- Oglas -

U Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski otvorena je impresivna jesenska izložba gljiva, deveta po redu.

Riječ je o primjercima koje su učenici sedmog razreda, točnije Matej Luketić, Karlo Vudrag, Matija Bogomolec, Ivan Punek, Viktorija Kovač te Katja Ljubić prikupljali sa svojim učiteljem informatike Danijelom Balaškom, ujedno i gljivarem već dvadesetak godina.

Inače, učenici su članovi gljivarske skupine Mladi gljivari koja u školi djeluje već dugi niz godina, a vodi ju spomenuti učitelj.

- Oglas -

Berba je trajala četiri dana, a vrijedni učenici ubrali su čak 153 vrste gljiva koja rastu u Podravini i Prigorju. Među njima su i smrtonosno otrovne Panterova muhara i Zelena Pupavka, dok su najdelikatesnije i najskuplje na tržištu Mrke trubače.

Izložba gljiva– Bilo nam je zabavno i poučno. Jučer smo bili u berbi od sedam ujutro do čak 15 sati. Našli smo rijetke gljive, a profesor nam je pomagao u prepoznavanju vrsta koje nismo znali – rekli su nam učenici.

U skupinu su se pridružili jer vole prirodu i željeli bi naučiti više o gljivama.

Matija Bogomolec bere gljive od svoje pete godine i to sa svojom bakom. U tome posebno uživa pa ne čudi da je postao dio ove skupine.

Tom prilikom, učenici su nam pokazali svoje zavidno znanje o svijetu gljiva, čime su nas zaista oduševili.

Izložba gljiva
Danijel Balaško // Foto: Ivan Brkić

– Brali smo ih na području Podravine i Prigorja i to u Sokolovcu, Apatovcu, Glogovcu, Novigradu Podravskom. Učenicima je bilo jako zabavno i zanimljivo tražiti ih. Dok bi netko, primjerice, našao rijetku vrstu, onda bi taj pak potaknuo drugog da se potrudi i pronađe još rijeđu – kazao nam je učitelj Danijel Balaško.

Inače, Danijel Balaško strastveni je ljubitelj gljiva koji se može pohvaliti s tim da je napravio popis od 2000 gljiva koje rastu na području Hrvatske.

Važno je istaknuti da je, osim toga, prvi otkrio 15-ak novih vrsta gljiva u Hrvatskoj.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime