4.6 C
Koprivnica
Nedjelja, 21. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Što i kako

Gdje su dobitnici Zlatne kune iz posljednjih 15 godina? Jedni neprekidno rastu, drugi postoje samo na papiru, a neki se oporavljaju od velike nesreće
G

Ne propustite

Zlatna kuna nauglednije je gospodarsko priznanje na nivou Republike Hrvatske. Dodjeljuje se za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskom gospodarstvu u cjelini još od osamostaljenja Hrvatske. Priznanja se osvajaju u okviru županija, a baš je nedavno održana dodjela još jedne Zlatne kune u prostorima HGK Koprivnica. Nagrada za najbolje veliko trgovačko društvo otišla je poznatoj križevačkoj tvrtki Radnik.

Gdje su danas sve te tvrtke, bilo velike, srednje ili male, koje su u posljednjih 15 godina primile nagradu Zlatna kuna za svoje uspješno poslovanje, pitali smo se. Oni veliki, najveći, takvi su i ostali, dok su malo više problema imala mala trgovačka društva, nekad okićena najuspješnijima.

NAJBOLJA VELIKA TRGOVAČKA DRUŠTVA

RADNIK D.D., KRIŽEVCI

U posljednjih 15 godina baš je križevački Radnik najuspješnije trgovačko društvo. Unazad 15 godina osvajali su Zlatnu kunu za najbolje veliko trgovačko društvo u nekoliko navrata. Bilo je to 2006., 2007., 2008., 2012., 2014., 2017. i potonje 2018. godine. Isto tako, osvojili su i Kristalnu kunu koja se dodjeljuje za trogodišnje uzastopno osvajanje Zlatne kune (2006. – 2008. godine).

Tvrtka Radnik osnovana je 20. rujna 1947. godine kao Kotgradpod, a onda su kroz godine mijenjali ime. Od 1959. godine nosi ime Radnik. U proteklih 70 godina tvrtka je na poslovima u građevinarstvu izvodila radove na preko tisuću objekata visoko i niskogradnje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Bugarskoj, Njemačkoj i Luksemburgu, stoji na njihovim stranicama.

PODRAVKA D.D., KOPRIVNICA

Ilustracija podravkaO najvećem prehrambenom gigantu Hrvatske ne treba trošiti puno riječi. Podravka niže uspjeh za uspjehom, brojke govore same za sebe. U posljednjih 15 godina osvajači su Zlatne kune za najuspješnije veliko trgovačko društvo u čak pet navrata – 2004., 2008., 2010., 2013. i 2015. godine.

Teško da danas u Hrvatkoj postoji domaćinstvo koje nema ništa Podravkino. Od super poznate Vegete, preko Čokolina, Kvikija, Podravkinih juha pa sve do Linolada sladoleda koji je nedavno dobio ugledno priznanje kao najbolji sladoled na svijetu, sve su to proizvodi koje Podravka nudi i kojima osvaja narod.

BELUPO D.D., KOPRIVNICA

Farmaceutski gigant Belupo također je dobitnik nagrade Zlatna kuna u više navrata posljednjih 15 godina. Godine 2005., 2011., 2012., i 2014. nagrada za najbolje veliko trgovačko društvo otišla je u vitrine velike tvrtke na čijem je čelu Tomislav Kolarić.

Belupo je jedan od najvećih proizvođača lijekova i osim na hrvatskom posluje i na 18 europskih farmaceutskih tržišta. Kako navode na svojim stranicama, vizija Belupa je postati vodeća farmaceutska tvrtka u srednjoj i istočnoj Europi.

Lijekove proizvode od 1971. godine, a kroz godine se šire i napreduju. 2004. godine izgrađena je nova tvornica krema, masti, losiona i gelova, a godinu kasnije i mikrobiološki laboratorij. Godine 2017. počeli su proizvoditi u svojoj novoj tvornici krutih, polukrutih i tekućih lijekova. Pred Belupom je svijetla budućnost za koju ne treba brinuti jer pitanje je vremena kad će postati najbolji u srednjoj i istočnoj Europi.

KTC D.D., KRIŽEVCI

Ivan Katavić osnovao je KTC još 1992. godine. Tvrtku staru 27 godina ne treba posebno predstavljati, a spomenimo da su osvajači Zlatne kune za najbolje veliko trgovačko društvo iz 2016. i 2013. godine. KTC trgovačku mrežu čini 27 supermarketa te niz specijaliziranih prodavaonica u 25 hrvatskih gradova. Nude veliki izbor proizvoda široke potrošnje, a poseban naglasak je na dnevno svježoj ponudi mesa, mesnih i mliječnih prerađevina te kruha i peciva.

KTC-ov Restoran Ivana // Foto: Matija Gudlin

U sastavu robnih centara uz supermarkete na većini lokacija nalaze se poljoljekarne (ukupno 22 poljoljekarne i jedan vrtni centar). Uz supermarkete i poljoljekarne, kao dodatna ponuda potrošačima, posluje 15 benzinskih postaja te niz ugostiteljskih objekata, restorana i caffe barova. Nema čega nema.

CARLSBERG CROATIA D.O.O., KOPRIVNICA

Nema tko nije čuo za dansku tvrtku Carlsberg, tvornicu mnogima najdražeg pića – piva. Između ostalog, prave Pan pivo čija zelena boca ‘iskače iz paštete’. 2009. godine Carlsberg je osvojio Zlatnu kunu za najuspješnije veliko trgovačko društvo. Osim Pana, oni su i ‘krivci’ za Somersby, Grimbergen, Tuborg, Blanc, Pan zlatni i druge. Njihov je slogan ‘Vjerojatno najbolje pivo na svijetu’.

NAJBOLJA SREDNJA TRGOVAČKA DRUŠTVA

HARTMAN D.O.O., KOPRIVNICA

Jedno od najboljih, ako ne i najbolje srednje trgovačko društvo, u posljednjih 15 godina svakako je tvrtka Hartmann koja sjedište ima u Koprivnici. Zlatnu kunu osvajali su 2007., 2008., 2010., 2012., 2015. i 2016. godine. Tvrtka kojoj je glavni proizvod ambalaža za jaja konstatno zapošljava, raste i proširuje se neprestano. Ove je godine investirano 50-ak milijuna kuna u proširenje tvorničkih kapaciteta, a ako pogledamo unazad tri i pol godine brojka ulaganja penje se na 100 milijuna kuna.

Prije više od mjesec dana Hartmann, inače dansku tvrtku, posjetio je baš Veleposlanik Kraljevine Danske Nj. E. Christian Thorning kojem je gradonačelnik Jakšić pravio društvo, o čemu možete više pročitati OVDJE.

BAUWERK BOEN D.O.O., ĐURĐEVAC

Osnovana davne 1944., tvrtka Bauwerk Boen u Đurđevac je stigla 2016. godine kada su kupljeni proizvodni pogoni. Osvajač su Zlatne kune u 2018. godini za najuspješnije srednje trgovačko društvo. Vodeći su švicarski parket proizvođač i vodeći europski dobavljač dva sloja parketa. Cijela grupa zapošljava cca. 1800 ljudi i proizvodi cca. 9,2 milijuna kvadrata godišnje.

Sjedište Grupe ima sjedište u St. Margrethenu u Švicarskoj. Proizvodna mjesta podijeljena su na Sjeverni Rim sa mjestom Kietaviškės u Litvi i Kaliningradom u Rusiji, te Južni Rim sa St.Margrethenom u Švicarskoj i Đurđevcom u Hrvatskoj. Ove godine osvojili su Zlatnu kunu za najbolje srednje trgovačko društvo 2018. godine. 

LASSELSBERGER-KNAUF D.O.O., ĐURĐEVAC

Zanimljiv slučaj svakako je tvrtka Lasselsberger-knauf. Oni nude gotove, tvornički pripremljene građevinske materijale iz sustava žbuka, mortova, estriha i ljepila. Uglavnom, sve za građevinu. Osnovani 2000. godine, početkom desetljeća osvojili su gospodarsku nagradu Zlatna kuna za najbolje srednje trgovačko društvo. Bilo je to 2004. godine, a 2007. godine ista nagrada otišla je u njihovom smjeru.

Zatim su 2010. godine i 2017. godine osvojili Zlatnu kunu za najbolje malo trgovačko društvo. Lasselsberger-knauf tako je ulaskom u novo desetljeće pao iz kategorije srednjih u kategoriju malih trgovačkih društava. Želju da se vrate u viši razred iskazali su tako što su prošle godine otvorili drugi proizvodni pogon i to u Zapužanama, općina Polača.

Prezentacija Hangar18 Gaming Arena
Foto: Mario Kos

HANGAR 18, KOPRIVNICA

Jedna od tvrtki kojoj u posljednje vrijeme ne cvjetaju ruže, već naprotiv, sve polako vene, jest koprivnički Hangar 18 Marija Kralja. Osvojili su 2014. godine Zlatnu kunu za najbolje malo trgovačko društvo, da bi potom ‘narasli’ i 2017. godine osvojili nagradu za najbolje srednje trgovačko društvo. No, nedavno su isplivali problemi.

