17.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Frankopanska ulica stabilizirana geotekstilom i geomrežom
F

Ne propustite

Polaganje geotekstila i geomreže / Foto: Glas Podravine, Goran GeneralićPrigodom nedavne rekonstrukcije kanalizacije u Frankopanskoj ulici u Koprivnici, radnici koprivničkog Kominga otkrili su kako je tlo u cijeloj dužini prometnice prilično slabe nosivosti, zbog čega su prije nastavka radova obavljena geomehanička ispitivanja. Uzrok visokoj razini vlage u slojevima tla, kako doznajemo, nekadašnji je obrambeni opkop pun vode koji je prolazio upravo ovim dijelom grada, što je tlo zauvijek učinilo trusnim.

– Podloga je u dužini cijele prometnice dosta loša i to u dubini od čak četiri metra, zbog čega je istu prije nastavka radova nužno stabilizirati. To se može učiniti iskopavanjem i nasipavanjem velike količine šljunka, što je skuplja varijanta ili postavljanjem geosintetika, što je povoljnije rješenje, a skraćuje se i vrijeme radova, rekao nam je Ivan Novak, referent za investicije u Upravnom odjelu za izgradnju grada i upravljanje imovinom.

Sanacija podloge ovom tehnologijom engleske tvrtke Tensar, koju zastupa varaždinska tvrtka Kotonteks, odnosno polaganje geotekstila i geomreža u Frankopanskoj je već započelo. Kako smo se i sami uvjerili, radnici loš sloj zemljanog tla na dubini cca 65 centimetara ispod kote budućeg asfalta prekrivaju vodopropusnim geotekstilom kako ne bi dolazilo do miješanja lošeg tla i šljunka dok će dodatno postavljena geomreža značajno povećati konstruktivnu nosivost i stabilizirati tlo.

 

Valja spomenuti kako je stabiliziranje tla postavljanjem geomreže, u Koprivnici već korišteno prije nekoliko godina prigodom rekonstrukcije Mihanovićeve ulice.

Na pitanje o trajnosti ovakvog rješenja, rečeno je kako je ono istog vijeka kao i sama prometnica. (gg/Glas Podravine)

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Oštetili EU

UPRAVO Europski istražitelji “upali” u poznatu prehrambenu kompaniju, istraga u više županija

Kako doznajemo, europski istražitelji, to jest Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu provodi hitnu istragu u više hrvatskih...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×