Svečanom povorkom kroz mjesto, uz limenu glazbu, počelo je obilježavanje Dana Općine Virje. Upriličen je i sajam rukotvorina i domaćih proizvoda te održana i svečana Sveta misa. Ujedno je proslavljen i blagdan sv.Martina, inače zaštitnika Općine, te prikazan scenski prikaz dobročinstva Sv. Martina.

Slavlje je uveličalo i otvorenje ureda Turističke zajednice  ‘Središnja Podravina’, koje obuhvaća područje Legrada, Drnja, Hlebina, Molvi, Gole, Virja i Novigrada Podravskog, a čiji su sjedište i turistički ured smješteni u Virju.

Nakon toga održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj su se okupili brojni gosti i uzvanici iz kulturnog, društvenog i političkog života.

Dan općine Virje
Otvorenje Turističkog ureda Središnja Podravina // Foto: Ivan Brkić

Tom se prilikom Mirko Perok, načelnik Virja, prisjetio brojnih projekata koji su obilježili proteklih godinu dana, a doprinijeli su razvoju općine i tako poboljšali kvalitetu života svih mještana.

Na samom početku, načelnik se dotaknuo onih najmlađih te istaknuo da Općina redovito isplaćuje rodiljnu naknadu koja će se u idućoj godini povećati na 3000 kuna.

Dan općine Virje
Velika povorka predvođena najslađim sudionicima // Foto: Ivan Brkić

– Sufinanciramo boravak mališana u dječjem vrtiću, prijevoz učenika srednjih škola i rad glazbene škole. Uz to, osiguravamo besplatne bilježnice za sve osnovnoškolce te kreditiramo srednjoškolce i studente. Za to godišnje izdvojimo oko 1,6 milijuna kuna – istaknuo je Perok.

Općina misli i na svoje mještane starije dobi, a dokaz tome je program gerontodomaćice koji provodi u suradnji sa Županijom. Financiraju se i topli obroci za mještane slabijeg imovinskog statusa, pomaže rad Caritasa te se vrlo rado financijski pomaže onima koji zbog teških životnih uvjeta trebaju ruku pomoći.

Dan općine Virje
Brojni uzvanici odazvali su se svečanosti Dana općine // Foto: Ivan Brkić

Tako je uz pomoć PORA-e pripremljen projekt ‘Zaželi’, koji će rezultirati zapošljavanjem devet djelatnica koje će brinuti za čak 36 mještana kojima je potrebna pomoć.

– Riječ je o projektu koji je vrijedan 1,3 milijuna kuna, a u potpunosti je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda – istaknuo je načelnik.

No, ono na što je Općina posebno ponosna i s čime se može pohvaliti kao jedna od rijetkih, programi su za mlade obitelji, pokrenuti prvi put ove godine.

– Program već sada pokazuje pozitivne učinke i zainteresiranost mladih za ostanak, pa čak i za doseljenje ovamo. Na ovaj je program tako utrošeno oko 300.000 kuna, a sredstva ćemo osigurati i za iduću godinu. Evo, osam obitelji je iskoristilo ovu potporu, a obuhvaća potpore za kupnju građevinskog zemljišta, kuće ili stana te poboljšanje uvjeta stanovanja, stopostotno financiranje troškova priključka na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu te kupnju stana ili kuće u vlasništvu općine po povoljnoj cijeni – zadovoljan je načelnik Perok.

Potiče se i razvoj gospodarstva i poduzetništva kroz mjere sufinanciranja kamata na kredite, stručnog osposobljavanja zaposlenika i smanjivanjem inicijalnih troškova pokretanja gospodarske djelatnosti, kao i poticanjem zapošljavanja. Tako je Općina sve poslovne, proizvodne i poljoprivredne objekte te klijeti prilikom izgradnje i legalizacije oslobodila od plaćanja komunalnog doprinosa.