Tvrtka koja po nedavno objavljenoj listi srama državi duguje 5,8 milijuna kuna. No, to je samo država, tu je još drugih vjerovnika koji čekaju naplatu. Sve u svemu, ukupni dug penje se preko 190 milijuna kuna. Kako će se iz toga iskoprcati ne znamo, no Hangar je u predstečaju i sada slijedi pokušaj dogovora sa svima koji žele svoj novac.

RASCO, D.O.O., KALINOVAC

RASCO iz Kalinovca vodeći je proizvođač komunalne opreme u Europi. Njihovi kranovi, rasipači, ralice i druga mehanizacija sjajno su prihvaćeni na Starom kontinentu, pogotovo u Skandinaviji. Tvrtka koja je krenula iz garaže danas ima hale koje niču uz magistralu, a osvajač je Zlatne kune za najbolje srednje trgovačko društvo u tri navrata u posljednjih 15 godina. Bilo je to 2011., 2013. i 2014. godine.

RASCO je poslovati započeo 1990. godine kao radionica za servis poljoprivrednih strojeva. Danas RASCO broji 400 zaposlenih i preko 70 različitih proizvoda koje izvozi na preko 40 tržišta na pet kontinenata. Nedavno su predstavili Lynx, kompaktnu čistilicu koja polako hvata zamah.

GKP KOMUNALAC, KOPRIVNICA

Nagradu za najbolje srednje trgovačko društvo 2014. godine dobilo je Gradsko komunalno poduzeće Komunalac iz Koprivnice. Svima dobro poznati Komunalac bavi se komunalnim poslovima u gradu i prigradskim naseljima, upravlja gradskom tržnicom, bazenima, brine o javnim površinama itd.

Foto: Komunalac

Nedavno su proširili svoje djelovanje na susjedne općine, a prvih šest mjeseci ove godine završili su s oko 250.000 kuna u plusu, što je znatno bolji rezultat nego minus od 3,6 milijuna kuna iz prošle godine.

SLOGA PODRAVSKA TRGOVINA d.o.o., ĐURĐEVAC

Ovaj maloprodajni trgovački lanac osvojio je nagradu za najbolje srednje trgovačko društvo 2009. godine. Čak 71 prodajno mjesto razmješteno je diljem Podravine i Prigorja, s 262 zaposlena prodavača. Sjedište trgovačkog lanca je u Đurđevcu, u kojem posluju i dva najveća i najreprezentativnija objekta, Robna kuća i robni centar Tržnica Đurđevac, stoji na stranicama Sloge.

Kao viziju na svojim stranicama naveli su da žele biti vodeći trgovački lanac u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te širokom lepezom proizvoda i pristupačnim cijenama dosegnuti i do najudaljenijih kupaca naše regije.

SIZIM D.O.O., VELIKI OTOK

Tvrtka Sizim d.o.o. iz Velikog Otoka koja se bavila uzgojem svinja dobitnik je Zlatne kune 2005. i 2009. godine za najbolje srednje trgovačko društvo. Tom prilikom dodjeljena im je Zlatna kuna. No, Sizim je još početkom 2013. godine upao u financijske probleme, promijenilo se vlasništvo, nisu se plaćali zakupi drugih farmi po susjednim županijama, a sad je u stečaju i rasprodaje se imovina kako bi se vjerovnici naplatili. Sizim danas postoji samo na papiru.

NAJBOLJA MALA TRGOVAČKA DRUŠTVA

Tvrtka koja je registrirana 1997. godine i koja je početni zamah uhvatila kao pekara koja sprema fine, domaće krušne proizvode, a posljednjih godina raste i njihov broj trgovina. Tri u izvornim Podravskim Sesvetama, dvije u Đurđevcu, jedna u Kozarevcu, Ferdinandovcu, Kalinovcu, Virju, Kloštru Podravskom, Prugovcu pa čak i Glogovcu. Svojim proizvodima Dergez opskrbljava Koprivničko-križevačku, Virovitičko-podravsku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Dergez d.o.o., odnosno njegov osnivač i vlasnik Stjepan Dergez primio je Zlatnu kunu za najbolje malo trgovačko društvo u 2018. godini.

Podosta je tvrtki u posljednjih 15 godina osvajalo Zlatnu kunu za najbolje malo trgovačko društvo. Neki i dva puta, poput koprivničkog Renotexa koji je krenuo s radom još 1957. godine, a danas su segmentirani u tri osnovna brenda. Reno Flex bavi se brusnim i polirnim sredstvima, Reno Textil netkanom tehnologijom, a Reno madraci, naravno, madracima. osvojili su Zlatnu kunu 2012. i 2013. godine.

