13.4 C
Koprivnica
Nedjelja, 25. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Prijam vatrogasaca u Županiji

FOTO Zvonimir Habijan: Ove je godine broj požara drastično porastao, ali to ne iznenađuje zbog dugih sušnih perioda i klimatskih promjena
F

Iako je prošle godine broj nesretnih događaja bio izuzetno mali u odnosu na posljednjih desetak godina, ove je godine broj tih događaja drastično porastao. Međutim, riješili smo ih na vrijeme i bez velikih gubitaka, stradavanja i materijalnih šteta, zaključio je predsjednik Matosović.

Ne propustite

Povodom Dana hrvatskih vatrogasaca i njihovog zaštitnika svetog Florijana, župan Darko Koren u društvu zamjenika Darka Sobote i pročelnice Melite Ivančić, u goste je primio predstavnike županijske Vatrogasne zajednice i javnih vatrogasnih postrojbi s područja Koprivničko – križevačke županijeIvana Matosovića, Zvonimira Habijana, Gorana Matoničkina, Slavka Lakuša i Matiju Markešića.

Župan je naglasio kako je vatrogasni sustav jedan od temelja cjelokupnog života društvene zajednice.

– Sustav vatrogastva gledamo kroz operativni aspekt, ali i kroz društveni gdje vatrogastvo kao sociološki fenomen ovdje ima važnu ulogu. Mi smo najvatrogasnija hrvatska županija zbog najvećeg broja vatrogasaca na broj stanovnika i to je naša posebnost kojom se ponosimo – rekao je Koren.

Istaknuo je kako je komunikacija i odnos Županije s vatrogascima na visokoj razini te kako redovno financijski prate vatrogastvo.

– Proteklih je godina bilo nekoliko ključnih trenutaka koji su pokazali koliko je opravdano ulagati u taj sustav. Vatrogasci su bili stožerna snaga prilikom dvije velike izvanredne situacije na ovom prostoru – velike poplave kad su izbjeknute mnoge materijalne štete i nesreće, te migrantska kriza kad je kroz prostor županije prošlo toliko migranata koliko županija ima stanovnika – pohvalio je župan veliku ulogu vatrogasaca, zahvaljujući kojima je sve prošlo besprijekorno i bez incidenata.

Zahvalio je predsjednicima i zapovjednicima te svim vatrogascima na ulogama koje igraju u društvu i čestitao im njihov dan.

Koren je istaknuo zasluge vatrogasaca u društvu // Foto: Matija Gudlin

Predsjednik vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Ivan Matosović, također je naglasio zadovoljstvo odnosom Županije prema vatrogascima te kako u posljednje četiri godine nisu osjetili nedostatak financiranja vatrogastva u tom pogledu.

– Više od 50 posto sredstava koja dođu iz Županije mi usmjeravamo na teren – rekao je Matosović.

Izvjestio je što se sve sufinancira iz županijske vatrogasne zajednice od ulaganja u opremu do održavanja turnira, o čemu svjedoči pehar s državog natjecanja, za treće mjesto koje su lani osvojili profesionalci iz Križevaca.

– Iako je prošle godine broj nesretnih događaja bio izuzetno mali u odnosu na posljednjih desetak godina, ove je godine broj tih događaja drastično porastao. Međutim, riješili smo ih na vrijeme i bez velikih gubitaka, stradavanja i materijalnih šteta – zaključio je predsjednik i zahvalio na dobroj suradnji u proteklom mandatu.

Zapovjednik vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan iznio je statističke podatke.

Posjet vatrogasaca županiji // Foto: Matija Gudlin

– Naša županija ima 137 dobrovoljnih vatrogasnih društava udruženih u 24 vatrogasne zajednice, s 9500 članova. Ove će godine biti osposobljeno oko 436 osoba, a svake godine pridruži nam se oko 350 mladih i djece do 12 godina – izvijestio je Habijan te najavio kako će u ovoj, izbornoj godini biti promjena u zapovjednoj strukturi te na razini predsjedništva.

Informirao nas je o povećanom broju požara otvorenog prostora ove godine, tako je u prva tri mjeseca bilo 45 požara, dok je onih peći i dimnjaka bilo 39.

– Porast je i požara objekata u 2017. godini, od čega je stambenih 13 te 12 gospodarskih. To nas ne bi trebalo iznenaditi zbog dugih sušnih perioda i klimatskih promjena – objasnio je Habijan.

Najavio je susret vatrogasne mladeži Hrvatske i Slovenije, 20. svibnja gdje su Županija, Grad i Vatrogasna zajednica domaćini gdje se očekuje 50-ak natjecatelja, a dan nakon toga održat će se i Kup natjecanja Hrvatske vatrogasne zajednice na sportskim terenima u Miklinovcu. Ove je godine, također, u planu 20-ak vatrogasnih vježbi.

– Hvala Županiji što nam je, uz naših 209 vozila, kupila i jedan od tri čamca, kao i što nas je opskrbila plutajućim branama u dužini 160 metara, a vrijedne 68.000 kuna – zaključio je svoje izlaganje zapovjednik Habijan i čestitao kolegama Dan sv. Florijana.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

SAMOUKI KIPAR NE POSUSTAJE

FOTO/VIDEO Petar Kolarić i u 70. godini od betona radi prava remek djela: Tek sad sam u pravom stvaralačkom naponu

Petar Kolarić (70) iz Ždale, naselja na području Općine Gola, ne odustaje od svog poziva koji ga okupira već...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×