Frankopanska ulica stabilizirana geotekstilom i geomrežom

18:02h
0

Polaganje geotekstila i geomreže / Foto: Glas Podravine, Goran GeneralićPrigodom nedavne rekonstrukcije kanalizacije u Frankopanskoj ulici u Koprivnici, radnici koprivničkog Kominga otkrili su kako je tlo u cijeloj dužini prometnice prilično slabe nosivosti, zbog čega su prije nastavka radova obavljena geomehanička ispitivanja. Uzrok visokoj razini vlage u slojevima tla, kako doznajemo, nekadašnji je obrambeni opkop pun vode koji je prolazio upravo ovim dijelom grada, što je tlo zauvijek učinilo trusnim.


– Podloga je u dužini cijele prometnice dosta loša i to u dubini od čak četiri metra, zbog čega je istu prije nastavka radova nužno stabilizirati. To se može učiniti iskopavanjem i nasipavanjem velike količine šljunka, što je skuplja varijanta ili postavljanjem geosintetika, što je povoljnije rješenje, a skraćuje se i vrijeme radova, rekao nam je Ivan Novak, referent za investicije u Upravnom odjelu za izgradnju grada i upravljanje imovinom.

Sanacija podloge ovom tehnologijom engleske tvrtke Tensar, koju zastupa varaždinska tvrtka Kotonteks, odnosno polaganje geotekstila i geomreža u Frankopanskoj je već započelo. Kako smo se i sami uvjerili, radnici loš sloj zemljanog tla na dubini cca 65 centimetara ispod kote budućeg asfalta prekrivaju vodopropusnim geotekstilom kako ne bi dolazilo do miješanja lošeg tla i šljunka dok će dodatno postavljena geomreža značajno povećati konstruktivnu nosivost i stabilizirati tlo.

 

Valja spomenuti kako je stabiliziranje tla postavljanjem geomreže, u Koprivnici već korišteno prije nekoliko godina prigodom rekonstrukcije Mihanovićeve ulice.

Na pitanje o trajnosti ovakvog rješenja, rečeno je kako je ono istog vijeka kao i sama prometnica. (gg/Glas Podravine)

čitam...