– Tvrtka smo koja je sposobna sa svojim stručnim osobljem odgovoriti svim zahtjevima partnera u različitim proizvodnim granama: industrija namještaja i obrada drva, metalna industrija (čelik, inox, obojeni metali), staklarska i keramičarska industrija, obućarska i kožarska industrija, auto reparatura. Ključ uspjeha je u neprekidnom ulaganju u znanja i vještine zaposlenih, uvođenjem novih tehnologija i neprestana briga o svim zahtjevima partnera – stoji na njihovim stranicama.

Dvostruki laureat (2009., 2011.) je i tvrka Širjan d.o.o. iz Kusijevca u Gornjoj Rijeci. Vlasnici Zvonimir i Josip Širjan bave se uzgojem bikova i to u velikim količinama. S 20 godina tradicije 2017. godine imali su oko 100 milijuna kuna prihoda. Nadalje, dvostruki osvajač bila je i križevačka tvrtka Elektro-čelik d.o.o., davne 2004. i 2005. godine. Osnovani su 1990. godine i danas ju predstavlja stručni tim motiviranih djelatnika pretežno sa visokom i višom školskom naobrazbom.

– Raspolažemo potpuno opremljenim uredom u Križevcima za projektiranje elektroenergetskih instalacija i programiranje sustava automatizacije, te elektroradionicom za izradu razvodnih ormara do 5000A, te popunjenim skladištem elektroopreme – navode na svojim stranicama.

Istaknimo i stalno rastuću tvrtku Bistra d.o.o. sa sjedištem u Đurđevcu. Posluju više od 60 godina, a izvode građevinske radove u vodoprivredi, niskogradnji i visokogradnji. Dobro su znani na području cijele države, a kroz godine su stekli bogato iskustvo u gradnji raznoraznih objekata. Firma na čijem je čelu Krešimir Habijanec zapošljava preko 90 zaposlenika. Izgradili su mnoge projekte od kojih ćemo izdvojiti Poduzetnički inkubator u Đurđevcu, a svakako jedan od najvećih jest renoviranje i uređenje dvorca u Virovitici.

Nedavno je pak Vemotrade iz Koprivnice primio Zlatnu kunu, bilo je to 2016. godine. Bave se proizvodnjom papirnatih vrećica četverokutnog dna s plosnatom papirnatom ručkom ljepljenom s unutrašnje strane vrećice. Izvozno su orijentirani i stalno ulažu u svoje pogone. Prije njega nagrada je otišla u ruke tvrtci Ekopapir iz Peteranca. Proizvodni pogon Ekopapira čiji je vlasnik Darko Matošić nalazi se u Goli, a ovu uspješnu tvrtku nedavno je potresla velika nesreća. U tvornici se dogodio požar koji je napravio štetu od 20 milijuna kuna.

Godine 2007. ELIN d.o.o. primio je nagradu za najuspješnije malo trgovačko društvo. Elin d.o.o. tvrtka je koja se bavila elektroinstalaterskim radovima te veleprodajom i maloprodajom kupaonske opreme i elektromaterijala. Direktor Josip Sulimanec na kraju je Elin odveo u stečaj te je izbrisan iz registra tvrtki.

PODRAVSKI MLIN D.O.O. – Veliki mlin u Podravskim Sesvetama dugi je niz godina okolnim i onim udaljenijim poljoprivrednicima bio glavno skladište i prerađivač žita. Isti taj mlin 1990. godine pravi veliki napredak, ulažu u rekonstruiranje i modernizaciju tehnologije i povećavaju svoje kapacitete. Proizvodnju su usmjerili prema trgovačkom kućama, proizvođačima kruha, peciva i tjestenina te tvornicama stočne hrane na području cijele Hrvatske. U to vrijeme se pokazala potreba za vlastitim voznim parkom te se kupuju kamioni za prijevoz repromaterijala i dostavu gotovih proizvoda.

Osvajač su Zlatne kune za najuspješnije malo trgovačko društvo 2006. i 2008 godine. Zanimljivo, ime tvrtke 2009. godine promijenjeno je sa Mlin d.o.o. na Podravski mlin d.o.o.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Bogat program

FOTO/VIDEO Fešta u Drnju, guštanje u specijalitetima i veselje uz tamburaše, Đurđevo je okupilo brojne mještane i goste

Veselo je u Drnju povodom Đurđeva, a mještani uživaju uz bogat program. Sajam domaćih proizvoda i rukotvorina počeo je u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×