Gdje je odbojka?

05:35h
0
SportskaProslost90-1

Odbojka je ostala je u pedesetim godinama, kada je Koprivnica bila jaki odbojkaški centar, a početkom pedesetih na juniorskom prvenstvu Jugoslavije koprivničke odbojkašice bile su druge, odmah iza Kruševca. Društvo se poslije raspalo, jer se nije moglo skupiti desetak djevojaka za ekipu. Na igralištu u Gupčevoj 2 svoje susrete imali su i odbojkaši Partizana, od sredine 50 godina, a oni su bili nasljednici odbojkaša SD Slavena, koji su zapisali zlatno doba koprivničke muške odbojke početkom pedesetih.


Odbojka se inače više igrala na selima nego u gradovima. U Koprivnici je potpuno nestala. Bilo je odbojkaško igralište kod stare gimnazije, a nestalo je i ono što je bilo na Gradskom stadionu: tamo se lupa teniska lopta.

Početkom šezdesetih godina, kad se masovno odlazilo na izgradnju autoputa, omladinci su najviše igrali odbojku. Odbojku pamtimo i s ljetovanja u sada već zaboravljenom Pirovcu.

Radi prisjećanja na taj lijepi sport, a i radi povijesti, izdvajamo fotografije odbojke u brigadirskom naselju u Manajlu na izgradnji autoputa kod Niša. To su tri slike iz 1960. godine u kojima su mladići u brigadirskim uniformama. Dvije fotografije na igralištu s linijama i pravilno označenom mrežom snimljene su nekako u tom razdoblju na bivšem odbojkaškom igralištu na koprivničkom Gradskom stadionu.

SportskaProslost90-2SportskaProslost90-3SportskaProslost90-4SportskaProslost90-5

 

čitam...