27.4 C
Koprivnica
Subota, 15. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
dugoočekivani projekt

FOTO Zrinski trg dobiva fontanu, više zelenila, art i book zonu, a meteorološki stup odlazi u povijest, Jakšić: Radovi počinju u listopadu, a iduće godine ćemo uživati u novom centru Koprivnice
F

Mnogi su to od nas tražili i zahtijevali, i zato ja za uzvrat sve njih molim malo strpljenja. Pred nama su veliki radovi, ali kad završe svi ćemo zajedno uživati u novim središnjim trgovima, zaključio je Jakšić.

Ne propustite

Nakon brojnih obećanja i višegodišnjih najava, za nešto više od mjesec dana napokon bi trebali početi radovi u samom središtu Koprivnice.

To znači da će jedan od najljepših trgova u sjeverozapadnoj Hrvatskoj uskoro poprimiti sasvim novo lice, a osim Zrinskog trga, nove konture dobit će i onaj susjedni, Trg bana Josipa Jelačića.

Mišel Jakšić

Drugim riječima, u centru Koprivnice dobit ćemo nove sadržaje poput fontane ispred vijećnice, bit će više zelenila te brojni mini sadržaji poput “art” zone ispred Galerije, odnosno “book” zone ispred knjižnice.

Bit će tu i nove zone s klupama i parkinzima za bicikle, trebali bismo dobiti i novi spomenik biciklima, a u projektu je i novi drvored, namijenjen “chill” i “pop up” zoni. S druge strane, neće više biti jedne ogromne betonske plohe kakvu sad imamo, a neće biti ni ovih, starih, polurazbijenih pločica na koje svi moramo paziti kad hodamo samim centrom grada. Ukratko, čeka nas mnogo promjena.

Prvo kreće obnova Zrinskog trga, a nakon toga i Jelačićevog

A sve to u radovima vrijednim 12 milijuna kuna, za koje je natječaj raspisan prije nekoliko dana. Kako nam je rekao gradonačelnik Mišel Jakšić, rok za provedbu javne nabave je 17. rujna.

– Ako ne bude žalbi, a mi se nadamo da ih neće biti, jer vrijednost radova nije velika, do kraja rujna ide potpisivanje ugovora i već u listopadu počinju radovi. Prvo na Zrinskom trgu, a zatim i na Jelačićevom. Konkretno, prve lopate zabacit će radnici KC voda, koji kreću s kanalizacijom i izmjenom kolektora. Točnije, koliko sam shvatio iz razgovora s direktorom Petrasom, stari će zapuniti i zatvoriti i pored njega postaviti potpuno novi. Oni su spremni za početak radova, već su odradili i javnu nabavu, koja ih je koštala, ako se ne varam, između četiri i pet milijuna kuna – upoznao nas je Jakšić s prvim detaljima obnove.

Budući izgled Zrinskog trga // Foto: NFO

S obzirom na to da su radovi dugotrajni i da je pred nama kišni, a nakon njega i zimski period, jasno je da će šetnja centrom biti otežana u to vrijeme i da će nam svima trebati mnogo strpljenja. Isto vrijedi i za brojne ugostitelje, odnosno obrtnike, koji imaju svoje radnje u samom središtu grada. Jakšić napominje kako na sve njih misle.

Pristup kafićima i radnjama u centru grada uvijek će biti moguć

– Nitko ne bi trebao imati problema zbog tih radova, niti, što ja znam, zatvarati vrata svoje radnje na neko vrijeme. Dapače, vodimo računa o njima baš kao i o kupcima, odnosno posjetiteljima kafića, koji neće imati problema s prilaskom istima. Općenito gledano, prolazi kroz središte grada će u svakom trenutku radova biti osigurani, neće se to raskopati na način da cijeli centar bude rasturen, da ne možeš ni naprijed ni nazad. Uz park i kafiće moći će se prolaziti – pojašnjava prvi čovjek grada.

Kaže kako će se i promet automobilima normalno odvijati, jer se radovi odnose isključivo na strogi centar, odnosno pješačku zonu. Što se, pak, tiče Nemčićeve i Svilarske ulice, njihova renovacija dolazi u drugoj fazi, odnosno ne prije 2023. ili čak 2024. godine.

Ljudima će za oko najviše zapeti nova fontana

Kada su u pitanju novosti u središtu grada, Jakšić napominje kako će se po završetku radova promjena itekako vidjeti, a ljudima će vjerojatno najviše za oko zapeti nova fontana, koja se planira napraviti ispred gradske vijećnice, odnosno na spoju Zrinskog s Jelačićevim trgom. To, pak, znači da ćemo u strogom centru Koprivnice imati čak tri fontane.

