjeru poštujem jer me izgradila, jer mi je pomogla da ne naštetim sebi, da ne naštetim drugima – zaključio je Ivan.

Obitelj Osrečak
Foto: Ivan Balija
Obitelj Osrečak
Foto: Ivan Balija
Obitelj Osrečak
Foto: Ivan Balija
Obitelj Osrečak
Foto: Ivan Balija
Obitelj Osrečak
Foto: Ivan Balija
Foto: Ustupila obitelj Osrečak
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

772. ROĐENDAN

[FOTO] INTERVJU Mario Rajn u povodu Dana grada: Ušli smo u skupinu iznadprosječno razvijenih gradova, Križevčani su toplo prihvatili radnike Cengiza

Slavljeničko raspoloženje vlada u jednom od gradova naše županije. Naravno, riječ je o Križevcima, čiji se 772. rođendan obilježava...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×