mutna posla

Gdje je nestao Kristijan Krezić? U Koprivnici je sve propalo, a isti biznis s marihuanom sada pokreće u Banja Luci

Imao je neka dugovanja, koja je u međuvremenu platio i po tom pitanju smo sve riješili. Ugasio je i većinu radnih mjesta koja je bio otvorio ovdje u Koprivnici i s njim više ne kontaktiram, zadnji put vidjeli smo se kada smo potpisivali ugovor o pravu građenja, kaže Jakšić

16:23h
0
Poslovna zona Dravska
Iz potencijalno dobre priče u Dravskoj ispala je samo farsa // Foto: ePodravina

Prije nešto manje od dvije godine, Koprivnicom je poput bombe odjeknula vijest da je javnosti apsolutno nepoznati biznismen u poduzetničkoj zoni Dravska kupio zemljište za 3,8 milijuna kuna. Pritom je obećao nove ultramoderne pogone za farmaceutske preparate na bazi kanabisa, koje će izgraditi u roku nekoliko mjeseci, obećao je i stotinjak novih radnih mjesta, ali i to da je to tek početak jedne lijepe priče, koja će postati jedinstvena u Hrvatskoj.

Dvadesetak mjeseci kasnije pogona nema, nema ni novih radnih mjesta, a sukladno tome, nema ni lijepe priče. Taj navodni poduzetnik, Kristijan Krezić, nestao je bez traga, i kako se čini, Koprivnici zauvijek rekao zbogom. Tko je on ustvari, zašto je došao, što je točno htio napraviti i kakve su mu bile namjere malotko zna, a odgovore vjerojatno nikada nećemo ni doznati jer je do Krezića nemoguće doći.

Iselio je iz Poduzetničkog inkubatora ENTER, koji se nalazi u sklopu Kampusa, ugasio za sobom sva radna mjesta u Koprivnici, no i dalje je vlasnik zemljišta u Dravskoj, a zanimljivo je i to da je u Ulici Franje Gažija kupio kuću te za istu, kako nam je rekao gradonačelnik Mišel Jakšić, naknadno tražio građevinsku dozvolu.

Grad mu ništa nije dužan, zemljište je njegovo
Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i Kristijan Krezić // Foto: Grad Koprivnica

U međuvremenu, gradom su počele kružiti razne priče kako je Krezić nasamario gradske čelnike, koji će mu morati vratiti iznos kupljenog zemljišta, odnosno 3,8 milijuna kuna. Međutim, Jakšić rezolutno demantira takve priče i dodaje kako ih je vjerojatno sam “poduzetnik” pustio u javnost.

– Takve priče došle su i do nas. One kažu da u slučaju da se tamo ništa ne izgradi u roku dvije godine mi moramo vratiti uložena financijska sredstva, umanjena za 20 posto, ali to nije istina. Uostalom, to nema nikakvog smisla. Nema on tamo nikakav rok, jer je to zemljište njegovo, i ne moramo mi nikome ništa dati. Mi to samo možemo otkupiti od njega ako hoćemo, ali to nam nije u planu – rekao nam je prvi čovjek grada Koprivnice.

Kaže kako se Krezić htio dodatno širiti i potpisali su ugovor o pravu građenja, koji je vrlo brzo raskinut.

– Dakle, tu postoji jedna bitna razlika koju moramo pojasniti. Tamo je nešto kvadrata kupljeno jednokratno, bez povlastica koje imamo, što znači da taj dio zemljišta nema veze s našim poduzetničkim mjerama. To je sad privatno vlasništvo i što će vlasnik s istim napraviti je na njemu, ne na nama. Kada netko kupuje po povlaštenim mjerama, a to je bio slučaj kada se mislio širiti, tada uvjetujemo u kojem roku se nešto mora izgraditi i staviti u pogon. To je bio taj ugovor o pravu građenja, koji je vrlo brzo raskinut, jer smo shvatili da od svega toga neće biti ništa – pojasnio je.

Sve iz Koprivnice prebacio u Zagreb, ugasio i radnja mjesta
Ovako su trebali izgledati laboratoriji u Dravskoj // Foto: Greenbird medical

Kaže Jakšić da je, kada se sve oduzme i zbroji, vjerojatno i bolje da od svega toga vrlo vjerojatno neće biti ništa te priznaje da su možda malo ispali i naivni u početku.

– Gledajte, kada smo u početku sve dogovarali, nismo o Kreziću imali previše saznanja, ali je s njim dolazio njemački doktor Peter Moser, koji nam je bio svojevrsna garancija. U kakvom su oni bili odnosu ja ne znam, ali djelovali su kao partneri. Kasnije je taj doktor nestao iz priče – kaže Jakšić.

