Suvremeno i povijesno

FOTO/VIDEO Pogledajte prizore koji oduzimaju dah iz multimedijskog centra unutar zidina Starog grada

Kroz šetnju i priču vođeni autorom projekta Sandrom Đukićem, imali smo priliku proći kroz prostorije s fascinantnim suvremenim i inovativnim prizorima iz slavne đurđevačke povijesti.

19:32h
0
Foto: Matija Gudlin

Danas je u utvrdi Stari grad u Đurđevcu, u sklopu muzejskog prostora otvoren i Interpretacijski centar Picokijade. Kroz šetnju i priču vođeni autorom projekta Sandrom Đukićem, imali smo priliku proći kroz prostorije s fascinantnim suvremenim i inovativnim prizorima iz slavne đurđevačke povijesti. Neki od njih prikazani su u vidu flourescentnih crteža na tamnoj zidnoj podlozi koji svijetle u mraku, neki kroz snimke scena bitaka i drugih povijesnih prikaza u trodimenzionalnoj formi, odnosno emitiranih na svim zidovima interpretacijskog prostora, a neki kroz kist naive na zidim površinama. Sve to nadopunjeno sličnim scenama te pričama iz prošlosti na ekranima postavljenima u svakoj sobi te izloženim starim predmetima poput narodnih nošnja.

Na otvorenju gradonačelnik Željko Lacković sa svojom je zamjenicom Kristinom Benko Markovicom i predsjednikom gradskog vijeća Marijanom Ružmanom, kao sudionicima projekta, dočekao  pomoćnicu ministra turizma Snježanu Brzicu te ostale predstavnike mnistarstava turizma i kulture te ostala imena iz turističke branše.

Sutrašnji dan predviđen je za Dan otvorenih vrata Muzeja Grada Đurđevca, kad će građani moći poći u besplatni obilazak Interpretacijskog centra Picokijade i Galerije s donacijom Ivana Lackovića Croate.

Također, od 10 do 14 sati pod zidinama će se održati srednjovjekovni sajam sa starim zanatima i srednjovjekovnim vrtuljkom. Bit će dostupno i interaktivno mačevanje i gađanje lukom i strijelom te demonstracija srednjovjekovnog vatrenog oružja, fotografiranje sa srednjovjekovnim vitezovima i haramijama, jahanje na konjima i prigodna gastronomska ponuda.

U 19 sati održat će se javna prezentacija pogače s oreji koju su đurđevačke žene prijavile da se zaštiti kao nematerijalno kulturno dobro.

Doznali smo kako će cijena ulaznica ostati ista kao i dosad za muzejske ulaznice – 15 kuna za grupa i studente, a 20 za ostale. Više o Centru u koji je Ministarstvo uložilo 1.160.000 kuna i njegovom otvorenju pročitajte uskoro.

Otvorenje Interpretacijskog centra Picokijade u Đurđevcu

Posted by Epodravina.hr on Freitag, 17. März 2017

 

čitam...