15.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Jedinstveni završni rad

FOTO/VIDEO Tri genijalca iz Obrtničke škole od dijelova skutera, viličara, automobila i materijala sa svih strana izgradili nevjerojatnu električnu jurilicu
F

Bit će to prvi završni rad koji nije moguće obraniti na stolu. Zapravo, nismo sigurni ni hoćemo li ga moći uvesti u zgradu, rekao nam je Mata Todorović.

Ne propustite

Tomislav Glavica, Kristian Savka i Mata Todorović pripremili su završni rad kakav Obrtnička škola još nije vidjela u svojoj povijesti.

Ta tri maturanta smjera tehničar za računalstvo konstruirali su potpuno funkcionalan električni automobil koristeći samo svoje znanje, vještine, imaginativnost i gomilu dijelova prikupljenih s najrazličitijih strana – i, naravno, malu pomoć profesora Miroslava Potroška, koji je uvijek bio tu ako je trebalo udijeliti savjet.

Tako su Končar motori od 3,5 kW i 24 V zapravo iz viličara, kotači su od skutera, konstrukcija je od raznih komada metala, a sjedalo potječe iz neidentificiranog automobila 80-ih godina prošlog stoljeća.

Takva neobična kombinacija zahvaljujući trojici mladih genijalaca ima neodoljiv šarm na prvi pogled, a što je najvažnije, bit će u voznom stanju već u subotu, kada brane svoj završni rad.

– Bit će to prvi završni rad koji nije moguće obraniti na stolu. Zapravo, nismo sigurni ni hoćemo li ga moći uvesti u zgradu – rekao nam je Mata.

Foto: Matija Gudlin

Inspiracija za ovaj projekt rodila se na maturalnom putovanju, kada su posjetili auto-kuću Mate Rimca.

– Tamo smo imali priliku vidjeti proces izrade električnih automobila doslovno od nule, od šasije i samih šipki do finalnog proizvoda. To nas je potaklo da i mi pokušamo napraviti nešto slično – prisjeća se Tomislav.

Od same ideje do električne jurilice koju danas imaju prošlo je devet mjeseci, a u to su vrijeme nabavljali materijal sa svih strana. Sada su došli do toga da imaju 300-tinjak kilograma teško vozilo koje bez problema “potegnuti” 30 kilometara na sat i odjednom prijeći 15-ak kilometara udaljenosti, ovisno o uvjetima.

– Uzimali smo otkud smo stigli, sklapali, pripasavali neke dijelove, gdje god smo uspijevali nabaviti. Primjerice, došli smo u dućan i vidjeli neku pločicu te zaključili da bi nam to moglo biti za prihvat na kotač. Potpuna improvizacija – priča nam Tomislav.

Najteži dio bila je prednja suspenzija, gdje se nepostojanje ikakvog postojećeg nacrta pokazalo kao velika teškoća, no uspjeli su je sami napraviti, kako kažu, od nule. Prostor za poboljšanje vide i u amortizerima, koji su trenutno premekani za njihove potrebe.

I vaš novinar okusio je radost vožnje //Foto: Matija Gudlin

Naravno, većinu ideja iz glave trebalo je pretočiti na papir, pa su tako polako nastajale grube sheme, a iz toga detaljan nacrt za koji se pobrinuo Mata.

U subotu, na obrani završnog rada, automobil će biti u potpuno voznom stanju.

– Sto posto, milijun posto – uvjeren je Kristian.

Jedino što im za to nedostaje je spajanje elektronike u automobilu, što im zadaje male poteškoće zbog nedostatka određenih žica, tako da moraju spajati postojeće, no sva trojica ne sumnjaju da će u subotu voziti svojih ruku djelo.

Ističu da im je mnogo značila pomoć profesora Potroška, koji im je pružao konkretne savjete kada je to bilo potrebno.

– Dao nam je savjete što se tiče same konstrukcije, primjerice omjera lančanika, zašto amortizer ne smije biti na jednom mjestu, a mora na drugome i slično – rekao je Tomislav.

Iako je riječ o završnom radu na kojemu, kako i sami tvrde, ima mnogo prostora za poboljšanja, to smatraju početkom na kojemu se nadaju izgraditi neke buduće projekte, a možda i usmjeriti karijeru.

– Plan nam je da ga do kraja usavršimo, da bude kompletan, funkcionalan proizvod i, ako se uspijemo probiti dalje, da nastavimo raditi zajedno. Ne mora nužno biti automobil, može biti i motor ili bilo kakvo vozilo, bitno je da napredujemo u tome što radimo – otkrio je Mata.

Foto: Matija Gudlin

Budno prate i trendove na polju tehnologije električnih automobila, a posebno ih impresionira ono što rade u Tesla automobilima.

– Njihov sustav autopilota je zbilja vrhunac u današnje vrijeme, ogromna je stvar da sam prati promet, znakove, sam reagira, to će biti jako teško nadmašiti, ali potrudit ćemo se, uz sponzore će sve biti moguće – najavljuje Kristian, pomalo u šali, ali puno više i u nadi.

Nismo mogli odoljeti da i sami ne sjednemo u njihov automobil, iako se sada u njemu može samo spuštati niz brijeg, bez pogona. Ipak, osjećaj vožnje, skretanja i kočenja u potpuno jedinstvenom automobilu koji je pažljivo i detaljno stvaran mjesecima neponovljiv je.

Ovaj projekt pravi je pokazatelj da u našem kraju itekako ima potencijala za ulaganje u mlade i kreativne umove. Mladići su sve radili u slobodno vrijeme, a pomoglo im je znanje iz škole koje su stekli tijekom godina, iako ni u jednom školskom programu nije predviđeno učenje izrade električnog automobila. Tko zna, nakon što se pročuje za projekt Tomislava, Kristiana i Mate, možda se i to promijeni.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Križevačka eparhija

Naša katedrala dobit će relikviju svetog Šarbela, sveca s najviše čudesa u povijesti kršćanstva!

Grkokatolička katedrala Svete Trojice u Križevcima 22. rujna dobit će u trajno vlasništvo relikviju svetog Šarbela, istočnog katoličkog sveca...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×