Dan općine Virje
Općina posebno brine za mlade i one najmlađe // Foto: Ivan Brkić

Neizostavna je i briga općine o komunalnoj infrastrukturi pa je tako završena izgradnja pješačkih staza uz državnu cestu u Šemovcima i Miholjancu te u Miholjanskoj ulici i dijelu Mitrovice u Virju. Cesta u Šemovačkoj ulici u Virju dobila je novi asfalt te je u suradnji s Komunalijama nastavljena obnova vodovodne i plinske mreže.

– Uređen je i dio Društvenog doma u Šemovcima. U tijeku su radovi na izgradnji kanalizacije u Virju čija je ukupna vrijednost 7,5 milijuna kuna. Za komunalni pogon kupljen je i novi traktor sa svim potrebnim priključcima kako bismo što učinkovitije mogli održavati brojne zelene površine. Za sve te investicije izdvojeno je više od šest milijuna kuna, a ostvarene su uz pomoć resornih ministarstava, Hrvatskih voda, Županijske uprave za ceste i naše Županije – istaknuo je načelnik.

Iz nacrta proračuna za iduću godinu naziru se još ambiciozniji planovi s obzirom na mogućnost korištenja sredstava EU i apliciranje projekata. To se prije svega odnosi na dva velika projekta, a to je obnova stare škole koja će se pretvoriti Zavičajno–kulturni centar, vrijedan oko 10 milijuna kuna.

– Tu je i rekonstrukcija Lugarićeve i Gundulićeve ulice u Virju s kružnim tokom, vrijedna četiri milijuna kuna. Očekujemo i početak gradnje kanalizacije na potezu Šemovci-Hampovica čija je vrijednost oko 20 milijuna kuna – kazao je načelnik.

Spomenuo je i izgradnju spojnog dijela magistralnog vodovoda Donje Zdjelice-Rakitnica, krenulo se s radovima na sanaciji odlagališta otpada Hatačanova te izgradnjom reciklažnog dvorišta.

Nikako se ne smije zanemariti i izgradnja nove tržnice, uređenje hostela, kao i dječjeg igrališta u središtu Općine. Također, načelnik je pohvalio rad vrtića Zrno, Narodne knjižnice te ostalih društvenih i sportskih udruga koje djeluju na području općine.

Dan općine Virje

– Vjerujte mi da ćemo na svečanoj sjednici iduće godine svi zajedno biti još radosniji jer najave i projekti koji su sve bliže našoj općini omogućit će novi početak i razvoj, ne samo Virja nego i šire okolice. Na tome intenzivno radim s mojim poslovnim partnerima i vjerujemo u naš zajednički uspjeh – kazao je načelnik Perok.

Na kraju je zahvalio svim djelatnicima Općine, pročelnici Kristini Filipović i ostalima što odgovorno obavljaju posao koji nije nimalo lak i tako doprinose poboljšanju kvalitete života za sve mještane, u svim naseljima koja općina obuhvaća.

Proslava je ujedno bila i prilika da se podijele priznanja osobama koje su svojim radom i zalaganjem doprinijele razvoju mjesta.

Zlatne plakete dobili su Glumišna družina Virje i Ivan Pikivača za izniman doprinosu u području kulture, Nataša Sušanj za izniman doprinos u području kulture, tehničke kulture i sporta. Tu su i supružnici Sanja i Đuro Grčić koji su nagrađeni za doprinos u području društvenih djelatnosti, Petar Cik za ostvarene rezultate u vinogradarstvu, tvrtka Matvej za razvoj poduzetništva te Mirko Posavec za izniman doprinos u vatrogastvu.

Krenula je tradicionalna povorka virovskim ulicama, sretan rođendan općini Virje!

Posted by Epodravina.hr on Samstag, 11. November 2017

Scenski prikaz dobročinstva sv.Martina u Virju

Posted by Epodravina.hr on Samstag, 11. November 2017

 

čitam...