14.6 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
SIMBOLIČAN POSJET

FOTO Jedini bolnički odjel na kojeg se dolazi s veseljem primio vrijednu donaciju, Koren: Posjetom ne možemo promijeniti situaciju, ali je prilika da progovorimo o problemu
F

Zadnjih pet godina imali smo oko 800 poroda, sada za toliko manje. Nažalost sve nas je manje, a mi koji smo ostali morali bi misliti o tome - kazao je Stanišić

Ne propustite

Početak godine tradicionalno je rezerviran za posjete koprivničkom rodilištu od strane gradskih i županijskih vlasti. Nakon što su se jučer s brojkama upoznali predstavnici Grada Koprivnice, danas su tu učinili i predstavnici Koprivničko-križevačke županije predvođeni županom Darkom Korenom.

Voditelj Odjela ginekologije Ivica Stanišić županijskom je vodstvu ponovio jučer iznesene brojke po pitanju poroda.

Ivica Stanišić, voditelj Odjela ginekologije

Imali smo 682 poroda, devet blizanačkih trudnoća, rođena je 691 beba što je 91 manje nego godinu ranije.

– Imamo prvu bebu rođenu u 5 sati ujutro, majka i dijete su dobro. Godinu smo završili s blizanačkom trudnoćom i to dva muška djeteta. Nažalost godina je u padu, broj poroda je 91 manje od 2021. godine. Zadnjih pet godina imali smo oko 800 poroda, sada za toliko manje. Nažalost sve nas je manje, a mi koji smo ostali morali bi misliti o tome – kazao je Stanišić te dodao kako brojke koprivničkog rodilišta ne odstupaju od onih u ostalim hrvatskim gradovima.

Ravnatelj bolnice Mato Devčić istaknuo je ovom prilikom da bolnica nastavlja trend angažiranja u projektima financiranim iz fondova EU te bi s 10. srpnja, kad završava ugovorno razdoblje, trebao biti i završen projekt energetske obnove glavne bolničke zgrade vrijedan 32 milijuna kuna. Devčić je najavio i sve bliži početak izgradnje Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli za koji su neki dan odobrena sredstva za projektno-tehničku dokumentaciju.

 

Mato Devčić, ravnatelj OB Koprivnica

– Projektom energetske obnove centralne zgrade završava petogodišnjii proces energetske obnove kompletne bolnice. Time smo učinili iskorak uloživši do sada 101 milijun kuna iz fondova EU djelomično financirani i novcima Vlade RH. Sve to prati i jedan vrlo pozitivan trend održavanja brojnosti, kvalitete ljudskih potencijala i kvalitete pružene zdravstvene usluge što smo se osvjedočili provedenom anketu među pacijentima u rujnu – kazao je Devčić.

Župan Darko Koren pridružio se pozdravima i novogodišnjim čestitkama.

– U posjetu smo odjelu na koji se jedino u ovoj bolnici dolazi s radošću, a s još većim veseljem odlazi iz njega van. Nažalost zbog demografskih trendova to je sve rjeđe i rjeđe. Nisam siguran da naši simbolični posjeti odjelu početkom godine doprinose da se trend promijeni, ali je prilika da se progovori o tome. Demografija je problem, proces na kojeg se teško može utjecati sa mikrorazine. Svjedočimo činjenici da nije problem županije, ni države, to je puno širi problem kakvim svjedočimo u puno razvijenijim zemljama nego Hrvataskoj. Što je zemlja razvijenija to su veći problemi – kazao je Koren te dodao kako županija može, a i čini je da doprinosi materijalnom stanju zdravstvenog sektora.

– Evidentno je da se na bolničkom kompleksu puno činilo, a činit će se ubuduće, što po pitanju infrastrukture, što opreme, a i kadrovska politika ima smisla, iako su tim opterećeni svi u Hrvatskoj, uvjeren sam da kontroliramo sve silnice koje utječu na to – istaknuo je župan te zahvalio svima koji rade u bolničkom sustavu, od bolnice, doma zdravlja, zavoda za hitnu medicinu pa i ljekarnama na visokoj razini odgovornosti i strasti na izvršenju svojih svakodnevnih radnih obaveza na račun svih koji koriste njihove usluge.

Nakon što su iznesene brojke i planovi, izvršena je svečana primopredaja paketića za odjel rodilišta. Župan i suradnici rodilje i njihove prinove darivali su paketima higijenskih potrepština, dok su malenu Niku koja je prvo rođena beba u novoj godini u našem rodilištu, poklonili medvjedića.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nismo baš "tako" dobri

Gospodarstvo u našoj županiji je zapravo – osrednje, jedino prosječna plaća radnika ulazi u top 10!

Podravka, Radnik, Carlsberg, Hartmann i još nekoliko većih kompanija "kičma" su županijskog gopspodarstva. No, što zapravo govore podaci poslovanja...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×