Foto: NFO
Više zelenila i više mini sadržaja, uklanja se dotrajali meteorološki stup

– Ta nova fontana neće biti klasična, kao ove dvije koje već imamo, već bude, hajdemo to tako reći, podna prskalica. To je rješenje koje se u više gradova pokazalo kao pun pogodak. Pogotovo u vrućim, ljetnim danima. No ne bih izdvajao samo tu fontanu, jer će biti mnogo noviteta. Građanima će se vjerojatno svidjeti činjenica da se park blago širi, točnije, ide više zelenila prema trgu, a više zelenila dolazi i na Trg Bana Jelačića. Nećemo više imati bezličnu betonsku plohu, bit će više mini sadržaja, ali teško je to sad ovako riječima opisivati. Sve te promjene najbolje će se vidjeti po završetku radova – dodao je.

Spominjući mini-sadržaje, Jakšić je vjerojatno aludirao i na novitete koji nas čekaju ispred galerije, odnosno knjižnice. Kako piše u idejnom rješenju, ispred galerije (“art” zona) zamišljene su podignute platforme i žardinjere, koje će služiti kao postolja za povremene izloške, a na njima će se moći i sjediti. Što se tiče knjižnice (“book” zona), ispred nje će se instalirati solarno stablo s priključkom za punjenje mobitela i ekranom koji će davati meteorološke informacije. To, pak, znači da će se iz centra ukloniti dotrajali meteorološki stup, koji već godinama nije u funkciji.

Odustali od amfiteatra, prilagodili i boje da centar ne bude prešaren

Dva kioska, ispred tržnice i uz prometnicu s Nemčićevom, neće se ukloniti, već razmjestiti za nekoliko metara, a bit će tu i nove žardinjere za sjedenje, naravno, s pripadajućim zelenilom. Na trg stižu i novi stalci za bicikle, nove klupe za sjedenje, nove lampe, koševi za smeće i brojna druga suvremena urbana oprema. Ipak, za razliku od prvog projekta koji je predstavljen javnosti, ima određenih promjena. Podsjećamo, obnavljat će se prema projektima zagrebačke projektantske kuće NFO, koja je s idejnim rješenjem pobijedila na javnom nadmetanju.

Šetnica uz park // Foto: NFO

– Bilo je nekih reakcija pa smo nakon provedenog natječaja napravili naše mini povjerenstvo, jer je konzervator morao “popeglati” još neke stvari. Ako se sjećate, u prvom projektu želja projektanta bio je amfiteatar u blizine postojeće fontane, ali to je urbana povijest i to nema smisla dirati. Također, sam centar je bio prešaren pa su prepravljali boje da to sve skupa ima neki smisao. Ništa nismo radili na svoju ruku, u sve smo uključili Feletara, Atača, pa i arhitektu Filipovića iz županije i oni su sve to lijepo odradili. Mislim da će svi u konačnici biti zadovoljni – napomenuo je Jakšić.

S obzirom na obujam radova, ali i na činjenicu da je preuređenje centra nešto će građanima biti najupadljivije, upitali smo ga hoće li se upravo s ovim projektom najviše ponositi, odnosno hoće li ga građani upravo po ovim radovima najviše pamtiti.

Radovi će trajati godinu dana, možda i kraće

– Brojni građani vezani su uz naš centar grada i vjerujem da će to ljudima najviše značiti. Ali ne smijemo zaboraviti na školu na Podolicama i neke značajne infrastrukturne projekte. Što se tiče vašeg pitanja, mislim da se neću najviše vezati uz to uređenje trga, ali stoji činjenica da je to jedna od najznačajnijih stvari koje ćemo napraviti u mom mandatu. Čeka se na to uređenje već 30 godina i sad će napokon početi – naglasio je.

Kako je dodao, u Gradu bi voljeli da radovi završe do 1. svibnja iduće godine, ali i napomenuo kako su to samo želje, a realnost ovisi o mnogo faktora i varijabli na koje ne mogu utjecati, poput vremenskih uvjeta. Ono što je sigurno, završit će kroz 2022. godinu.

– Za godinu dana imat ćemo novo lice središta grada. I to je važno naglasiti. Mnogi su to od nas tražili i zahtijevali, i zato ja za uzvrat sve njih molim malo strpljenja. Pred nama su veliki radovi, ali kad završe svi ćemo zajedno uživati u novim središnjim trgovima – zaključio je Jakšić.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024

FOTO/VIDEO Podravci u Berlinu rade pravu feštu, razvili hrvatsku zastavu dulju od 100 metara

Spektakularno je u Berlinu, gdje Hrvatska u 18h igra prvu utakmicu Europskog prvenstva protiv Španjolske. Tamo je oko 100.000 hrvatskih...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×