Poveznicu Krezića s doktorom Moserom probali smo i sami pronaći, no bezuspješno. Općenito gledano, o Kreziću je teško naći bilo kakve poslove koji nisu vezani uz Koprivnicu, iako je tvrdio da je imao poslovne mreže i u Njemačkoj, odnosno Švicarskoj.

U međuvremenu je u Hrvatskoj osnovao dvije firme, Greenbird Medical i Copyright Codes, no Greenbird više nije u njegovom vlasništvu. Kako nam je rekao jedan od naših izvora, sve što je imao u Koprivnici je prebacio u Zagreb, osim nekolicine informatičara, koji rade za njegovu tvrtku Copyright Codes.

Prokuristica Martina Mak i sponzoriranje amaterskih nogometnih klubova

Otišla je od njega i Martina Mak, koja mu je bila, ili barem trebala biti, njegova desna ruka. Nekadašnja direktorica Trg-a d.o.o., potom i direktorica koprivničkog Poduzetnika priključila se Kreziću ubrzo po njegovom dolasku u Koprivnicu. Postala je prokuristica tvrtke Greenbird Medical i prema javnosti predstavljala veliki projekt na Dravskoj, u koji će biti uloženo čak 200 milijuna eura.

U rujnu 2020. godine, gostujući u studiju ePodravine televizije, poručila je da tvrtka ima 35 zaposlenih, od toga je 78 posto visokoobrazovanih i tri doktora znanosti, a prosječna je plaća oko devet tisuća kuna. Kazala je i kako su zasadili pokusno polje industrijske konoplje, koja je temelj njihovog proizvoda, no nije nam htjela otkriti lokaciju, što je bilo pomalo neobično.

Foto: Ivan Balija
Martina Mak bila je bliska Krezićeva suradnica // Foto: Ivan Balija

Nekoliko mjeseci nakon toga počele su kružiti priče o njihovom prekidu suradnje, koje su se ubrzo pokazale točnima. Inače, u to vrijeme Greenberd je bio prilično aktivan i počeo se marketinški promovirati diljem Podravine. Novčano su potpomogli nekoliko amaterskih klubova s područja županije, a posebno se to vidjelo u Ferdinandovcu, kada je tamo u kup utakmici gostovao zagrebački Dinamo. Kasnije su se iz kluba čak i zahvalili velikodušnom sponzoru, o čemu smo pisali ovdje.

Nevjerojatna priča iz Banja Luke

Koprivnički gradonačelnik nije toliko duboko upućen u tu priču, ali je potvrdio da je Krezić u prvom kvartalu godine napustio Poduzetnički inkubator.

– Imao je neka dugovanja, koja je u međuvremenu platio i po tom pitanju smo sve riješili. Ugasio je i većinu radnih mjesta koja je bio otvorio ovdje u Koprivnici, a je li koga prebacio u Zagreb ne znam i ne interesiram se, jer to nije moj posao. S gospodinom Krezićem više ne kontaktiram, zadnji put vidjeli smo se kada smo potpisivali ugovor o pravu građenja, a kako sam načuo, on više nije u Hrvatskoj, već u Banja Luci – završio je Jakšić priču s Krezićem.

Njegova saznanja mogla bi držati vodu, jer smo istražujući sudbinu navodnog poduzetnika Krezića naletjeli na pomalo nevjerojatnu priču. Naime, sličnu “spiku” koprivničkoj jedan je biznismen pokušao provesti o glavnom gradu Republike Srpske. Pogađate, njegovo ime je Kristijan Krezić, a priču o tome objavilo je nekoliko tamošnjih portala, među kojima i Istokrs.com.

Da stvar bude zanimljivija, Krezić je tamo “zagrizao još veći kolač”, jer je biznis s marihuanom dogovarao izravno s Miloradom Dodikom, donedavnim predsjednikom Republike Srpske. Tekst o njihovoj suradnji objavljen je krajem svibnja, a do kojeg su koraka danas uspjeli doći – tko će to znati.

U konačnici, nije ni važno. Jasno je da je Krezićeva koprivnička priča s marihuanom neslavno propala, ako je ideja, uopće, i postojala. Bila je to potencijalno dobra priča koja se pretvorila u farsu. Priča u koju su mnogi sumnjali od samog početka i na kraju se pokazuje da su bili u pravu. Krezić će u Koprivnici ostati zapamćen kao čovjek oko kojeg su kružile brojne priče, a koji je za sobom ostavio milijune kuna vrijedno i travom obraslo zemljište u Dravskoj te kuću u blizini centra grada.