20.4 C
Koprivnica
Četvrtak, 30. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Suvremeno i povijesno

FOTO/VIDEO Pogledajte prizore koji oduzimaju dah iz multimedijskog centra unutar zidina Starog grada
F

Kroz šetnju i priču vođeni autorom projekta Sandrom Đukićem, imali smo priliku proći kroz prostorije s fascinantnim suvremenim i inovativnim prizorima iz slavne đurđevačke povijesti.

Ne propustite

Danas je u utvrdi Stari grad u Đurđevcu, u sklopu muzejskog prostora otvoren i Interpretacijski centar Picokijade. Kroz šetnju i priču vođeni autorom projekta Sandrom Đukićem, imali smo priliku proći kroz prostorije s fascinantnim suvremenim i inovativnim prizorima iz slavne đurđevačke povijesti. Neki od njih prikazani su u vidu flourescentnih crteža na tamnoj zidnoj podlozi koji svijetle u mraku, neki kroz snimke scena bitaka i drugih povijesnih prikaza u trodimenzionalnoj formi, odnosno emitiranih na svim zidovima interpretacijskog prostora, a neki kroz kist naive na zidim površinama. Sve to nadopunjeno sličnim scenama te pričama iz prošlosti na ekranima postavljenima u svakoj sobi te izloženim starim predmetima poput narodnih nošnja.

Na otvorenju gradonačelnik Željko Lacković sa svojom je zamjenicom Kristinom Benko Markovicom i predsjednikom gradskog vijeća Marijanom Ružmanom, kao sudionicima projekta, dočekao  pomoćnicu ministra turizma Snježanu Brzicu te ostale predstavnike mnistarstava turizma i kulture te ostala imena iz turističke branše.

Sutrašnji dan predviđen je za Dan otvorenih vrata Muzeja Grada Đurđevca, kad će građani moći poći u besplatni obilazak Interpretacijskog centra Picokijade i Galerije s donacijom Ivana Lackovića Croate.

Također, od 10 do 14 sati pod zidinama će se održati srednjovjekovni sajam sa starim zanatima i srednjovjekovnim vrtuljkom. Bit će dostupno i interaktivno mačevanje i gađanje lukom i strijelom te demonstracija srednjovjekovnog vatrenog oružja, fotografiranje sa srednjovjekovnim vitezovima i haramijama, jahanje na konjima i prigodna gastronomska ponuda.

U 19 sati održat će se javna prezentacija pogače s oreji koju su đurđevačke žene prijavile da se zaštiti kao nematerijalno kulturno dobro.

Doznali smo kako će cijena ulaznica ostati ista kao i dosad za muzejske ulaznice – 15 kuna za grupa i studente, a 20 za ostale. Više o Centru u koji je Ministarstvo uložilo 1.160.000 kuna i njegovom otvorenju pročitajte uskoro.

https://www.facebook.com/epodravina/videos/10155157743249173/

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tradicionalno

Četiri Novigrada susreću se u Podravini, Novigraci iz cijele Hrvatske uživat će u gostoprimstvu i ljepotama našeg kraja

Novigrad Podravski domaćin je ovogodišnjeg susreta četiri Novigrada - Novigrada Podravskog, Novigrada u Istri, Novigrada kod Zadra i Novigrada...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×