lijepo

Galovićevo leto uz pjesmu proslavilo rođendan Frana Galovića i Paje Kanižaja

Također treba istaći da je njegovom inicijativom i realizacijom tada 1994. imenovana i Knjižnica i čitaonica imenom Frana Galovića te da je sudjelovao i u imenovanju Gimnazije Frana Galovića.

15:26h
0

U suorganizaciji Galovićeva doma i Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici na lijepom vrlo sadržajnom etno imanju obitelji Betlehem u rodnom selu Frana Galovića u Peterancu održana je kulturna manifestacija Galovićevo leto koja je bila u znaku dviju obljetnica i to 132. rođenja Frana Galovića i 80. rođenja klasika hrvatske književnosti Paje Kanižaja.


Drugo je to ovogodišnje okupljanje zaljubljenika u kajkavsku poeziju i književnost a koje se odvija u spomen na ciklus Pramalet-Leto-Jesen-Zima iz sjajne Galovićeve antologijske kajkavske zbirke Z mojih bregov.

U bogatom glazbeno pjesničkom programu nastupili su podravski majstor cimbula Andrija Maronić, odličnim kantautorskim uglazbljenim pjesmama F.Galovića i P. Kanižaja Bemian duet, sjajne pjevačice narodnih pjesama Katica Požgaj i Zlatica Međimorec, pjesničkim interpretacijama Marija Hegedušić, Ivan Picer, Monika Picer i Barbara Vukotić, Ivana Betlehem, Draženka Bakšaj i Krešimir Blažek, koji je u zahvalu dugogodišnjeg promicanja kajkavske Galovićeve poezije primio Sabrana djela Frana Galovića I–VI te članovi glumačke družine Keršneri iz Ludbrega, Križevačkog likovnog kruga i Varaždinskog književnog društva. Pozdravnu riječ kao vijećnica Općine Peteranec dala je Brigita Benjak.

Nakon četvrt stoljeća zatvoren je ciklički krug najvažnije identitetske i književne manifestacije Podravine – manifestacije Galovićeva jesen. Tako što su Udruga Galovićev dom i Ogranak MH u Koprivnici u prigodi 25. obljetnice pokretanja manifestacije Galovićeva jesen dodijelili u spomen i zahvalu pokretanja manifestacije njenom inicijatoru i prvom organizatoru ondašnjem direktoru knjižnice i čitaonice u Koprivnici JOSIPU BLAŽEKU šestoknjižje Sabranih djela Frana Galovića u redakciji akademika Milivoja Solara koje je objavio koprivnički Ogranak Matice hrvatske.

Također treba istaći da je njegovom inicijativom i realizacijom tada 1994. imenovana i Knjižnica i čitaonica imenom Frana Galovića te da je sudjelovao i u imenovanju Gimnazije Frana Galovića.

čitam...